Τρίτη 21 Μάη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΑΥΣΤΡΙΑ

Διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά από «αποκαλύψεις»

Πρόωρες εκλογές πιθανά τον Σεπτέμβρη, στον απόηχο συζητήσεων που είχε ο αντικαγκελάριος Στράχε με υποτιθέμενη Ρωσίδα εκατομμυριούχο στην Ιμπιζα

ΒΙΕΝΝΗ.--

Τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό - εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) και πρόωρες εκλογές - πιθανά τον Σεπτέμβρη - ανακοίνωσε το Σάββατο το βράδυ ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος (OVP), Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά από το αποκαλυπτικό βίντεο που δημοσίευσαν οι γερμανικές εφημερίδες «Der Spiegel» και «Sueddeutsche Zeitung», με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του FPO και αντικαγκελάριο, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε. Σε αυτό, ο Στράχε, τον Ιούλη του 2017, τρεις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία, εμφανίζεται να συζητά με μια γυναίκα που παριστάνει την ανιψιά Ρώσου μεγαλοεπιχειρηματία σε έπαυλη στην Ιμπιζα και να κλείνουν μίζες και διευθετήσεις για την ενίσχυση του FPO, ανάμεσα σε άλλα και εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας «Kronen Zeitung».

Οι δυο γερμανικές εφημερίδες επανήλθαν την Κυριακή, επικαλούμενες ηχογραφημένους διαλόγους που δείχνουν ότι ο Στράχε και ο Γ. Γκουντένους, στέλεχος του FPO, είχαν τουλάχιστον άλλη μια συνάντηση με την υποτιθέμενη Ρωσίδα εκατομμυριούχο. Η «επενδύτρια» εμφανίστηκε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την υπόθεση των κρατικών συμβολαίων οδοποιίας, τα οποία θα έχανε στο εξής η κατασκευαστική «Strabag» και θα τα αναλάμβανε η ίδια, όπως είχε υποσχεθεί ο Στράχε στην Ιμπιζα.

Επεσαν «από τα σύννεφα»...

Ο Στράχε και ο Γκουντένους παραδέχτηκαν ότι η συγκεκριμένη συνάντηση, διάρκειας περίπου έξι ωρών, πραγματοποιήθηκε, με τον αντικαγκελάριο να κάνει λόγο για μια «αυστηρά ιδιωτική» συνάντηση σε μια «άνετη, χαλαρή ατμόσφαιρα διακοπών, σε εύθυμη διάθεση από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ». Ο Χ. Κρ. Στράχε παραιτήθηκε από αντικαγκελάριος και πρόεδρος του FPO, ωστόσο έκανε λόγο για διαρκή «εκστρατεία λάσπης» εναντίον του. Παρότι κάποιοι δηλώνουν σοκαρισμένοι και μιλούν υποκριτικά για «σκάνδαλο», το εν λόγω - πράγματι κυνικό βίντεο - δίνει μόνο μια μικρή γεύση για το πώς λειτουργούν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι κυβερνήσεις τους, οι μυστικές τους υπηρεσίες, τα «ελεύθερα» και «ανεξάρτητα» ΜΜΕ των ομίλων. Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και ο καγκελάριος Σ. Κουρτς, που έχει πλήρη στήριξη μονοπωλιακών ομίλων.

Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Κουρτς ανέφερε ότι πίσω από το «βίντεο της Ιμπιζα» βρίσκεται ο Ισραηλινός σύμβουλος επικοινωνίας Ταλ Ζιλμπερνστάιν, ο οποίος είχε συμβάλει στον προεκλογικό αγώνα των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών το 2017. Εισαγγελείς της Βιέννης δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τα δημοσιεύματα και θα αποφασίσουν κατά πόσο υπάρχουν επαρκή αιτία για τη διεξαγωγή έρευνας.

Καθόλου άσχετο με «διεργασίες» και αντιθέσεις

Πάντως, η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για τη δημοσίευση του βίντεο - μια βδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές - δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε άσχετη με ευρύτερες διεργασίες και αντιθέσεις εντός της ΕΕ. Το κόμμα του Στράχε συμμετείχε μαζί με τη «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και τον «Εθνικό Συναγερμό» της Μαρίν Λεπέν στην ευρωομάδα «Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας», ενώ πρόσφατα συμφώνησαν και με άλλα ακροδεξιά - νεοναζιστικά κόμματα (από Γερμανία, Φινλανδία, Δανία) τη συγκρότηση της ευρωομάδας «Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Λαών και των Εθνών» (EAPN) μετά τις ευρωεκλογές.

Παίρνοντας «πάσα» για ενίσχυση του «φιλοευρωπαϊκού - προοδευτικού» μετώπου, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατήγγειλε τα «λαϊκιστικά ρεύματα» της Ευρώπης, που «αμφισβητούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ και «η διαφθορά παίζει ρόλο στην πολιτική». Στο ίδιο μοτίβο, ο επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή του να μη βασιστεί στις ψήφους ακροδεξιών κομμάτων, στην προσπάθειά του να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.