Τετάρτη 20 Μάρτη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Συναντήσεις Ζάεφ στο πλαίσιο του ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Την «αξιοποίηση» της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του συνολικού ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού στα Δυτικά Βαλκάνια, για να ανασχεθεί η επιρροή ανταγωνιστικών δυνάμεων (κυρίως Ρωσίας και Κίνας), προώθησε το περασμένο 24ωρο στις Βρυξέλλες ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, συναντώντας διαδοχικά την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Αμφότεροι επισήμαναν ως «ιστορικό βήμα» την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως συνιστά «υπόδειγμα» εντός και εκτός Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Ζάεφ, συμμετέχοντας στη 15η συνάντηση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και ΕΕ, έγινε αποδέκτης επαίνων για την προώθηση των έως τώρα μεταρρυθμίσεων και παραινέσεων ότι πρέπει να συνεχιστούν. Η Μογκερίνι εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως «ο κοινός στόχος ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας είναι να δοθεί πράσινο φως τον Ιούνη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο επίτροπος για τη Διεύρυνση και τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, επίσης εκτίμησε ότι η Β. Μακεδονία προχώρησε από ένα κράτος σε «κρίση» στην «κορυφή της ελπίδας και της σταθερότητας». Προανήγγειλε ότι η έκθεση της Επιτροπής για την προενταξιακή πορεία θα δημοσιευτεί στα τέλη Μάη, στη βάση της οποίας θα αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την έναρξη ή όχι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ζ. Ζάεφ διαπίστωσε την «ορατή πρόοδο» που σημείωσε η χώρα του πέρσι, λέγοντας πως καταβάλλει περαιτέρω προσπάθειες για την επίλυση και άλλων διμερών θεμάτων με Ελλάδα και Βουλγαρία και για την εφαρμογή «σημαντικών μεταρρυθμίσεων». Στη συνέχεια, μετέβη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας μία γενικότερη εκτίμηση των έως τώρα βημάτων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.

Στόλτενμπεργκ: Δεν φεύγει το ΝΑΤΟ από το Κόσοβο...

Ο Στόλτενμπεργκ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο «TV PRVA», αναφέρθηκε στην τεράστια βάση - φρούριο των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο (βάση Bondsteel), τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να μειώσει τις δυνάμεις του στο προτεκτοράτο, ούτε να αποσυρθεί από την τεράστια αμερικανική βάση, προσθέτοντας: «Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε όλους τους πολίτες του Κοσόβου, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κοινότητας».

Ερωτηθείς για τη ΝΑΤΟική επίθεση στην πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που ξεκίνησε στις 24 Μάρτη 1999, προσπάθησε να την δικαιολογήσει λέγοντας ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν «να σταματήσει ένας πόλεμος και μια ανθρωπιστική καταστροφή, αποτρέποντας ταυτόχρονα την απώλεια της ζωής των πολιτών»! Αυτά τα είπε ενώ, ως γνωστόν, οι ΝΑΤΟικές βόμβες, συμπεριλαμβανομένων και των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, είχαν σκοτώσει και σακατέψει χιλιάδες σε διάφορες περιοχές της σημερινής Σερβίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσυφοπεδίου.

Τις επιπτώσεις από τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στην υγεία των νέων γενιών στη Σερβία επιβεβαίωσε χτες το Σερβικό Ιδρυμα Δημόσιας Υγείας. Ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ντάρκο Λάκετις, σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι, παρουσίασε τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας σε βρέφη ως παιδιά, τονίζοντας ότι όσα γεννήθηκαν μεταξύ 1999 και 2015 εκδηλώνουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και άλλες σοβαρές ασθένειες, κυρίως νευρολογικού και δερματικού τύπου. Κατά τον ίδιο, αυτό μαρτυρά την έκθεσή τους σε συγκεκριμένους τοξικούς παράγοντες που παρατηρούνται μετά τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις.

  • Στην Αλβανία, ανακοινώθηκε η διενέργεια έρευνας για τους δράστες της προχτεσινοβραδινής επίθεσης που εκδηλώθηκε σε μεγάλο πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος που έδινε ρεύμα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Κοσσυφοπεδίου, Πρίζρεν.