Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Κρίσιμη η εκλογική μάχη για την επόμενη μέρα

Σε σύσκεψη με πλούσια συζήτηση μίλησαν ο Βαγγέλης Μαρούπας και η Σεμίνα Διγενή

Σε μια σύσκεψη με πλούσια συζήτηση, ερωτήματα, προβληματισμούς για τις εξελίξεις, την κατάσταση στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τις θέσεις του ΚΚΕ, εξελίχτηκε η σύσκεψη που διοργανώθηκε έξω από το εκλογικό κέντρο του Κόμματος στην πλατεία Κοραή, στην καρδιά του Πειραιά. Στη σύσκεψη μίλησαν οι υποψήφιοι στην Α' Πειραιά Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, και Σεμίνα Διγενή. Παρευρέθηκε, επίσης, ο υποψήφιος στην Α' Πειραιά Νίκος Καρπής, απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος. Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε ο οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός.

Ο Β. Μαρούπας αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της εκλογικής μάχης με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, που, όπως εξήγησε, θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, αναδεικνύοντας τόσο την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όσο και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι σε κεφάλαιο και ΕΕ. Εκανε αναφορά στην πείρα που έχει ο λαός του Πειραιά από την καπιταλιστική ανάπτυξη, με κλάδους που έχουν τεράστια κερδοφορία, όμως στους τόπους δουλειάς επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Π.χ. στην COSCO, η τεράστια κερδοφορία στηρίχτηκε στην ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων, στα συνεχή εργατικά «ατυχήματα», στην εργοδοτική τρομοκρατία. Αντίστοιχα και στον Τουρισμό, όπου, παρά τα εκατομμύρια των αφίξεων, οι εργαζόμενοι δουλεύουν με 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. `Η στην εταιρεία «Mellon» στον Πειραιά, που βραβεύτηκε για την κερδοφορία της πριν από λίγες μέρες και όμως οι εργαζόμενοι είναι σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας νέα ΣΣΕ, που η εργοδοσία αρνείται, και τα στοιχειώδη, όπως ένα πιο ανθρώπινο διάλειμμα, σε συνθήκες που οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. «Επομένως, αυτή η ανάπτυξη που διαφημίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου δεν χωράει τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

Καταλήγοντας, αποτύπωσε «τέσσερις πολύ σοβαρούς λόγους» για να ενισχυθεί το ΚΚΕ: Γιατί πρέπει την επόμενη μέρα να οργανωθεί αποφασιστικά η αντίσταση του λαού σε αυτό που έρχεται, να οργανωθεί η πάλη μέσα και έξω από τη Βουλή. Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος αντεπίθεσης, για να πάρουμε πίσω όσα μας έχουν κλέψει. Για να φωτιστεί μια άλλη προοπτική εξουσίας για τον τόπο, η πρόταση του ΚΚΕ, που «βγάζει από την εξίσωση τους καπιταλιστές και την κερδοφορία τους και μιλάει για την ανάγκη, σήμερα, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να κοινωνικοποιηθούν και με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο να μπουν στη δούλεψή μας. Και τέλος, για να παραμείνει το ΚΚΕ πάνω από την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, να επιβεβαιωθεί το σημαντικό βήμα που έγινε στις ευρωεκλογές!».

Η Σεμίνα Διγενή, συνοψίζοντας το κριτήριο ψήφου, σημείωσε ότι τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ο λαός τούς έχει ζήσει στο πετσί του. «Ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουν και τι είναι, πώς έχουν συμπεριφερθεί ως κυβερνήσεις. Αρα είναι τσεκαρισμένοι (...) Δεν έχει καμιά σημασία ποιο θα είναι το μέγεθος της ψαλίδας ανάμεσά τους, δεν μας αφορά αυτό. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τι θα γίνει την επόμενη μέρα, ποιους θα έχουν αυτοί απέναντί τους για να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη. Χρειάζεται κάποιος να υπερασπίζεται το λαό, που είναι από κάτω, που έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματά του, λέξη που άλλωστε έχει καταργηθεί από το λεξιλόγιό τους», σημείωσε, καλώντας σε ενίσχυση του ΚΚΕ. Αναφερόμενη στον Πειραιά, την «πιο ωραία πόλη, όπου πριν από 100 χρόνια ιδρύθηκε το ΚΚΕ», τόνισε ότι από την προεκλογική δραστηριότητα βλέπει από κοντά την «κόλαση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι στις συνοικίες του Πειραιά, πίσω από τη "βιτρίνα" του Τουρισμού». Σε άλλο σημείο, η υποψήφια του ΚΚΕ κάλεσε τους Πειραιώτες στις ερχόμενες εκλογές να αφαιρέσουν την έδρα από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και να τη δώσουν στο ΚΚΕ. Ξεχωριστή αναφορά έκανε η Σεμίνα Διγενή στη νεολαία, ειδικά στα παιδιά που ψηφίζουν πρώτη φορά, καλώντας τα η πρώτη ψήφος «να είναι αντισυστημική, μια ψήφος κόκκινη, που θα είναι "ασορτί" με τα όνειρά τους και τα σχέδιά τους!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε κατά γράμμα την πολιτική του κεφαλαίου

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν διάφορα ερωτήματα, όπως για τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει πως «έκανε ό,τι μπορούσε σε μια άνιση μάχη και ότι είχε καλές προθέσεις». Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Γιάννης Μηλιός σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το 2013 είχε πάρει την πορεία να είναι ένα κόμμα του μνημονίου, του κεφαλαίου, που θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική. Εφερε μεταξύ άλλων ως παράδειγμα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, που δεν έγινε ποτέ. Αναφέρθηκε επίσης στον Γ. Βαρουφάκη, που σήμερα διεκδικεί την ψήφο του λαού, θυμίζοντας ότι μόλις ανέλαβε υπουργός το 2015, είχε πει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου, σε μια περίοδο (το Γενάρη του 2015), που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, κάτι τέτοιο «δεν μπορούσε να το πει ούτε ο Δραγασάκης...». Θύμισε, επίσης, ότι το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο προΐστατο ο Γ. Βαρουφάκης, είχε βγάλει στο πρώτο 6μηνο την έκθεση για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του 2015, όπου εξυμνούσε τα μνημόνια, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση, φροντίζοντας ιδιαίτερα το συνταξιοδοτικό κόστος». Καταλήγοντας, τόνισε ως συμπέρασμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν "έπεσε στις Θερμοπύλες", αλλά είχε ήδη μετασχηματιστεί σε κόμμα του κεφαλαίου και ακολουθούσε αυτήν την πολιτική».