Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Εντατικές διεργασίες στο πλαίσιο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού

Μετά τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, τα φώτα πέφτουν στα παζάρια Σερβίας - Κοσόβου και στην «ένωση» του προτεκτοράτου με την Αλβανία

Στο Μόναχο της Γερμανίας και τη «Διάσκεψη Ασφαλείας» μεταφέρονται αυτό το Σαββατοκύριακο τα νέα σκληρά παζάρια και οι παρασκηνιακές «ζυμώσεις» αξιωματούχων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με επίκεντρο την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» σε αυτήν τη στρατηγική περιοχή έναντι των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας.

Ετσι, την ώρα που τα φώτα πέφτουν στο «σόου» της βράβευσης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζ. Ζάεφ, με το βραβείο «Εβαλντ φον Κλάιστ» για τις υπηρεσίες τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών, στο περιθώριο της Διάσκεψης οι ηγέτες της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, θα εντείνουν τις επαφές με αξιωματούχους από χώρες των ΕΕ - ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έναρξη του επόμενου γύρου διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες (ή ακόμη και στην Ουάσιγκτον).

Προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στα δυο μέρη και να προχωρήσει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός, προωθούνται στο παρασκήνιο, κυρίως από τις ΗΠΑ, ακόμη και σενάρια για νέες αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, με επικρατέστερο εκείνο που αφορά τις «ανταλλαγές εδαφών» ή «διορθώσεις συνόρων» ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο.

Με δεδομένες βέβαια τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, αλλά και εξαιτίας των ιδιαίτερων συμφερόντων που έχουν στα Βαλκάνια ισχυρά κράτη της ΕΕ, δεν λείπουν οι «ενστάσεις» στα σχέδια αλλαγής συνόρων, όπως αυτές της Γερμανίας, η οποία, ας μην ξεχνάμε, ήταν η πρώτη - μαζί με το Βατικανό - που αναγνώρισε πριν από 30 χρόνια τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η Γερμανία είναι επίσης ανάμεσα στις δυνάμεις της ΕΕ που δεν αντιδρούν στα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας» που προωθεί εντατικά ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Χαραντινάι στο Κοσσυφοπέδιο, για κατάργηση των μεταξύ τους τελωνείων και συνόρων έως τον ερχόμενο Ιούνη.

Aλλαγές σε «Βόρεια Μακεδονία»

Παράλληλα στα Σκόπια δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς η κρατική μηχανή για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών, των συνταγματικών τροποποιήσεων και της αναγραφής της νέας ονομασίας της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) σε κρατικά έγγραφα, πιστοποιητικά δημοσίων οργανισμών και πινακίδες σε σύνορα, οδοσημάνσεις και άδειες κυκλοφορίας οχημάτων. Τη διαδικασία συντονίζει και προωθεί από τις αρχές της βδομάδας η νεοσύστατη «Συντονιστική Διυπουργική Επιτροπή» της κυβέρνησης Ζάεφ.

Νωρίτερα, την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ πραγματοποίησε φιέστα έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, παρουσία των πρεσβευτών από τις άλλες 29 χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ καθώς και πρώην και νυν κυβερνητικών αξιωματούχων, προκειμένου να «γιορτάσει» την έπαρση της σημαίας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, με αφορμή την προσχώρηση της χώρας στον δολοφονικό οργανισμό που συνέβαλε στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Με φανφάρες του τύπου «πήραμε το πεπρωμένο στα χέρια μας και καθορίσαμε το μέλλον μας. Με τον τρόπο αυτό, αποδεχθήκαμε την ευθύνη της εκπλήρωσης του ιστορικού στόχου», εμφάνισε τη χώρα του ως «ασφαλή» επειδή θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την εκδήλωση, που επιβεβαιώνει τον αμερικανοΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών, απουσίαζαν όπως ήταν αναμενόμενο ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, που είναι υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά κατά της συμφωνίας, και ο ηγέτης του κόμματος VMRO - DPNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Απουσίαζε επίσης και ο κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού Ζάεφ, Αλί Αχμέτι.

Δύο μέρες πριν είχε προηγηθεί από τη μεριά της Μόσχας νέα επισήμανση - προειδοποίηση, από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, μέσω της συνέντευξης στο ελληνικό παράρτημα της ρωσικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Sputnik»:«Αν μια χώρα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η στρατιωτική υποδομή του μπλοκ μπορεί να εμφανιστεί στην επικράτειά της, πράγμα που σημαίνει ότι αναπόφευκτα θα λάβουμε και ορισμένα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δική μας ασφάλεια. Το ένα συνεπάγεται το άλλο. Με όλα αυτά, βήμα προς βήμα, υπονομεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων».

Διεργασίες και στα Τίρανα

Στην Αλβανία, τέλος, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση, έχει προγραμματίσει για το Σάββατο 16/2 συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις, με αίτημα την άμεση παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα, υποστηρίζοντας ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη διαφθορά, στο οργανωμένο έγκλημα, στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών και στη φτώχεια. Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, απαιτεί επίσης τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Να σημειωθεί ότι ο Μπασά εμφανίζεται να έχει τη στήριξη τουλάχιστον των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ενώ ενδέχεται να προαλείφεται ως ο «καταλληλότερος» να διαδεχτεί τον Ράμα.


Δ. ΟΡΦ.