Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απολύονται δεκάδες υγειονομικοί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Δεκάδες επικουρικοί εργαζόμενοι υγειονομικοί στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας απολύθηκαν την περασμένη Παρασκευή, καθώς έληξε η μόλις 3 μηνών παράταση που τους είχε δοθεί το Φλεβάρη. Είχαν προσληφθεί από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια με σύμβαση και είχαν κατανεμηθεί σε στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής.

Πρόκειται για 39 νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές που καλύπτουν μόνιμες ανάγκες στα στρατιωτικά νοσοκομεία 414 Νοσημάτων Πεντέλης, 251 Αεροπορίας, Ναυτικό Νοσοκομείο και 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Μετά την απόλυσή τους, οι θέσεις μένουν κενές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, επομένως ούτε καν αντικαταστάθηκαν οι 1.500 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ αντιμέτωποι με τις απολύσεις είναι κι εκατοντάδες εργολαβικοί εργαζόμενοι που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όσοι δε προσληφθούν θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα και σύντομα θα βρεθούν στο δρόμο.

Για το θέμα έχουν καταθέσει για δεύτερη φορά Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος προς τους υπουργούς Υγείας, Αν. Ξανθό, και Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, επισημαίνοντας τις «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που παρά την άσχημη κατάσταση στα στρατιωτικά νοσοκομεία, λόγω ελλείψεων σε υγειονομικό προσωπικό, εφαρμόζει την πολιτική της εκ περιτροπής εργασίας και της ανακυκλούμενης ανεργίας για την κάλυψη ενός μέρους των αναγκών, τόσο σε βάρος των εργαζομένων, που εδώ και χρόνια είναι σε συνεχή ανασφάλεια για το αν και για πόσο θα παραταθεί η σύμβασή τους, όσο και σε βάρος της υγείας των νοσηλευομένων. Αυτό που απαιτείται είναι η μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται ως επικουρικοί, για το οποίο δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, όπως και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε μόνιμη βάση».

Το ΚΚΕ απαιτεί να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος επικουρικός στα στρατιωτικά νοσοκομεία και να μονιμοποιηθούν και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων.