Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Βυθίζεται περισσότερο στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο για «την εταιρική σχέση στην ασφάλεια και την ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου 2019» (ΕastMed Act) που στηρίζουν εξίσου Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, επιβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν στη συγκεκριμένη περιφέρεια για να υπερασπιστούν ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα και σχέδιά τους.

Το νομοσχέδιο προτάσσει με πολύ συγκεκριμένα μέτρα την ενίσχυση της στρατιωτικής και ενεργειακής συνεργασίας των ΗΠΑ με Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο, χώρες που αναγορεύουν σε κρίσιμους στρατηγικούς τους εταίρους, για την «αντιμετώπιση» αντίπαλων κέντρων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Σε δηλώσεις του ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ (πρωτεργάτης στην προώθηση του ν/σ) δήλωσε ενθουσιασμένος για την ισχυρή δικομματική στήριξη που έχει το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική που θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντά μας (Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων). Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι' αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική μας ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους...».

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το ν/σ θα συζητηθεί και στην Ολομέλεια, ενώ αντίστοιχη ρύθμιση προωθείται και στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Συνάντηση Ακάρ - Εσπερ

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περίοδο που η σχέση τους με την Τουρκία περιπλέκεται διαρκώς, όπως βεβαιώνουν και οι συνεχιζόμενες «τριβές» Ουάσιγκτον - Αγκυρας για την τουρκική αγορά των ρωσικών πυραύλων «S-400».

Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ συζήτησε για το θέμα με τον (νέο) προσωρινό Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Εσπερ. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, ο Εσπερ «ήταν πολύ κατηγορηματικός ότι η Τουρκία δεν θα έχει και τους (ρωσικούς) "S-400" και τα (αμερικανικά αεροσκάφη στην παραγωγή των οποίων συμμετείχαν μέχρι πρόσφατα και οι Τούρκοι) "F-35". Και, αν δεχθεί τους "S-400", θα πρέπει να δεχθεί και τις συνέπειες όχι μόνο στο πρόγραμμα του "F-35", αλλά και στην οικονομική κατάστασή της».

Πάντως, χτες, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας «Rosoboronexport» Αλεξάντερ Μιχέεφ δήλωσε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων συστοιχιών των «S-400» που είναι έτοιμο κατά 99%.

Στην Αγκυρα, τόσο ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν όσο και ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επανέλαβαν ότι η αγορά των «S-400» είναι «τελειωμένη υπόθεση», ενώ δηλώσεις έκανε και ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που συνεργάζεται με το κυβερνών ΑΚΡ. «Αρέσει, δεν αρέσει στις ΗΠΑ, η αγορά των "S-400" έχει γίνει (για μας) υπαρξιακό ζήτημα», είπε, χαρακτηρίζοντας «προσβολή» το ότι «οι ΗΠΑ απειλούν τη χώρα μας» και καταλήγοντας: «Η Τουρκία βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Είτε θα υποκύψουμε σε αυτές τις απειλές, θα χάσουμε την τιμή μας ή θα πάρουμε τους "S-400" και θα τους αναπτύξουμε στα σημεία της πατρίδας μας που έχουν καθοριστεί».

Νέες δηλώσεις περί «διαμοιρασμού»

Την ίδια στιγμή, ήταν η σειρά του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ να διαμαρτυρηθεί επειδή η Ελλάδα «δεν κάνει κανέναν διαμοιρασμό» και «επιθυμεί μονομερώς μαζί με τους Ελληνοκύπριους να κατάσχουν τους υδρογονάνθρακες». Συστήνοντας στην ελληνική πλευρά να ...χρησιμοποιεί «μια γλώσσα που να δείχνει σεβασμό στον Πρόεδρό μας», επέκρινε την Αθήνα ότι συμμετέχει σε μια προσπάθεια «να φέρουν την Τουρκία και την ΕΕ σε αντιπαράθεση», ενώ επέκρινε και τις Βρυξέλλες ότι αφού έκαναν λάθος να αναγνωρίσουν την «ελληνοκυπριακή πλευρά», τώρα μένουν σιωπηλές «απέναντι σε προσπάθειες εκμετάλλευσης των θεσμών της ΕΕ». Είπε ακόμη ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να απειλήσει την Τουρκία μέσω της ΕΕ. Αυτό πλέον είναι μια στάση με την οποία έχει ξεπεράσει τα όρια και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή με κανέναν τρόπο».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης απόφαση για τη συνεργασία Τουρκίας - ψευδοκράτους και για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου, σεισμογραφικών ερευνών, γεωτρήσεων για εξόρυξη πετρελαίου, αλλά και εργασιών τοποθέτησης καλωδίων και σωλήνων στον πυθμένα της θάλασσας, υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών που διεξάγουν τρίτες χώρες «χωρίς άδεια». Η «συμφωνία» προβλέπει στήριξη της Αγκυρας στα Κατεχόμενα και με την τουρκική ακτοφυλακή. Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δυο «χώρες» θα συνεργαστούν στην παρακολούθηση εναέριων και θαλάσσιων μέσων που παραβιάζουν την «εθνική νομοθεσία» (τους) και το διεθνές δίκαιο, στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, σε δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης κ.τ.λ.