Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Σύντομα ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόι Σον Χούι, δήλωσε ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν σύντομα θα κάνει ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις, εκφράζοντας την απογοήτευση της Πιονγιάνγκ για την πρόσφατη (δεύτερη) Σύνοδο με την Ουάσιγκτον, που κατέληξε χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία.

Η Τσόι μίλησε για «εκκεντρική» διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ που προκάλεσε αμηχανία στον Βορειοκορεάτη ηγέτη και ισχυρίστηκε ότι ενώ ο Τραμπ έδειξε μεγαλύτερη προθυμία στις συνομιλίες, τη στάση της Ουάσιγκτον επηρέασαν αρνητικά οι απαιτήσεις των Μ. Πομπέο και Τζ. Μπόλτον (του ΥΠΕΞ και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας), επιμένοντας ότι «οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο ανώτατους ηγέτες και η (μεταξύ τους) χημεία ακόμα είναι μυστηριωδώς υπέροχη».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «αυτή η στάση των ΗΠΑ που μοιάζει με γκάνγκστερ θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία (των συνομιλιών)» και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ», όπως διατυπώθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο, «ούτε έχουμε την πρόθεση να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις αυτού του είδους». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «οι ΗΠΑ πέταξαν μια χρυσή ευκαιρία (...) δεν είμαι σίγουρη γιατί τήρησαν αυτήν τη διαφορετική στάση. Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε την πλήρη κατάργηση των κυρώσεων». Η Τσόι δήλωσε τα παραπάνω σε έκτακτη συνάντηση με δημοσιογράφους και σε ερωτήματα για το ενδεχόμενο νέων βαλλιστικών δοκιμών απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, παραπέμποντας σε επόμενες ανακοινώσεις του Κιμ.