Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ

Για πιθανή τρίτη Σύνοδο μιλά ο Μπόλτον

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον δήλωσε χτες ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει «την εκστρατεία μέγιστης πίεσης» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την Κορεατική Χερσόνησο, χαρακτηρίζοντας «απολύτως πιθανή» μια νέα - τρίτη κατά σειρά - Σύνοδο Κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Σχολίασε ότι κάτι τέτοιο «εξαρτάται από τον Κιμ Γιονγκ Ουν» και ότι «(εμείς) είμαστε έτοιμοι όταν θα είναι αυτοί, οποιαδήποτε στιγμή θέλουν να το προγραμματίσουμε».

Πάντως, μεταξύ άλλων, ο Μπόλτον μετέφερε εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον ότι ο Κιμ εξακολουθεί να μην έχει λάβει μια «στρατηγική απόφαση να εγκαταλείψει την επιδίωξη κατασκευής πυρηνικών όπλων».

Θυμίζουμε ότι πριν μερικές μέρες, στην Πιονγιάνγκ, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA επανέλαβε σε ανάλυσή του ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να «αποσυρθεί από την εχθρική της πολιτική» προς την Πιονγιάνγκ, αλλιώς οι συμφωνίες που έγιναν στην πρώτη σύνοδο των δύο ηγετών στη Σιγκαπούρη πριν από ένα χρόνο θα μείνουν ένα «κενό γράμμα».