Πέμπτη 27 Ιούνη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Απάντηση στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, την προηγούμενη βδομάδα, να παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας λόγω «ανάπτυξης του πυρηνικού της προγράμματος και των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων» προκάλεσε την αντίδραση του ΥΠΕΞ της χώρας, που την χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια και παραβίαση όσων είχαν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των δύο κρατών Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη πέρυσι». Επίσης, δηλώνεται ότι οι κυρώσεις έχουν πλήξει πάνω από το 80% της οικονομίας, ενώ καταγγέλθηκαν οι πρόσφατες εκθέσεις που δημοσιοποιήθηκαν από το αμερικανικό ΥΠΕΞ για την εμπορία ανθρώπων και για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Οπως σημειώνει το βορειοκορεατικό ΥΠΕΞ, «αυτή είναι (...) μια εκδήλωση των πλέον ακραίων εχθρικών ενεργειών των ΗΠΑ και αποτελεί ένδειξη πως το τρελό όνειρο των ΗΠΑ, που είναι ότι θα μας γονατίσουν με κυρώσεις και πίεση, δεν έχει αλλάξει καθόλου, απεναντίας γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτο». Προστίθεται ότι «το κράτος μας δεν θα παραδοθεί εξαιτίας των κυρώσεων των ΗΠΑ, ούτε είμαστε μια χώρα στην οποία μπορούν να επιτεθούν οι ΗΠΑ όποτε το επιθυμήσουν».

Την ώρα που ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίζεται ότι επιδιώκει διάλογο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο, εξέφρασε την ...ελπίδα ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν, έπειτα από την πρόσφατη ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του Τραμπ και του Κιμ.

Το θέμα της Κορέας αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο του G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας καθώς αποτελεί ένα από τα πεδία όπου εξελίσσεται ο ανταγωνισμός μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον ορυκτό πλούτο και τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, έχει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, όπου θα συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της χώρας, Μουν Τζε Ιν.