Σάββατο 1 Ιούνη 2019 - Κυριακή 2 Ιούνη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Απελευθέρωση του Χ. Σάντριτς, ηγετικού στελέχους των FARC

Με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κολομβίας και παρά τις αντιρρήσεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη ο πρώην ηγέτης των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) Σεουσίς Παούσιας Eρνάντες, γνωστός στο αντάρτικο ως Χεσούς Σάντριτς, ο οποίος κρατούνταν από τον Απρίλη του 2018 με την κατηγορία του «εμπορίου κοκαΐνης» και αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ. Η απελευθέρωσή του στηρίχτηκε στο γεγονός ότι ο Σάντριτς, με βάση τη λεγόμενη ειρηνευτική συμφωνία του 2016, έχει βουλευτική ασυλία, ωστόσο δηλώνεται ότι η έρευνα για την υπόθεσή του συνεχίζεται.

Ο Σάντριτς, σε συνέντευξη που έδωσε την ίδια μέρα με αντιπροσωπεία του κόμματός του, FARC (Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη της Πλειοψηφίας, με το ίδιο ακρωνύμιο με την πρώην αντάρτικη οργάνωση) σημείωσε ότι η απόφαση αποτελεί ένα πρώτο βήμα, αλλά επισήμανε ότι η κυβέρνηση και αυτοί που την στηρίζουν, με πρώτες τις ΗΠΑ, βάζουν εμπόδια στην υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας, ενώ κατήγγειλε τις συνεχείς δολοφονίες πρώην ανταρτών (έως τώρα έχουν εκτελεστεί 130 αντάρτες). Τόνισε επίσης ότι μέρος αυτής της προσπάθειας είναι και η σκευωρία που στήθηκε εναντίον του, με χαλκευμένα στοιχεία περί συμμετοχής του σε «εμπόριο ναρκωτικών». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα του και από τη βουλευτική του ιδιότητα. Θυμίζουμε ότι με βάση τη συμφωνία για 2 θητείες η FARC θα εκπροσωπείται με 5 βουλευτές και 5 γερουσιαστές, για την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων που προβλέπονται και έως τώρα, σχεδόν 3 χρόνια μετά τη συμφωνία, δεν έχουν ουσιαστικά προχωρήσει, ενώ οι παραστρατιωτικοί εξακολουθούν να «αλωνίζουν».

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική και αυτοκριτική που άσκησε με δημόσια επιστολή του ο Ιβάν Μάρκες (ηγετικό στέλεχος των ανταρτών που, μαζί με τον Σάντριτς, ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας) ότι «το μεγαλύτερο λάθος τους ήταν η παράδοση των όπλων, γι' αυτό τώρα είναι απροστάτευτοι», ο Σάντριτς χαιρέτισε τον Μάρκες σημειώνοντας ότι η παρατήρησή του έχει βάση και δεν αλλάζει τον στόχο όλων που είναι η επίτευξη μιας πραγματικής ειρήνης, που θα εξασφαλίζει την πολιτική δράση στην αντιπολίτευση, αλλά και θα ανοίγει δρόμους για την επίλυση των προβλημάτων της λαϊκής πλειοψηφίας που ζει σε συνθήκες μιζέριας. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις λαϊκές οργανώσεις να επιβάλουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η δημόσια επιστολή του Μάρκες προκάλεσε πριν από μερικές μέρες τη δήλωση του επικεφαλής του κόμματος, Ροντρίγκο Λοντόνιο (ή Τιμολέον Χιμένες), ότι ο Μάρκες θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος. Ο Μάρκες, που έχει αρνηθεί τη βουλευτική έδρα, βρίσκεται στις περιοχές όπου έχουν ορισθεί ως «μεταβατικές ζώνες», όπου με βάση τη συμφωνία έπρεπε να αναπτυχθούν αγροτικά προγράμματα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει.