Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Εισαγγελική έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά»

Καταγγελίες για τους όρους συντήρησης και προστασίας του μνημείου

ΠΑΡΙΣΙ.--

Παγκόσμια συγκίνηση αλλά και οργή έχει προκαλέσει η καταστροφή που υπέστη η Παναγία των Παρισίων («Νοτρ Νταμ»), ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα γοτθικού ρυθμού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η φωτιά, που έγινε αντιληπτή το απόγευμα της Δευτέρας, έσβησε τελικά χτες το πρωί, μετά από μια 14ωρη τιτάνια μάχη εκατοντάδων πυροσβεστών, που προσπάθησαν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα ανεκτίμητα έργα (ζωγραφικής, γλυπτικής κ.τ.λ.) που περιείχε ο ναός, αν και για αρκετά από αυτά η καταστροφή ήταν ολική. Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα από τη στιγμή της κατάρρευσης του βέλους του ναού, μαζί με το κωδωνοστάσιο και τμήμα της οροφής του.

Σημαντικό θέμα για την επόμενη μέρα είναι - σύμφωνα με ειδικούς - το «πώς θα συμπεριφερθεί το κτίριο», να διαπιστωθούν δηλαδή οι συνέπειες της πυρκαγιάς στη στατικότητα και συνολικά την κατάστασή του, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα οικοδόμημα 800 χρόνων, του οποίου η συντήρηση, όπως δείχνουν πολλά στοιχεία, ήταν ανεπαρκέστατη, με πολύ μικρά κονδύλια, τα οποία υπολείπονταν κατά πολύ από τις τεράστιες ανάγκες ενός πολύπλοκου μνημείου (βλέπε και στήλη «Αποκαλυπτικά» στη σελ. 24).

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις του εισαγγελέα του Παρισιού, Ρεμί Ετζ, για τα αίτια της φωτιάς «προσανατολιζόμαστε προς το σενάριο του ατυχήματος», ενώ η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για «ακούσια καταστροφή από φωτιά». O υφυπουργός Εσωτερικών, Λοράν Νουνές, δήλωσε ότι η έρευνα για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια «μπορεί να διαρκέσει βδομάδες, μήνες, εξαρτάται από το τι θα βρουν οι ερευνητές».

Διάγγελμα Μακρόν

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, κήρυξε εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων και δεσμεύτηκε ότι «θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί», απευθύνοντας έκκληση για συμμετοχή «στα μεγαλύτερα ταλέντα» εντός και «πολύ πέραν των συνόρων μας». Σε διάγγελμά προς το έθνος κάλεσε να μετατραπεί «αυτή η καταστροφή» σε «ενότητα» και υπενθύμισε ότι «η Ιστορία μας ποτέ δεν σταματά», οι Γάλλοι «είμαστε οικοδόμοι» και «θα ανοικοδομήσουμε τη "Νοτρ Νταμ"», ενώ κάλεσε και «να θυμηθούμε όλοι τι είναι αυτό που μας έκανε (Γάλλους) και αυτό που μας ένωσε (σε ένα έθνος)».

Η δήμαρχος Παρισιού, Αν Ινταλγκό, πρότεινε τη διεξαγωγή «μιας διεθνούς διάσκεψης δωρητών» για την ανοικοδόμηση του ναού, η οποία θα υποδεχθεί «ειδικούς» και «θα μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια».

Μέχρι και χτες το βράδυ είχε γίνει γνωστό ότι συγκεντρώθηκαν πάνω από 750 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της «Νοτρ Νταμ», μετά από δωρεές οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και χορηγίες μεγαλοεπιχειρηματιών, Γάλλων και μη, που εμφανίστηκαν ως «φιλεύσπλαχνοι».

Τη θλίψη τους εξέφρασαν μια σειρά εκπρόσωποι κυβερνήσεων και άλλοι αξιωματούχοι, σπεύδοντας βέβαια να στρέψουν τη συζήτηση μακριά από την ανάγκη για ολοκληρωμένη και κεντρικά σχεδιασμένη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ως αποτέλεσμα της περιστασιακής και αυθαίρετης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», που δεν μπορεί παρά να έχει ως γνώμονα το μέγιστο δυνατό κέρδος (άμεσο ή έμμεσο).

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η αστική, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Ισπανίας «Ελ Παΐς», σε ρεπορτάζ και μήνυμα στο «twitter» αναφορικά με παλιότερες καταστροφές μνημείων, επιχείρησε να σπιλώσει μέχρι και την Κομμούνα του Παρισιού το 1871, διαδίδοντας ότι δήθεν οι κομμουνάροι όταν ηττήθηκαν έκαψαν την Παναγία των Παρισίων. Για τη συκοφαντία πήρε «πληρωμένη απάντηση» από το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας με μήνυμά του ακριβώς από κάτω, που σημείωνε την ιστορική αλήθεια, ότι οι κομμουνάροι υπερασπίζονταν την πόλη και τα μνημεία της που βομβάρδιζε η αστική τάξη από τις Βερσαλίες.