Σάββατο 16 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Επικίνδυνα σχέδια με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Με αποφάσεις και επικίνδυνα σχέδια που δείχνουν κλιμάκωση στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία ολοκληρώθηκε η πρώτη για το 2019 Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, Τετάρτη και Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων ξεχώρισε η συμμετοχή για πρώτη φορά της υπουργού Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, μετά την επικύρωση της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχέδια στα οποία βάζει το δικό της σημαντικό «λιθαράκι», εκ μέρους της ντόπιας αστικής τάξης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζόμενη μάλιστα «απόλυτα ικανοποιημένη» για τις αποφάσεις που πάρθηκαν, σχετικά με την παραπέρα ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μεταξύ άλλων στη Σύνοδο:

-- Οι υπουργοί κατηγόρησαν εκ νέου τη Ρωσία για παραβίαση της Συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς (Συνθήκη INF), δικαιολογώντας παράλληλα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη. Εστειλαν μήνυμα ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία «ετοιμάζεται για έναν κόσμο χωρίς τη Συνθήκη INF και με περισσότερους ρωσικούς πυραύλους», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσουν δημοσίως περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συνιστά ακριβώς η τέτοια ...προετοιμασία.

Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την «υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας», καταδικάζοντας «την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και τις ρωσικές κινήσεις στην Αζοφική».

Την ίδια ώρα - αν και ο γγ του ΝΑΤΟ διέψευσε ότι το θέμα βρέθηκε στο μενού της Συνόδου - στο περιθώριό της φέρεται να εκφράστηκε η «ενόχληση» κρατών-μελών για την «ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη», την Κίνα, και την ανάπτυξη των στρατιωτικών της δυνατοτήτων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον κυβερνοχώρο.

-- Εξέτασαν την πορεία του ΝΑΤΟικού σχεδίου για τα «4 30άρια» (ΝΑΤΟ Readiness Initiative), δηλαδή να έχουν έτοιμα εντός το πολύ 30 ημερών για ανάπτυξη όπου Γης 30 πλοία μάχης, 30 τάγματα και 30 αεροπορικές μοίρες. «Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκρίνεται άμεσα και αποφασιστικά σε κάθε κρίση», είπε επ' αυτού ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.

-- Χαιρέτισαν το γεγονός ότι σταδιακά όλο και περισσότερα κράτη - μέλη αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα του ΝΑΤΟ και στην επιθετική του στρατηγική.

-- Εξέτασαν σε ειδική συνεδρίαση, με τη συμμετοχή και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, την πορεία των «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων που αναπτύσσει η ΕΕ, με τον Στόλτενμπεργκ να προειδοποιεί ξανά εκ μέρους του ΝΑΤΟ ότι η εστίαση από πλευράς ΕΕ σε θέματα Αμυνας και η στενότερη τέτοια συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών της είναι μεν «καλοδεχούμενη», αλλά «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προσπάθειες της ΕΕ δρουν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά προς το ΝΑΤΟ». Σε μια τέτοια βάση, κάλεσε σε στενότερη συνεργασία των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα στις αμυντικές δαπάνες, στην ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων, στη στρατιωτική κινητικότητα και τη διασφάλιση «της μεγαλύτερης δυνατής εμπλοκής» των εκτός ΕΕ κρατών - μελών του ΝΑΤΟ σε όλα αυτά τα σχέδια της ΕΕ.

Η ελληνική συνεισφορά στο «κοινό ΝΑΤΟικό όραμα»

Σχετικά με τα παραπάνω, ο μετέχων στη Σύνοδο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, δήλωνε σχετικά στις παρεμβάσεις του, αναδεικνύοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να μετάσχει σε αυτούς τους σχεδιασμούς ότι «τα κράτη - μέλη πρέπει να συμβάλλουν αναλογικά στη συγκρότηση δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας της Συμμαχίας και στη βάση των εθνικών τους δυνατοτήτων».

«Η συμμετοχή της Ελλάδας», εξηγούσε, «στην πρωτοβουλία ετοιμότητας (ΝΑΤΟ Readiness Initiative) θα εξετασθεί με γνώμονα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του κοινού οράματος άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης», δηλώνοντας «παρών» και σε αυτά τα σχέδια.

Προσέθετε ότι «η πλήρης επιχειρησιακή ενεργοποίηση του κέντρου συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών της νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας (''Hub for the South'') θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της». Κέντρο που εδρεύει στη ΝΑΤΟική Διοίκηση στη Σικελία, και η ελληνική πλευρά διεκδικεί εκεί βασικό ρόλο στη συγκέντρωση, ανάλυση και διάχυση πληροφοριών στα κράτη - εταίρους.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ εκτίμησε ότι «η μεθοδευμένη αυτή συνεργασία αρχίζει να αποδίδει καρπούς και το μεγαλύτερο πρότζεκτ από αυτά που βλέπουμε είναι στο πλαίσιο της PESCO ("Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία"), στην οποία υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα συνεργασίας, ειδικά στα θέματα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών της ΕΕ. Και βέβαια σήμερα ανακοινώθηκε ότι υπάρχουν αρκετά λεφτά από τον EDA (σ.σ. ο ευρωενωσιακός οργανισμός Αμυνας), με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά τα προγράμματα (...) Είναι ένα ύψος γύρω στα 30 δισ.». Πακτωλός δηλαδή χρημάτων για τα επικίνδυνα σχέδια της ΕΕ, στην αντιπαράθεσή της με άλλα κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Η πρεμούρα της κυβέρνησης να βάλει πλάτη στα σχέδια του ΝΑΤΟ φάνηκε και στη συνάντηση που είχε ο Στόλτενμπεργκ με τον Ευ. Αποστολάκη.

Παρότι η συνάντηση παρουσιάστηκε ως «εθιμοτυπική», οι δύο αντιπροσωπείες ήταν σε πλήρη σύνθεση, ενώ σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης ο Ευ. Αποστολάκης δήλωσε, αποδεικνύοντας και εδώ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στοιχίζεται απόλυτα στους στόχους του ΝΑΤΟ, πως «συζητήσαμε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού και προσαρμογής της Συμμαχίας στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας. Τόνισα στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι η ενίσχυση της δυνατότητας ανταπόκρισης της Συμμαχίας στο ευμετάβλητο περιβάλλον απειλών όσο και η επαύξηση της ετοιμότητας των επιχειρησιακών δομών της αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προβολή ισχύος της. Επίσης, του επισήμανα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, συμβάλλει ενεργά στη συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος».

ΝΑΤΟικός «κηδεμόνας» στα Βαλκάνια...

Αλλη μια πτυχή της Συνόδου με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον ήταν η παρουσία για πρώτη φορά σε εργασίες της με το καθεστώς του «προσκεκλημένου», της υπουργού Αμυνας της Β. Μακεδονίας, Ρ. Σεκερίνσκα.

Στη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ, και στις κοινές τους δηλώσεις στα ΜΜΕ, είπε: «Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για όλους μας. Εκτιμούμε πραγματικά την πρόοδο που κάνατε (...) Ανυπομονώ πραγματικά για την ημέρα που θα μπορούμε να σας έχουμε ως πλήρες μέλος. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης από όλους τους 29 συμμάχους».

Ακολούθησε συνάντηση του Αποστολάκη με την Σεκερίνσκα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί να αναλάβει καθοδηγητικό ρόλο για τις Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος ώστε να προσαρμοστούν όσο το δυνατό ταχύτερα στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, σε άλλη μια υπηρεσία της «πρώτη φορά Αριστεράς» στη λυκοσυμμαχία.

Δήλωσε σχετικά ο Αποστολάκης γι' αυτή του τη συνάντηση: «Συζητήσαμε θέματα που άπτονται της εφαρμογής του άρθρου 17 της συμφωνίας των Πρεσπών (σ.σ. περί αμυντικής συνεργασίας), με παράλληλη αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, υπό το πρίσμα της εισδοχής της εν λόγω χώρας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό, της κατέστησα γνωστή τη δυνατότητα συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στη Συμμαχία με ένα αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας».

Πρόσθεσε: «Θέσαμε τις βάσεις για τη γρήγορη στρατιωτική συνεργασία με σκοπό να φτάσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα σε θετικά αποτελέσματα, ώστε να προετοιμαστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος χώρας για να συνενωθούν με το ΝΑΤΟ».

...«δίαυλος» με την Τουρκία

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είχε συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ, σε παραπέρα υλοποίηση προσπαθειών να δρομολογηθούν διευθετήσεις σε διμερή ζητήματα, με την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλλει και εδώ ως «δίαυλος» στον αμερικανοΝΑΤΟικό στόχο η Αγκυρα να μείνει προσδεδεμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Εξ ου και τον Ακάρ φρόντισε να συναντήσει και ο Στόλτενμπεργκ, με τους ΝΑΤΟικούς να επιμένουν στην ανάγκη η Τουρκία να μην προχωρήσει στην αγορά ρωσικών πυραύλων «S-400».

Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συστήσουν τεχνικές ομάδες εργασίας για την αντιμετώπιση «ζητημάτων», όπως το πώς να προωθήσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο ίδιος ο Ακάρ δήλωσε στο «Anadolu» ότι «πρέπει να βρούμε ειρηνικές λύσεις στα προβλήματά μας σαν δύο φιλικές και γειτονικές χώρες».

Ο Ευ. Αποστολάκης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Ακάρ «πολύ σοβαρή», διευκρινίζοντας ότι αφορούσε «τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Είπε επίσης ότι «στη συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, συναντήθηκα με τον Τούρκο ομόλογό μου, κ. Χ. Ακάρ, με τον οποίο συζητήσαμε διμερή θέματα και την εφαρμογή του Μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ 1988. Επίσης, συμφωνήσαμε τον προγραμματισμό στο άμεσο μέλλον συναντήσεως αντιπροσωπειών των δύο χωρών, προκειμένου να συμφωνηθεί το πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο και με μια σειρά επικίνδυνα σχέδια να «τρέχουν» προς διευθέτηση, ο Ευ. Αποστολάκης τόνισε, την Πέμπτη, κάνοντας μια συνολική αποτίμηση των εργασιών του διημέρου, ότι αυτή η «αρκετά κρίσιμη» Σύνοδος έκλεισε «με πολύ καλά αποτελέσματα και θα δούμε στη συνέχεια τις εξελίξεις»...


Θ. Μπ.