Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Στο «δρόμο» των επικίνδυνων σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

«Αυστηρό» διάβημα επιδόθηκε χτες από πλευράς της κυβέρνησης προς τον Τούρκο πρέσβη στην Ελλάδα για το περιστατικό παρενόχλησης του «Σινούκ» που μετέφερε στις 25 Μάρτη τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι. Το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους του νησιού κάνοντας λόγο για «ανόητες ενέργειες». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δύο τουρκικά «F-4» επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο που τον μετέφερε και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά «F-16».

Από την Αγκυρα ισχυρίστηκαν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν ενεπλάκησαν σε καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ», προσθέτοντας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αnadolou», πως «τα αεροσκάφη εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους». Εξάλλου, η Τουρκία εντάσσει και το Αγαθονήσι στις ζώνες που παγίως «γκριζάρει», μαζί με τις υπόλοιπες απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλούσε για την πιθανότητα η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη να μετατραπεί από μουσείο σε τζαμί.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες συναντήσεις Τσίπρα - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και Κατρούγκαλου - Τσαβούσογλου σε Βρυξέλλες και Αττάλεια, αλλά και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, όπως του Γ. Τσιρώνη για το Καστελόριζο και του υπουργού Εξωτερικών περί δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, παραπέμπουν σε δρομολόγηση επικίνδυνων «διευθετήσεων» και σχεδίων «συνδιαχείρισης», εντός αμερικανοΝΑΤΟικού πλαισίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, αναμένεται οι δύο πλευρές να δρομολογήσουν το επόμενο διάστημα την «αναζωογόνηση» των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό αναμένεται να συζητηθούν ξανά στις 12 Απρίλη, σε επίπεδο υφυπουργού και γενικού γραμματέα υπουργείων Εξωτερικών.

Στην ομιλία του άλλωστε στο Αγαθονήσι ο Αλ. Τσίπρας, πέρα από τις συνηθισμένες κορόνες περί «εθνικής ομοψυχίας», προκειμένου να αποδεχθεί ο λαός μία πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματά του και τον εγκλωβίζει σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της χώρας, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία, σημείωσε ότι μόνο η συνεργασία, η συνεννόηση και η συνανάπτυξη, στο πλαίσιο πάντα των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών που υπηρετεί η κυβέρνηση, έχουν αποτέλεσμα, και «όχι οι λεονταρισμοί και οι ψευτομαγκιές», υπερασπιζόμενος τις διευθετήσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνησή του και ως προς τα Ελληνοτουρκικά.

«Εμείς έχουμε απλωμένα χέρια για συνεννόηση. Αλλά εάν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που μας έχουν μάθει οι πρόγονοί μας, για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», πρόσθεσε, καλώντας την Τουρκία «να προχωρήσει με ουσιαστικά βήματα στον δρόμο της φιλίας (...) που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις προοπτικές της εποχής μας. Της εποχής του 21ου αιώνα. Στον δρόμο που ανοίξαμε και που αφήνει πίσω της τις εντάσεις, για τον διάλογο και για τη συνεργασία».