Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Επιμένει η Βρετανία στην αμφισβήτηση της κυπριακής κυριαρχίας

Η «διευκρινιστική» ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ επανέλαβε όσα είπε την Τρίτη ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Απόδειξη της κλιμάκωσης των αντιλαϊκών σχεδιασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι η παρέμβαση της Βρετανίας, που συνιστά ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, σιγοντάροντας όχι απλά την τουρκική επιθετικότητα αλλά τις ευρύτερες αναδιατάξεις (συνοριακές, επιχειρηματικές, γεωπολιτικές) που προχωρούν σε όλη την περιφέρεια.

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του Βρετανού υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλαν Ντάνκαν, το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας εξέδωσε «διευκρινιστική ανακοίνωση», με την οποία ωστόσο επαναλαμβάνει τα ίδια. Ετσι, αναφέρει μεν ότι «αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της», αλλά και σπεύδει να συμπληρώσει: «Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση...». Ακόμα, κρίνει σκόπιμο να σημειώσει και ότι «το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων», εκφράζοντας έτσι και την ετοιμότητα του Λονδίνου να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στο παζάρι για τη διχοτόμηση του νησιού και ένα συμβιβασμό ωφέλιμο για πολλά επιχειρηματικά και γεωπολιτικά σχέδια που «τρέχουν» (με φόντο και τα νέα δεδομένα που γεννά το παζάρι για το Brexit).

Από τη μεριά της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπός της, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του υφυπουργού» και ότι ο Κύπριος Πρόεδρος θα υποβάλει σχετική επιστολή και στην Βρετανίδα πρωθυπουργό.

Ανησυχία για την «αστάθεια» στο ΝΑΤΟ

Πάντως, ενδεικτική του σκεπτικού που κυριαρχεί στην κυπριακή πλευρά είναι ανοιχτή επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστου Καραολή, προς τον Αλ. Ντάνκαν. Του ζητά να αναθεωρήσει και επισημαίνει ότι η ανάπτυξη του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου είναι προς όφελος και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας στη μελλοντική «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης, ενώ «αντιθέτως, η Τουρκία υπονομεύει ενεργά το δυτικό σύστημα ασφαλείας και έχει αποδειχθεί ασταθής και απρόβλεπτος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι «η Τουρκία κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα» και ότι «δεν σημαίνει πως ισχύει η κήρυξη ΑΟΖ από οποιαδήποτε χώρα την οποία εμείς δεν αποδεχόμαστε».

Από τη μεριά του ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, σε ό,τι αφορά την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο σημείωσε χτες πως «οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην εξομάλυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ενώ στη γνωστή γραμμή που βάζει τον «λύκο» να φυλάει τα πρόβατα είπε πως η απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας «προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων διεθνώς, από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες. Χαιρετίζουμε την ψύχραιμη στάση που υιοθέτησε η Κύπρος και παραμένουμε συντονισμένοι με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για μελλοντικές ενέργειες».

Στο μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να νομοθετήσει την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο πριν από τις εθνικές εκλογές άφησε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου που μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής (για τις κυρώσεις της Συμφωνίας Ελλάδας - Β. Μακεδονίας σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακών σημείων διέλευσης), απαντώντας σε σχετική αναφορά του βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου σημείωσε πως «κάθε κυβέρνηση ακόμα και την τελευταία στιγμή για θέματα εθνικής σημασίας έχει ευθύνη και ισχύ να νομοθετεί».

Στο μεταξύ, σήμερα ή αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γ. Κατρούγκαλου και Μ. Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Τέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ, ερωτηθείς χτες από δημοσιογράφους για την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αρκέστηκε να παραπέμψει στη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 6/5 ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν» από τις κινήσεις της Αγκυρας «σε μια περιοχή που η Κυπριακή Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι αποτελεί ΑΟΖ της».

  • Η τουρκική προκλητικότητα, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, εκφράστηκε χθες με συνολικά 65 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 2 εμπλοκές - αναχαιτήσεις από ελληνικά μαχητικά τουρκικών αεροσκαφών.