Τετάρτη 22 Μάη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Κυνισμός από τις ΗΠΑ με το πιστόλι στον κρόταφο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μέρα με τη μέρα συντηρείται η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων - μεταξύ άλλων - για τον έλεγχο στρατηγικών πηγών, αγωγών και οδών Ενέργειας. Μπροστά στην εμπρηστική ρητορική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τον κλοιό ασφυκτικών κυρώσεων, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί ζήτησε χτες να δοθούν στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την κρίσιμη κατάσταση. Το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδιδε χτες χαρακτηριστικά πως στο Ιράν τις τελευταίες βδομάδες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι τιμές βασικών προϊόντων, ενώ είναι συνεχής η υποτίμηση του ιρανικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Ο Ροχανί παραδέχτηκε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «απαράμιλλα προβλήματα», ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα και στις εξαγωγές πετρελαίου, ταυτόχρονα όμως διακήρυξε πως θα παραμείνει «ενωμένη» και θα αντισταθεί στις αμερικανικές πιέσεις.

Παράλληλα, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Ιρανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ματζίντ Τακχτ Ραβαντσί, απηύθυνε έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνη ένταση στην περιοχή. Αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, τόνισε, ενδέχεται να δημιουργηθεί «ανάφλεξη πιθανής σύγκρουσης» που θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει τα όρια της περιφέρειας και να έχει «σοβαρές και εκτενείς επιπτώσεις στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Συνεχίζει να απειλεί ο Τραμπ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας νέα δυναμική εμφάνιση στην Πενσιλβάνια με το «βλέμμα» στις προεδρικές εκλογές του 2020, υπεραμύνθηκε της τακτικής κλιμάκωσης της έντασης σε βάρος του Ιράν. Πρόσθεσε πως αν το Ιράν «τολμήσει οτιδήποτε» θα κάνει «πολύ μεγάλο λάθος» που θα απαντηθεί «με πολύ μεγάλη δύναμη». Εντούτοις, το αμέσως επόμενο λεπτό παρατήρησε πως «δεν έχουμε καμία ένδειξη πως θα το πράξουν». «Αν τηλεφωνήσουν, βεβαίως και θα διαπραγματευτούμε, αλλά αυτό εξαρτάται από αυτούς», τόνισε, καταλήγοντας με περισσή υποκρισία: «Το Ιράν θα μας τηλεφωνήσει όταν θα είναι έτοιμο... Στο μεταξύ, η οικονομία τους συνεχίζει να καταρρέει. Πολύ λυπηρό για τον ιρανικό λαό!».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο ανωνυμίας σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, εστίασαν τις «υποψίες» για την πυραυλική επίθεση την Κυριακή κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη «σε σιιτικές πολιτοφυλακές». Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς το Ιράν για τις πρόσφατες «δολιοφθορές» σε δεξαμενόπλοια ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και σε σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Οπως είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή, «υπό το φως όλων των περιφερειακών συρράξεων της τελευταίας δεκαετίας και το είδος αυτών των επιθέσεων, φαίνεται αρκετά πιθανό να κρύβεται από πίσω το Ιράν». Επιφυλάχθηκε παρ' όλα αυτά, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να αναλύουν την κατάσταση».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, εκφωνώντας ομιλία σε εκδήλωση προς τιμήν του πρίγκιπα - διαδόχου του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιάντ Αλ Ναχγιάν, είπε πως «η Αμερική θα πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στον κόσμο και να παρεμβαίνει στρατιωτικά λιγότερο».

Το ίδιο διάστημα, σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπως ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν και ο γενικός επιτελάρχης στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ άρχισαν «εκστρατεία ενημέρωσης» του Κογκρέσου για τις τελευταίες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο και τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σε «πυροσβεστικό» ρόλο η Βαγδάτη

Μπροστά στην κλιμακούμενη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί, που διατηρεί στενές σχέσεις με τις κυβερνήσεις και των δύο χωρών, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα πως θα αποστείλει αντιπροσωπείες αξιωματούχων σε ΗΠΑ και Ιράν με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι Ιρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει την κυβέρνησή του πως «δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πόλεμο». Διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει «να ηρεμήσει η κατάσταση» και όχι να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο χωρών. Επισήμανε ακόμη πως σήμερα Τετάρτη μεταβαίνει στο Κουβέιτ για να συζητήσει «περιφερειακά ζητήματα», στα οποία κυριαρχεί η αυξημένη ένταση στον Περσικό, όπου περιπολούν μεταξύ άλλων αμερικανικά πολεμικά πλοία και το αεροπλανοφόρο «Λίνκολν».

Επιθέσεις Χούτι στη Σ. Αραβία

Η κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό δυναμιτίζει και την κατάσταση μεταξύ Υεμένης και Σαουδικής Αραβίας, όπου συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια η εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση της σαουδαραβικής μοναρχίας και των συμμάχων της σε βάρος της φτωχότερης χώρας της Αραβικής Χερσονήσου. Οι Σιίτες Χούτι αντικαθεστωτικοί της Υεμένης ανακοίνωσαν πως επιτέθηκαν σε αεροδρόμιο και σε στρατιωτική βάση επί του εδάφους της Σαουδικής Αραβίας και δη στην πόλη Νατζράν, 840 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ αλλά πολύ κοντά στα σύνορα με την Υεμένη.

Δεν αποσαφηνίστηκε αν προκλήθηκαν τραυματισμοί από την διπλή πυραυλική επίθεση των Σιιτών Χούτι, που έγινε με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου «Qasef 2K». Η εξέλιξη ωστόσο αποδεικνύει στην πράξη ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μοιάζουν με «συγκοινωνούντα δοχεία».