Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019

Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

Την επομένη μέρα η αγροτιά θα έχει ξανά μπροστά της:

  • Τη συνέχιση των παλιών και λήψη νέων μέτρων στο πλαίσιο αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, με στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που επενδύουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα και συνέπεια το παραπέρα ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Η νέα ΚΑΠ 2020 - 2027, που στηρίζουν με συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, προβλέπει νέες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, νέους περιορισμούς στην παραγωγή κι άλλα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το αποδεκατισμένο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων.
  • Τις χαμηλές έως εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για το σύνολο των παραγόμενων αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων - μαζί και το αίσχος των «ανοιχτών τιμών», που έχουν ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να μην πουλά αλλά να παραδίδει στον έμπορο τη σοδειά του, χωρίς να γνωρίζει πόσο και πότε θα πληρωθεί - που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, πατώντας πάνω στην πολιτική εξυπηρέτησης της κερδοφορίας και του ανταγωνισμού του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν και υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων που παράγουν και διακινούν τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αλλά και προς οικονομικό όφελος του αστικού κράτους, στα ταμεία του οποίου σωρεύονται κέρδη και ματωμένα πλεονάσματα από την υψηλή φορολογία που επιβάλλει στο αγροτικό πετρέλαιο, την ακρίβεια στο αγροτικό ρεύμα και στο αρδευτικό νερό.
  • Τη συνέχιση της αισχρής κοροϊδίας με τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, αφού ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους για την ασφάλιση της παραγωγής, είτε τις αρνείται παντελώς, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του, ή προσφέρει λίγα ψίχουλα ελεημοσύνης, κι αυτά με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Τα ίδια έζησαν με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τα ίδια και με ΣΥΡΙΖΑ.
  • Τη ληστεία του ισχνού αγροτικού εισοδήματος, μέσω της υψηλής φορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και πολλών άλλων αγροτικών χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ για σπίτια και χωράφια, υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ, άδειες λειτουργίας αρδευτικών γεωτρήσεων και σταυλικών εγκαταστάσεων, πιστοποίηση ψεκαστικών κ.λπ.). Την πολιτική αφαίμαξης του εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς - όπως και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - εφάρμοσε με «ζηλευτή» επιμονή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειές της να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει τους αγρότες και το λαό. Στην ίδια πολιτική «ορκίζεται και κοινωνεί» η ΝΔ, όπως δείχνει η στάση της όταν αντιπολιτεύεται και αποδεικνύει η πρακτική της όταν κυβερνά.
  • Την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης στο αγροτικό κίνημα που οργανώνει τους αγώνες της αγροτιάς για την επιβίωσή της, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και των κομμάτων της, με ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων, αστυνομική βία και «αγροτοδικεία» σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε μέχρι τις τελευταίες μέρες της θητείας της τα «αγροτοδικεία» που ...θα καταργούσε - την περασμένη Τετάρτη στη Λάρισα καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης τρία στελέχη του αγροτικού κινήματος - ενώ η ΝΔ ποτέ δεν έκρυψε την απέχθειά της για τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και το οργανωμένο αγροτικό αγωνιστικό κίνημα, με λόγια όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση και με έργα - με τη χρησιμοποίηση «αστυνομικού ροπάλου» και «δικαστικής ρομφαίας» - όταν περνάει στην κυβέρνηση.
* * *

Απέναντι σ' αυτήν την πολιτική στάθηκε και στέκεται μόνο το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που βρέθηκε πάντα και παντού στο πλευρό αγροτών και κτηνοτρόφων, στηρίζοντας με συνέπεια τα δίκαια αιτήματά τους. Που συμπαραστάθηκε ενεργά στους αγώνες τους για επιβίωση, έδωσε μάχη εντός και εκτός Βουλής για τα συμφέροντά τους. Εκεί θα καταθέσει το ΚΚΕ και κάθε ψήφο που θα του δώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στις εκλογές στις 7 Ιούλη, φωτίζοντας με την πολιτική του πρόταση τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, με διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού συστήματος, που θα εγγυάται στον αγρότη σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα, καλύτερη ζωή στην οικογένειά του, επαρκή και ασφαλή τρόφιμα στο λαό.