Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΟΝΕ

Κόντρες και «συμβιβασμοί» για τον «προϋπολογισμό»

Τριβές, ανταγωνισμοί και διαιρέσεις στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και γενικότερα στην ΕΕ εκδηλώνονται γύρω από τη διαμόρφωση του λεγόμενου «δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα».

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την τήρηση των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ενώ όπως όλα δείχνουν το επίδικο των παζαριών είναι το ύψος και ο επιμερισμός της χρηματοδότησης μεταξύ των κρατών, οι επενδυτικές προτεραιότητες και άλλα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, δεδομένου ότι δεν υπήρξε συναίνεση σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης, το μέγεθος του προϋπολογισμού της Ευρωζώνης δεν συζητήθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξε συμφωνία ούτε σε ό,τι αφορά το εάν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαδραματίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο σε περίπτωση που η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε επιβράδυνση ή να στηρίζει μόνο εκείνες τις οικονομίες της Ευρωζώνης που θεωρούνται λιγότερο ανταγωνιστικές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM, Kλ. Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι στόχος είναι «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας», προσθέτοντας πως «σαφώς θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και στην Ευρωζώνη, αλλά τέθηκαν οι βάσεις της πολιτικής που θα ακολουθηθεί».

Πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης υπογράμμιζε ότι υπάρχουν κράτη - μέλη που επιθυμούν να υπάρξουν παραπάνω κονδύλια εκτός πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, ωστόσο το θέμα προσκρούει σε αντιρρήσεις. «Θα ξεκινήσει μικρό και θα μπορεί να μεγαλώσει», δήλωσε ο ίδιος, αποτυπώνοντας την προσπάθεια να βρεθούν οι «συμβιβαστικές» λύσεις.

Να σημειωθεί ότι ο λεγόμενος «κοινός προϋπολογισμός» της Ευρωζώνης μετά από παρεμβάσεις ισχυρών «παιχτών» μετονομάστηκε στη συνέχεια σε «δημοσιονομικό μέσο», αλλάζοντας βέβαια και το περιεχόμενό του.