Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ

Επαναφέρουν απειλές για επίθεση ΗΠΑ και Βρετανία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες απειλές για «ταχεία και αρμόζουσα αντίδραση» απέναντι στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με πρόσχημα φερόμενες «επιθέσεις με χημικά όπλα» στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, επαναφέρουν στο προσκήνιο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους λίγες μέρες μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις Ρώσων στρατιωτικών, με αφορμή προσπάθειες και σχέδια προβοκάτσιας σε βάρος του συριακού στρατού από τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, αναφέρεται «φερόμενη επίθεση με χλώριο στη βορειοδυτική Συρία το πρωί της 19ης Μαΐου», με την προειδοποίηση πως οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις από το καθεστώς Ασαντ στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων και των ενδείξεων για την όποια χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς». Οι απειλές αντανακλούν νέες προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν τον συσχετισμό δυνάμεων στη Συρία, που έχει γείρει υπέρ της συριακής κυβέρνησης και της ισχυρής της συμμάχου, Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους, ανέφερε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι προς το παρόν «στο στάδιο της συλλογής πληροφοριών για αυτό το συμβάν», επαναλαμβάνοντας την απειλή για επίθεση, παρόμοια με αυτή που έκαναν τον Απρίλη του 2017 με προβοκάτσια τζιχαντιστών στο Χαν Σεϊχούν και ένα χρόνο αργότερα, από κοινού με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από «επίθεση με χημικά όπλα» εναντίον αμάχων στην Ντούμα.

Παράλληλα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι φάνηκε να «αξιοποιεί» για δικούς της λόγους τις απειλές των ΗΠΑ για επίθεση στη Συρία, δηλώνοντας: «Καταδικάζουμε κάθε χρήση χημικών όπλων, είμαστε σε στενή επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Και αν επιβεβαιωθεί η οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων, θα απαντήσουμε κατάλληλα».

Νωρίτερα, ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος Βίκτορ Κουπτσίσιν, που είναι επικεφαλής του «Κέντρου Συμφιλίωσης» στη Συρία, κατήγγειλε τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» ότι ξεκίνησαν μαζική επίθεση κατά του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ, την οποία απώθησε ο στρατός, πιάνοντας αιχμαλώτους. Σε ανακρίσεις, τζιχαντιστές παραδέχτηκαν πως έχουν δημιουργήσει μία «Χημική Πτέρυγα» μάχης με στόχο την παραγωγή και αποθήκευση τοξικών ουσιών που τοποθετούνται σε πυρομαχικά, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε βάρος αμάχων και να κατηγορηθούν δυνάμεις του συριακού ή και του ρωσικού στρατού.

Τέλος, χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χολουσί Ακάρ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, ζητώντας - όπως διευκρίνισε - να «συγκρατηθούν» οι εκεί δυνάμεις του συριακού στρατού.