Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Ψηφίστηκε το συνυποσχετικό με τα εθελοντικά φιλοδωρήματα

Περίσσεψαν τα εγκώμια και οι ύμνοι από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για τους «κοινωνικά ευαίσθητους» και «πατριώτες» εφοπλιστές, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, που περιείχε και το άρθρο 56 με το οποίο επικυρώθηκε το πρόσφατο συνυποσχετικό που υπέγραψε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται πως το συνυποσχετικό προβλέπει ότι οι εφοπλιστές, που απολαμβάνουν πάνω από 50 φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» από όλες τις κυβερνήσεις, θα προσφέρουν ετησίως και «εθελοντικά» ένα φιλοδώρημα της τάξης του «10% των εισαγόμενων μερισμάτων των φυσικών προσώπων». Με άλλα λόγια, γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, αν τα δώσουν κι αυτά, που δεν αντιστοιχεί ούτε σε 20 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο τους, όταν τα ναύλα που κλείνουν για παράδειγμα στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανέρχονται έως και σε πάνω από 200.000 δολάρια ΗΠΑ τη μέρα!

Ανάλογο συνυποσχετικό είχαν υπογράψει οι εφοπλιστές και με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το οποίο προέβλεπε ότι την τριετία 2014 - 2016 οι εφοπλιστές θα κατέβαλλαν 420 εκατ. ευρώ, δηλαδή κάπου 140 εκατ. το χρόνο, ενώ τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το μείωσε κι άλλο, στα 40 εκατ.

Παρουσιάζοντας το άρθρο, ο υπουργός Ναυτιλίας Φ. Κουβέλης εξύμνησε τους εφοπλιστές. «Η ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί το χαρακτηριστικότερο υγιούς επιχειρηματικότητας (...) Συμβάλλει πολύπλευρα στην οικονομία, στην ενίσχυση της απασχόλησης (...) Προσφέρει πολλαπλασιαστικά ωφελήματα σε παράπλευρες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη ναυτιλία» ήταν ορισμένα απ' όσα είπε.

Η ΝΔ χειροκρότησε το άρθρο, ενώ ο αντιπρόεδρός της Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε την ευχαρίστησή του που «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως προοδευτική συμμαχία» κατέβασε την εισφορά των εφοπλιστών από τα 140 εκατ. στα 40 εκατ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταψήφισε το άρθρο, χαρακτηρίζοντας πρόκληση και ωμή κοροϊδία για το λαό το συνυποσχετικό και επισημαίνοντας ότι «μ' αυτήν την εθελοντική εισφορά έρχεται η κυβέρνηση να καλύψει τα ληστρικά προνόμια που απολαμβάνει από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα οποία φορτώνονται διπλά και τρίδιπλα στις πλάτες του λαού με τη φορολογία και με ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών. Προνόμια, φοροαπαλλαγές και κρατικές ενισχύσεις για τους εφοπλιστές, που όλα τα άλλα κόμματα έχετε φροντίσει να κατοχυρωθούν στο Σύνταγμα». Οπως σημείωσε, μόνο το ΚΚΕ διαχρονικά έχει αντιταχθεί στη συνταγματική κατοχύρωση των εφοπλιστικών προνομίων, ζητώντας την κατάργησή τους σε όλες τις διαδικασίες συνταγματικής αναθεώρησης, από το 1974 μέχρι και την πρόσφατη.

«Οι εφοπλιστές πληρώνουν όταν θέλουν, αν θέλουν και όσα θέλουν. Την ίδια ώρα, κάνετε φοροεπιδρομή στους εργαζόμενους και στις λαϊκές οικογένειες. Αλλωστε, η εθελοντική εισφορά των εφοπλιστών με μερικά ψίχουλα είναι "πατέντα" που ανακάλυψε και πρωτοεφάρμοσε η ΝΔ. Αυτό είναι "προοδευτικό μέτωπο", με τους εφοπλιστές, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σχολίασε.