Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Συνεχίζουν το παζάρι με ευρωατλαντική «σφραγίδα» και πλατφόρμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Να συνεχίσουν τον «διάλογο» προς διευθέτηση των ζητημάτων μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, σε Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατ. Μεσόγειο, με πλατφόρμα παζαρέματος τα περιλάλητα ΜΟΕ («τρέχουν» με «παρότρυνση» των ΗΠΑ, επισήμως επί «στρατιωτικών ζητημάτων»), συμφώνησαν χτες Μητσοτάκης και Ερντογάν, στη συνάντησή τους στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και με φόντο το «μνημόνιο» της Τουρκίας με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση «είχε πολλές δυσκολίες». Η πλευρά της κυβέρνησης φέρεται να ζήτησε το κείμενο του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης και «επιφυλάχτηκε» να απαντήσει αναλυτικά μόλις λάβει γνώση του. Σε πρώτη φάση, πάντως, λέγεται ότι το χαρακτήρισε νομικά άκυρο, συμπληρώνοντας ότι «προσθέτει βαθμούς πολυπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά». Εβαλε και το θέμα του Προσφυγικού, στηλιτεύοντας τη στάση της τουρκικής Ακτοφυλακής, ότι δεν συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να σταματά βάρκες με πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια.

Αργότερα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε πως «είχαμε μια ανοικτή συζήτηση. Εθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δυο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας». Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει (μάλλον τη Δευτέρα) το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, «για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα», όπως είπε. Τέλος, «διαβεβαίωσε» τον ελληνικό λαό ότι «δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δυο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν», κατέληξε.

Παρόντες στη συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλ. Διακόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δ. Τσιόδρας. Πολυπρόσωπη ήταν και η τουρκική αντιπροσωπεία.

Προηγούμενα, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», εξέφραζε την ελπίδα στη συνάντηση οι δύο αντιπροσωπείες να ξανάπιαναν «το νήμα από ένα καλό κλίμα που υπήρχε στη Νέα Υόρκη», στη συνάντησή τους τον Σεπτέμβρη, όπου, όπως θύμισε, συζήτησαν Κυπριακό, Μεταναστευτικό «και το ζήτημα των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο». «Δυστυχώς είχαμε κλιμάκωση των εντάσεων, αντί για μια αποκλιμάκωση», έκτοτε, είπε, επιβεβαιώνοντας βασικά ότι κάθε προσπάθεια «διευθετήσεων» και «συμβιβασμών» με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μέσα στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή απλά εκκολάπτει την εκ νέου όξυνση των αντιθέσεων σε επόμενη φάση.

Τέλος, στο θόρυβο που ξέσπασε προχτές για το αν η Ελλάδα αποσύρεται από τα ΜΟΕ, ο Πέτσας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι τέτοιες «τεχνικές συζητήσεις» «συνεχίζονται κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένες και δεν υπάρχει θέμα παγώματος». «Είναι μια τεχνική συζήτηση, η οποία προχωρά», πρόσθεσε, για να καταλήξει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και ...εμπλουτισμού της θεματολογίας που εξετάζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: «Αν κριθεί στην πορεία ότι χρειάζεται μια πολιτική παρέμβαση σε αυτό το ζήτημα, θα την αναλάβουμε. Αλλά ζήτημα παγώματος των τεχνικών συζητήσεων δεν είχε ποτέ τεθεί», διαβεβαίωσε.

Βαφτίζουν το ΝΑΤΟ «εγγυητή» των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Εξάλλου νωρίτερα, και κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανήγαγε τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό εντός του οποίου προχωράνε τα σχέδια «γκριζαρίσματος» και «συνδιαχείρισης» σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο (με τον γγ του ΝΑΤΟ μόλις προχτές να τονίζει ότι «το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων») ως τάχα προστάτη τους.

Κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο - σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές - ανέφερε ότι «η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας». Στο πλαίσιο αυτό, φωτογραφίζοντας την Τουρκία και τον τρόπο που εκφράζει τις διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, επεσήμανε ότι «τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων».

Ενώ αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης, είπε - πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση - ότι «η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία». Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα «αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας».

  • Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί πως χτες η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ανάμεσα σε Ρόδο και Κρήτη, ακριβώς πάνω στη λωρίδα «τεμαχισμού» της ελληνικής ΑΟΖ, σύμφωνα με τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Η NAVTEX αφορά αεροναυτικές ασκήσεις για σήμερα, 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι. Η ελληνική πλευρά εξέδωσε αντι-NAVTEX ακυρώνοντας την τουρκική ως παράνομη. Ο τουρκικός υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε νέα, για το ίδιο σημείο, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομη η ελληνική.