Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στην Ιταλία

ΡΩΜΗ.--

Στην ιταλική πρωτεύουσα έφτασε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, την Πέμπτη το βράδυ, όπου μέχρι το Σάββατο αναμενόταν να έχει σειρά επαφών με την ηγεσία της χώρας, αλλά και να υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την επίσημη ένταξη της Ρώμης στο σχέδιο «Ενας Δρόμος Μία Ζώνη» (OBOR), τους νέους «Δρόμους του Μεταξιού», ενεργειακές και εμπορικές διαδρομές που ενώνοντας Δύση και Ανατολή αναβαθμίζουν τη θέση των κινεζικών ομίλων απέναντι σε ανταγωνιστές τους, αμερικανικούς, ευρωπαϊκούς κ.ά.

Σε δηλώσεις του ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, εξέφρασε ελπίδες ότι η κινεζο-ιταλική συνεργασία «θα ωφελήσει και τη συνεργασία (συνολικά) μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, που χρειάζεται έναν αυξανόμενο όγκο βιώσιμων επενδύσεων για υποδομές».

Να σημειωθεί ότι η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα - μέλος του G7 που εντάσσεται στην OBOR και η εξέλιξη αυτή γεννά ανησυχία, ειδικά σε δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ. Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι η ένταξη της Ιταλίας στην OBOR καταγράφεται ενώ πρόσφατα εξέφρασε, διακριτικούς αλλά εμφανείς, «προβληματισμούς» για τη συμμετοχή σε σχέδια, όπως ο αγωγός αερίου «EastMed», που εξετάζονται στο πλαίσιο της προσπάθειας «απόκρουσης» της ρωσικής (αλλά και κινεζικής) διείσδυσης στην Ανατολική Μεσόγειο κι από κει σε όλη την Ευρώπη.

Πάντως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μικέλε Γκεράτσι, μίλησε στο BBC για «ευκαιρία που αποκτούν οι εταιρείες μας να αξιοποιήσουν την αυξανόμενη σημασία που έχει η Κίνα για τον κόσμο (...) Αισθανόμαστε ότι ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, η Ιταλία έχει αποκλειστεί. Χάσαμε κάποιο χρόνο...». Μετά την Ιταλία ο Σι θα επισκεφτεί το Μονακό αλλά και τη Γαλλία.

Οπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, την Τρίτη θα γίνει στο Παρίσι συνάντηση με τον Σι, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα - σύμφωνα με ανακοίνωση του Βερολίνου - την ενίσχυση της πολυμέρειας και το ρόλο ΕΕ και Κίνας σε αυτήν την κατεύθυνση.