Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΙΒΥΗ

Εκκληση Κόντε για εκεχειρία...

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκκληση για «άμεσο τερματισμό» των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα στην Τρίπολη της Λιβύης ανάμεσα σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις του δοτού πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ και το στρατό του στρατηγού ε.α. Χαλίφα Χάφταρ απηύθυνε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη συνάντησή του στη Ρώμη με τον αντιπρόεδρο του λιβυκού «Προεδρικού Συμβουλίου», Αχμαντ Ματάιμπ, και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Θάνι.

Ο Κόντε προειδοποίησε ότι η Λιβύη «αντιμετωπίζει επιθετικό πόλεμο που θα εξαπλωθεί σε όλη τη Μεσόγειο, στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη». Ζήτησε εμμέσως από τις άλλες χώρες της ΕΕ (μεταξύ των οποίων και η Γαλλία που φαίνεται πως στηρίζει τις δυνάμεις του Χ. Χάφταρ) να υιοθετήσουν μία «ενιαία και σταθερή θέση για ανάσχεση του επιθετικού πολέμου από τον Χάφταρ» χαρακτηρίζοντάς τον «άνθρωπο που πρόδωσε τη Λιβύη και τη διεθνή κοινότητα».

Ωρες μετά, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, υπέγραψε «νέα οδηγία» με τελικό αποδέκτη Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Λιβύης, προειδοποιώντας για την απειλή «εκατοντάδων ισλαμιστών τρομοκρατών», που «θα επωφεληθούν από το χάος που επικρατεί στη Λιβύη».

Σε πλήρη εξέλιξη ήταν και χτες οι συγκρούσεις ανάμεσα στην προεδρική φρουρά και ένοπλες ομάδες ισλαμιστών που στηρίζουν τον Λίβυο δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ και τον «Εθνικό Λιβυκό Στρατό» του Χαλίφα Χάφταρ, με «μήλον της Εριδος» τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τρίπολη.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοινώνοντας το νεότερο απολογισμό των θυμάτων που προκαλούν οι μάχες ανέφεραν από τις 4/4 τουλάχιστον 146 νεκρούς (οι 13 άμαχοι), 614 τραυματίες (οι 35 άμαχοι) και τουλάχιστον 18.000 εκτοπισμένους από τις εστίες τους.