Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Επανέρχεται η κόντρα για τη «Huawei» και τα δίκτυα 5G

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Λάδι στη φωτιά» της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Γερμανίας σχετικά με την ανάπτυξη και κατασκευή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G) στη Γερμανία έριξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ ζητούν σε όλους τους τόνους από τη γερμανική κυβέρνηση - και άλλες «δυτικές» χώρες - να αποκλείσει από τον διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου 5G τον κινεζικό κολοσσό «Huawei», κάτι που η Γερμανία δεν έχει κάνει, αλλά έχει καταρτίσει μια λίστα «ελέγχου ασφαλείας» «φωτογραφίζοντας» τον κινεζικό όμιλο.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν επέβαλε μποϊκοτάζ ούτε στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου (το 2015), όπου η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών NSA παρακολουθούσε υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς, «υπενθύμισε» πριν από λίγες μέρες σε τηλεοπτική εκπομπή ο Π. Αλτμάιερ.

«Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ανώτερων Γερμανών αξιωματούχων, ότι οι ΗΠΑ είναι ισοδύναμες με το κινεζικό ΚΚ, αποτελούν προσβολή προς τα χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα που βοηθούν στη θωράκιση της γερμανικής ασφάλειας», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ. «Δεν υπάρχει ηθική ισοδυναμία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Αυτοί που υπονοούν κάτι τέτοιο, αγνοούν την Ιστορία», πρόσθεσε.

Ο Π. Αλτμάιερ διευκρίνισε πως «σε καμία περίπτωση δεν εξομοίωσα τα πολιτικά συστήματα των ΗΠΑ και της Κίνας», ωστόσο «για μένα είναι ξεκάθαρο πως για ευαίσθητα δεδομένα χρειάζονται όσο το δυνατόν υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας, από όπου κι αν προέρχονται τα προϊόντα».