Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ανοιχτές πληγές από τις πλημμύρες

Περιοδεία του ΚΚΕ στην Ολυμπιάδα

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των δήμων Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας, αλλά κυρίως στο δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα, ανέδειξαν για άλλη μια φορά τις σημαντικές διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής.

Στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού σημειώθηκε καθίζηση στο οδόστρωμα. Στο δήμο Σιθωνίας, στις περιοχές Αγίου Νικολάου - Βουρβουρούς, είχαμε πτώσεις βράχων, παρασύρθηκαν φερτά υλικά στο δρόμο Νικήτης - Μεταμόρφωσης και στη διασταύρωση Νικήτης - Αγίου Νικολάου. Στην περιοχή του κάμπινγκ Λακάρα ο δρόμος έκλεισε από την πτώση πεύκου και βράχων από τα πρανή. Στην ακτή Σαλονικιού πλημμύρισαν δρόμοι και φρεάτια. Προβλήματα υπήρξαν και στην παραλία της Νικήτης, καθώς τα ρέματα κατέβασαν μεγάλο όγκο νερού, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Στο δήμο Νέας Προποντίδας, περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο, ενώ ιδιαίτερα επλήγησαν οι περιοχές Ν. Πλάγια, Φλογητά και Ν. Τρίγλια, όπου οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πλήθος σπιτιών έχουν υποστεί ζημιές και υπόγεια πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παρασύρθηκαν - ευτυχώς χωρίς τους ιδιοκτήτες τους - πολλά αυτοκίνητα.

Περιοδεία του ΚΚΕ

Στο δήμο Αριστοτέλη, στο επίκεντρο των καταστροφών βρέθηκε η Ολυμπιάδα. Κοντά στους πληγέντες εκεί βρέθηκε την Κυριακή κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή, και τον Θόδωρο Ιγνατιάδη, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατοικίες, υπόγειες και ισόγειες, καλυμμένες με τόνους λάσπης, τουλάχιστον δύο σπίτια όπου το νερό με την ορμή του παρέσυρε μέρος της θεμελίωσης, κατεστραμμένοι δρόμοι, κατεστραμμένοι αγωγοί (βιολογικού, ύδρευσης), κατεστραμμένες οικοσκευές (ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, έπιπλα). Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο όγκος των υδάτων χτύπησε και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων της «Ελληνικός Χρυσός» και παρέσυρε υλικά από τους χώρους απόθεσης τελμάτων (απόβλητα) προηγούμενων εκμεταλλεύσεων, μέσω των ρεμάτων. Οι κάτοικοι, με φτυάρια, με σκούπες, με κάθε τρόπο, προσπαθούν να καθαρίσουν τις λάσπες και τα νερά από τα σπίτια τους. Συνεργεία προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και ρεύματος. Για τη διάνοιξη των ρεμάτων έχουν κινητοποιηθεί μηχανήματα του στρατού και ιδιωτών. Η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια μηχανικών ξεκίνησε χτες.

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι του οικισμού της Ολυμπιάδας βρίσκονται εκτεθειμένοι στα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι γνωστό και εντοπισμένο το πρόβλημα, δεν γίνονται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά τη διευθέτηση των ρεμάτων (Πετρόλακας, Μπασκέδης και Μαυρόλακας), μέσω των οποίων κατεβαίνουν τεράστιοι όγκοι νερού και φερτών υλικών από το βουνό. Ο Πετρόλακας και ο Μπασκέδης ενώνονται μέσα στον οικισμό, με αποτέλεσμα τα νερά να εκτονώνονται πάνω στα σπίτια και τις καλλιέργειες.

Ολα αυτά τα χρόνια το μόνο που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο καθαρισμός και εν μέρει η εκβάθυνση των ρεμάτων στο τμήμα που βρίσκεται εντός του οικισμού. «Ζούμε ακριβώς τα ίδια πράγματα εδώ και 30 χρόνια. Αν δεν γίνει αντιπλημμυρικό έργο, ό,τι και να λέμε είναι άχρηστο. Είμαστε πολύ τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα. Μέσα σε 1,5 ώρα έγινε ο χαμός», είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Γ. Πετράκης. Τόσο ο Γ. Δελής όσο και ο Θ. Ιγνατιάδης ανέδειξαν ότι είναι επιλογή των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης να μην ιεραρχούνται ως αναγκαία και να μην πραγματοποιούνται έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, γιατί δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Παρέμβαση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι βασικός υπεύθυνος των καταστροφικών πλημμυρών είναι η πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Σημειώνει ότι «οι ελάχιστοι καθαρισμοί των όποιων ρεμάτων, τους οποίους επικαλέστηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκ του αποτελέσματος αποδεικνύονται ενέργειες - "μπαλώματα". Το ευτύχημα ότι δεν υπήρξε η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν δίνει το παραμικρό άλλοθι στους αρμόδιους (κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι)».

Σχολιάζοντας την παρουσία του κυβερνητικού κλιμακίου, που ήρθε και έφυγε από την περιοχή, κάνοντας απλά διαπιστώσεις, αλλά και το γεγονός ότι εκ των υστέρων η διοίκηση της Περιφέρειας διαπιστώνει την ανάγκη αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, σχολιάζει ανάμεσα σε άλλα: «Η συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών που επλήγησαν, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπιούνται από πλημμυρικά φαινόμενα, δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιοχές για τις οποίες έχουν καταρτιστεί οι Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας και οι Χάρτες Κινδύνων Πλημμύρας, που περιλαμβάνονται στο Εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, οπότε βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού! Εκδηλες οι σοβαρές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν την πολιτική που "γέννησε" αυτά τα ΣΔΚΠ, όσο και των διοικήσεων Περιφερειών που γνωμοδότησαν υπέρ τους».

Τέλος, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητά να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των πληγέντων.