Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και «Global Hawk» στη Λάρισα

Την εγκατάσταση και άλλων UAV («μη επανδρωμένων αεροοχημάτων») δρομολογούν Αμερικανοί και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, όπου έχουν σταθμεύσει ήδη - με το πρόσχημα της συνεκπαίδευσης - και τα μικρότερα «UAV MQ-9», μετατρέποντας και τη Θεσσαλία σε βάση εφόρμησης των ΗΠΑ και στόχο των ανταγωνισμών.

Τώρα, πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκατάσταση εκεί και των «RQ-4 Global Hawk», θηριωδών σε μέγεθος και εκτεταμένων δυνατοτήτων κατασκοπευτικών αεροσκαφών που διαθέτουν κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων και αντίμετρα προστασίας και με τα οποία οι ΗΠΑ κάνουν επιθέσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Διάφοροι παράγοντες συνδέουν την έλευσή τους με την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος» που ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες με επίκεντρο την Ανδραβίδα, απλώνεται σε όλο το FIR Αθηνών και μετέχουν εκεί εκτός από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, και δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας ΗΠΑ, Ιταλίας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ωστόσο, ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ψάχνουν εναλλακτικές θέσεις στάθμευσης γι' αυτά τα αεροσκάφη τους που έως σήμερα έχουν ως βάση τους τη Σιγκονέλα στη Σικελία, βάση, όπου όπως λέγεται θα ξεκινήσουν έργα το επόμενο διάστημα.

Στις ΗΠΑ ο Αποστολάκης

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ βρίσκεται από σήμερα έως και μεθαύριο, 29 του μήνα, ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, επισήμως προκειμένου να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, με θέμα «United Nations Peacekeeping Ministerial: Uniformed Capabilities, Performance and Protection». Θέμα όπου εμπλέκεται όλο πιο ενεργά το ΝΑΤΟ, βρίσκοντας τις αποστολές με «καπέλο» ΟΗΕ πολύτιμο εργαλείο για την ευόδωση των ...θεάρεστων στόχων του.