Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT

Ολα στο τραπέζι...

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

«Μόνο μία μακρά παράταση εξασφαλίζει ότι όλες οι επιλογές θα παραμείνουν στο τραπέζι, όπως η επικύρωση της ισχύουσας Συμφωνίας Αποχώρησης ή ο πρόσθετος χρόνος για να αναθεωρηθεί το ίδιο το Brexit, αν αυτό ήταν η επιθυμία του βρετανικού λαού», τόνισε χτες ενημερώνοντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Επισήμανε ότι η νέα διορία που δόθηκε για αναβολή του Brexit, έως τις 31 Οκτώβρη 2019, «καθησυχάζει εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις» δίνοντας παράλληλα δυνατότητα στην ΕΕ να ασχοληθεί και «με άλλες προτεραιότητες που είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικές», όπως ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ. Απέρριψε την πρόταση να αντιμετωπίζεται το Ηνωμένο Βασίλειο ως χώρα - μέλος «δεύτερης κατηγορίας» προβλέποντας ότι το Μάη θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και στο Ηνωμένο Βασίλειο και ως εκ τούτου «οι Βρετανοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι εδώ για αρκετούς μήνες, ίσως και περισσότερο... με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, παίρνοντας το λόγο τόνισε πως τελικά η Βρετανία θα αποφασίσει πότε θα φύγει από την ΕΕ, τονίζοντας πως «δεν είναι υπόθεση εργασίας» ότι το Brexit θα μπορούσε να ανακληθεί ή να παραταθεί πέραν της νέας προθεσμίας της 31ης Οκτώβρη.

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής (πρώην πρωθυπουργός) Γκι Φερχόφσταντ, που ήταν επικεφαλής διαπραγματευτών του Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit, εξέφρασε την ανησυχία πως οι Βρετανοί αξιωματούχοι δεν θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τη νέα εξάμηνη αναβολή του Brexit, τονίζοντας πως διακυβεύεται παράταση της αβεβαιότητας. Προέβλεψε δε πως το Ευρωκοινοβούλιο θα μεταμορφωθεί σε... «περιστερώνα» εξαιτίας της νέας αναβολής του Brexit, με «τους μεν που μπαίνουν και τους δε που αποχωρούν».