Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ - ΟΑΕΔ

Διευρύνονται τα ματωμένα πλεονάσματα από την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας

Νέα μείωση των συντάξεων αποτυπώνει ο «κοινωνικός προϋπολογισμός» και για το 2020, σε σχέση με τη φετινή χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Το συνολικό κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις εμφανίζεται μειωμένο κατά 192 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος, από 29,142 δισ. ευρώ σε 28,950 δισ. το 2020. Κι αυτό παρά τις αναφορές της κυβέρνησης ότι μέσα στο επόμενο έτος θα καταβληθούν τα αναδρομικά τριών μηνών (από τον Οκτώβρη του 2019) που προκύπτουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις επικουρικές συντάξεις που είχαν περικοπεί το καλοκαίρι του 2016, όπως και τις αναφορές ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων που καθυστερούν, μαζί και τα αναδρομικά τους. Με άλλα λόγια, η πραγματική μείωση στο κονδύλι των συντάξεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, γεγονός που αποτυπώνει τη διαρκή συρρίκνωσή τους ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου και του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων.

Η μείωση των συντάξεων οδηγεί σε ένα ακόμα ματωμένο πλεόνασμα αλλά και σε παράλληλη μείωση της συμμετοχής του αστικού κράτους στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Ετσι, οι φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης θα αυξήσουν το πλεόνασμά τους στα 1,021 δισ. ευρώ το 2020, από 819 εκατ. ευρώ φέτος. Την ίδια στιγμή, οι συνολικές μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό προς τους ασφαλιστικούς φορείς μειώνονται κατά 475 εκατ. ευρώ (3,19%) σε σχέση με φέτος και διαμορφώνονται σε 14,397 δισ. ευρώ, από 14,872 δισ. Σημειωτέον, ένα σημαντικό μέρος αυτού του ποσού αφορά την πληρωμή συντάξεων του Δημοσίου και άλλες υποχρεώσεις του κράτους, και δεν αφορά κρατική επιχορήγηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση.

Νέο απαράδεκτο πλεόνασμα - «μαμούθ» στον ΟΑΕΔ!

Πλεόνασμα - «μαμούθ» παρουσιάζει για άλλη μια χρονιά ο ΟΑΕΔ, το οποίο προϋπολογίζεται στα 470 εκατ. ευρώ, από 511 εκατ. φέτος.

Το πλεόνασμα αυτό είναι αντανάκλαση της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης των ανέργων, με το σχετικό κονδύλι των επιδομάτων να έχει «παγώσει» στα ίδια επίπεδα με φέτος, τη στιγμή που μόνο 1 στους 10 ανέργους λαμβάνει επίδομα ανεργίας. Συγκεκριμένα, το 2020 τα επιδόματα προς τους ανέργους θα ανέλθουν σε 1,190 δισ. ευρώ (από 1,160 δισ. φέτος), ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 37,3% των εσόδων του Οργανισμού, του οποίου τα συνολικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν το 2020 στα 3,184 δισ. ευρώ.

Και ενώ οι συντάξεις συρρικνώνονται, για άλλη μια χρονιά οι συνταξιούχοι θα υποχρεωθούν να καταβάλουν το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης προς το ΑΚΑΓΕ, το οποίο μάλιστα θα αυξηθεί κατά 24,2%, από 210 εκατ. ευρώ φέτος στα 261 εκατ. ευρώ το 2020.

Μετά τα παραπάνω, δεν είναι περίεργο που ο συνολικός προϋπολογισμός των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να αυξήσει το πλεόνασμά του, από τα 1,612 δισ. ευρώ φέτος στα 1,799 δισ. ευρώ το 2020.

Νέες απαλλαγές στις επιχειρήσεις, στην πρέσα ο κατώτατος μισθός

Την ίδια στιγμή, και ενώ προ των πυλών βρίσκεται ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης, ο κρατικός προϋπολογισμός αποτυπώνει τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες προς τις επιχειρήσεις, που αρχίζει από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο έτος οι επιχειρήσεις θα απαλλαγούν από εισφορές 0,9 μονάδες ύψους 123 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καταλήξει στα ταμεία τους.

Εξετάζοντας δε την πορεία της αγοράς εργασίας και των μισθών, ο προϋπολογισμός διαπιστώνει ότι παρά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τελικά η επίπτωση στον μέσο μισθό το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2018, περιορίστηκε μόλις στο +0,4%! Επιβεβαιώνεται ότι όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν διασφαλίσει στην εργοδοσία ένα τεράστιο οπλοστάσιο (ειδικά με την γενίκευση της «ευελιξίας»), που της επιτρέπει να διατηρεί τσακισμένους τους μισθούς.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζει το έδαφος για την διατήρηση του κατώτατου μισθού στα σημερινά άθλια επίπεδα: Ετσι, μετά την έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Κομισιόν, η οποία αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε «εκ των υστέρων αξιολόγηση» ακόμα και της ελάχιστης αύξησης που δόθηκε φέτος στον κατώτατο μισθό, ο προϋπολογισμός αναφέρει ότι «η συνέχιση παρακολούθησης των επιπτώσεων από την αύξηση του κατώτατου μισθού κρίνεται απαραίτητη, καθώς σε δεύτερο χρόνο είναι πιθανό να φέρει απώλειες για τη δυναμική μείωσης της ανεργίας»...