Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΕΠΟΙΚΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ

Αντιδράσεις για την απόφαση των ΗΠΑ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΡΙΑΝΤ.--

Η απόφαση των ΗΠΑ στις 18/11 να αναγνωρίσουν ως «νόμιμους» τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης τροφοδοτεί τις επικίνδυνες φιλοδοξίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου για πιθανή προσάρτηση των περισσότερων παλαιστινιακών εδαφών. Παράλληλα, συνεχίζει να προκαλεί έντονες επικρίσεις και αντιδράσεις διεθνώς.

Χτες το απόγευμα, λίγο πριν από την ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό, η προεδρεύουσα του σώματος, Βρετανίδα πρέσβειρα Κάρεν Πιρς, διαβάζοντας κοινή ανακοίνωση εκ μέρους και άλλων πρεσβευτών χωρών της ΕΕ, καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι εβραϊκοί εποικισμοί στη Δυτική Οχθη συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και διαδοχικών αποφάσεων του ΟΗΕ. «Καλούμε το Ισραήλ να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες» τόνισε η Πιρς, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχίσει η υποστήριξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων με στόχο μία ειρηνική λύση στη βάση των δύο κρατών.

Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν επικρότησε την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με το «επιχείρημα» ότι οι αναρίθμητες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες «δεν βοήθησαν και δεν οδήγησαν σε ειρηνευτική λύση». Πρότεινε σαν «λύση» τις άμεσες διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στις οποίες, όπως είπε, θα μπορούσαν να τεθούν «όλα τα ζητήματα».

Το ίδιο 24ωρο, η Σαουδική Αραβία απέρριψε την ανακοίνωση των ΗΠΑ περί «νομιμότητας» των εβραϊκών εποικισμών ως «ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο» και ως «σαφή παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ». Επισημαίνει επίσης πως οι επικοισμοί συνιστούν «εμπόδιο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». Σε ανάλογη αντίδραση αναμένεται να προχωρήσει και ο Αραβικός Σύνδεσμος, που ανακοίνωσε έκτακτη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα. Παράλληλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε μία συμβολική κίνηση κυκλοφόρησαν χτες γραμματόσημα με την Ιερουσαλήμ ως «πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

Εκλογές ξανά... στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ πάντως οι ενδοαστικές κόντρες οξύνονται, μετά και από την παραδοχή του επικεφαλής του «γαλανόλευκου» μπλοκ, ε.α. στρατηγού Μπένι Γκαντς, χτες βράδυ, πως απέτυχε να αξιοποιήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε πάρει από τον Πρόεδρο της χώρας Ρέουβεν Ρίβλιν. Ο Γκαντς παρέδωσε έτσι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο, κάνοντας πλέον ορατό (πλην απροόπτου) το ενδεχόμενο νέων, τρίτων κατά σειρά, πρόωρων βουλευτικών εκλογών το αργότερο έως τον Φλεβάρη του 2020. Στη συνέχεια, έκανε τηλεοπτικό διάγγελμα ρίχνοντας την ευθύνη στο δεξιό κόμμα Λικούντ, κατηγορώντας το πως δουλεύει «μόνο για χάρη ενός ανθρώπου», υπονοώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Αμυνας και αρχηγός του κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας» Αβιγκντορ Λίμπερμαν είχε απορρίψει, και επίσημα, την πρόταση για συμμετοχή σε κυβέρνηση μειοψηφίας με τη συμμετοχή της «Αραβικής Λίστας» ή σε άλλο σχήμα με πρωθυπουργό ξανά τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατηγορώντας τους άλλους πολιτικούς ηγέτες πως «έβαλαν μπροστά το προσωπικό και όχι το εθνικό συμφέρον».