Πέμπτη 6 Ιούνη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

«Μπερδεμένο κουβάρι» οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί

ΣΚΟΠΙΑ - ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε δυσεπίλυτο γρίφο φαίνεται πως εξελίσσεται το σκληρό παζάρι εντός και εκτός ΕΕ σε σχέση με την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στα Δυτικά Βαλκάνια και την αναμενόμενη απόφαση ή αναβολή της λεγόμενης ώθησης της «ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ» Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε χτες, εμφανίστηκε προβληματισμένος σχετικά με τις αποφάσεις που θα πάρουν ισχυρές χώρες της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της χώρας του και της γειτονικής Αλβανίας. Φάνηκε να διαπιστώνει κόντρες και δυσκολίες στη λήψη απόφασης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο τέλος του μήνα, κυρίως ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, σχετικά με το εάν και τι θα αποφασιστεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ΜΙΑ, ο Ζάεφ απείλησε αξιωματούχους της ΕΕ με παραίτηση σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε σχετικά σύντομο διάστημα (ο ίδιος είχε διαβεβαιώσει το λαό της χώρας του ότι θα πάρει την έγκριση στο τέλος τρέχοντος μηνός). Σε περίπτωση αναβολής, ο Ζάεφ εκτίμησε ότι διακυβεύεται η συνέχιση της κυβέρνησής του, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και να εμφανιστεί «ο κίνδυνος» να πάρουν το πάνω χέρι στις εξελίξεις στα Σκόπια «εθνικιστικές δυνάμεις» (π.χ. VMRO - DPMNE που είναι πιο θετικό απέναντι στη Ρωσία).

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους του πρακτορείου ΜΙΑ εάν θα γίνει ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός της κυβέρνησής του μετά το πέρας των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, ο Ζάεφ απάντησε ότι αυτό «σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από την απόφαση της ΕΕ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Μεταφέροντας προβληματισμούς από ευρωενωσιακούς αξιωματούχους, είπε πως στις Βρυξέλλες κάποιοι ανησυχούν ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα γενικότερης αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια εάν απορριφθεί η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. «Φοβούνται απειλές από τον φίλο μου (σ.σ. Αλβανό πρωθυπουργό) Εντι Ράμα για πιθανές αλλαγές συνόρων ή και ένωση με το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν πιστεύω τέτοια πράγματα, γιατί αυτό θα έφερνε την Αλβανία πίσω τουλάχιστον μία δεκαετία, εάν κάνουν τέτοιο πράγμα! Κανείς δεν θέλει τέτοιο πράγμα...», είπε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ της «Bild» για τις σχέσεις Ράμα με μαφία

Το ίδιο 24ωρο, αίσθηση προκαλεί αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Bild» με τίτλο: «Πώς η μαφία χειραγώγησε τις εκλογές στην Αλβανία».

Η εφημερίδα έχει αποσπάσματα από απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανάμεσα σε βαρόνους ναρκωτικών με στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά και συνομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στις 11 Σεπτέμβρη 2016 με στέλεχος της εκλογικής επιτροπής, όπου ζήτησε να πληροφορηθεί εάν είχαν «εξασφαλιστεί», όπως είχε συμφωνηθεί, οι ψήφοι σε κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες. Στο ρεπορτάζ της «Bild» γίνονται αναφορές σε ανάλογες συνομιλίες ανάμεσα στον Σοσιαλιστή δήμαρχο του Δυρραχίου και ανθρώπους της αλβανικής μαφίας.

Το ρεπορτάζ ενισχύει τις επίμονες καταγγελίες των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, όπως είναι το Δημοκρατικό Κόμμα και το «Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ολοκλήρωση» της Μόνικα Κριεμάδι, που κατηγορούν τον Ράμα πως ανέβηκε στην εξουσία με τις πλάτες της μαφίας και τις μαζικές εξαγορές ψήφων. Οι ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν εδώ και μήνες την παραίτηση του Ράμα και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, που θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα και θα οδηγήσει τη χώρα σε «αδιάβλητες» εκλογές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί και η ακόλουθη «σύμπτωση»: Το ρεπορτάζ της «Bild» δημοσιεύτηκε μία μέρα μετά την ολοκλήρωση διήμερης επίσκεψης του αρχηγού του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, στο Βερολίνο, όπου είχε συναντήσεις με Γερμανούς αξιωματούχους.

Πιέσεις Πάλμερ σε Κοσσυφοπέδιο

Σε αυτό το σκηνικό, δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη η νέα παρέμβαση του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, σε σχέση με τη συνεχιζόμενη άρνηση Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Ο Πάλμερ, μιλώντας στη «Φωνή της Αμερικής», ζήτησε από το Κοσσυφοπέδιο να άρει «το συντομότερο δυνατόν» τους δασμούς κατά της Σερβίας και να ξαναρχίσει διάλογο. «Οι ΗΠΑ δεν θέτουν κόκκινες γραμμές στη διαδικασία διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλες οι πιθανότητες ανοικτές», τόνισε προσθέτοντας: «Θέλουμε μία σταθερή, δίκαιη και εφαρμόσιμη συμφωνία, που θα είναι αποδεκτή και στους δύο λαούς, που να μπορεί να ανοίξει το μονοπάτι προς ένα μέλλον στην ΕΕ».

Παράλληλα, ο Μίροσλαβ Λάιτσακ, Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, που είναι προεδρεύων αυτό το διάστημα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, απαίτησε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου και να εφαρμοστεί η συμφωνία του 2013 για τη δημιουργία «Ενωσης Σερβικών Δήμων», που μπλοκάρει, μολονότι την υπέγραψε, η κυβέρνηση των Κοσοβάρων Αλβανών.

Από την άλλη, κάλεσε τη Σερβία να συνεχίσει «τις μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της έννομης τάξης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της ελευθεροτυπίας».

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η νέα ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, που τόνισε πως η «Ενωση Σερβικών Δήμων» Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να εφαρμοστεί και να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.