Πέμπτη 23 Μάη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Συντηρούν τις κόντρες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Σιγοβράζει» η ένταση στον Περσικό Κόλπο με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που επιχειρούν να αλλάξουν τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα ώστε να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε ότι «ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι» (στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν) υποστήριξαν, κατά την ενημέρωση που τους έκαναν για το Ιράν αργά το βράδυ της Τρίτης «κεκλεισμένων των θυρών», πως οι πρόσφατες δολιοφθορές σε δεξαμενόπλοια ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και σε έναν αγωγό πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία «έγιναν κατόπιν εντολής» της ιρανικής κυβέρνησης και του ανώτατου Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ. Παρ' όλα αυτά, ο Σάναχαν προσπάθησε στη συνέχεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ πασχίζουν τάχα «να αποτρέψουν και όχι να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν» και κάνοντας λόγος για «έναν λάθος υπολογισμό του Ιράν».

Κατηγορούν τις ΗΠΑ για «ιρανοφοβία»

Τους ισχυρισμούς Σάναχαν απέρριψε ο Ιρανός επικεφαλής του στρατού, στρατηγός Αμπντολραχίμ Μουσαβί, τονίζοντας ότι η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ συνιστά «είδος πολεμικής πρόκλησης». Πρόσθεσε ότι οι Ιρανοί δεν θα ενδώσουν στις πιέσεις των ΗΠΑ ούτε θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις τους, «γιατί δεν υπάρχει όριο στις απαιτήσεις αυτές». «Ο σκοπός της ιρανοφοβίας είναι η εκμετάλλευση των Αράβων», υπογράμμισε ο Μουσαβί, θυμίζοντας τους πολέμους και τις αποσταθεροποιητικές εντάσεις που προκαλεί στον Περσικό Κόλπο και στις χώρες της περιοχής η αμερικανική στρατιωτική παρουσία τις τελευταίες δεκαετίες.

Το ίδιο διάστημα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Διαιτησίας των συμβεβλημένων μερών της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τονίζοντας πως είναι άμεση η ανάγκη να συζητηθούν «συσσωρευμένα προβλήματα». «Το πιο σημαντικό είναι ότι τα κράτη δεν θα πρέπει να κλιμακώσουν την κατάσταση, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και κάποιοι σύμμαχοί τους στην περιοχή του Περσικού Κόλπου ελπίζοντας ότι κάποιος θα χάσει την υπομονή του», δήλωσε ο Ριάμπκοφ, επισημαίνοντας πως οι τελευταίες ενέργειες του Ιράν «δεν αντίκεινται στη συμφωνία». Ακολούθησε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που ζήτησε επίσης «άμεση σύγκληση» της Επιτροπής Διαιτησίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.