Σάββατο 19 Γενάρη 2019 - Κυριακή 20 Γενάρη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Καλεί τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με τη Συνθήκη INF

Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΚΙΕΒΟ.--

Την πεποίθηση ότι είναι «στο χέρι» της Ρωσίας να διατηρηθεί η Συνθήκη για την απαγόρευση πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (INF), από την οποία αναμένεται να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ στις 2 Φλεβάρη, εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, μετά από συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, την Παρασκευή στη Μόσχα. Την ίδια μέρα επισκέφτηκε το Κίεβο, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του.

«Είναι γνωστό ότι η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι υπάρχει ένας (ρωσικός) πύραυλος (9M729), ο οποίος παραβιάζει τη Συνθήκη και πρέπει να καταστραφεί», δήλωσε ο Μάας εντείνοντας τις πιέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεών τους. Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το θέμα του πυραύλου ήταν «απλώς μια δικαιολογία για να εγκαταλείψουν (οι ΗΠΑ) τη συμφωνία».

Μάλιστα, ο Χ. Μάας ζήτησε την επέκταση της Συνθήκης INF, καθώς αυτή, όπως είναι σήμερα, δεν αρκεί καθόλου. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και η Κίνα.

Σχολιάζοντας τις πιέσεις της Ουάσιγκτον και τις απειλές για επιβολή κυρώσεων σε όσες εταιρείες εμπλέκονται με τον ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Γερμανία, ο Μάας είπε ότι «τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής πρέπει να αποφασιστούν στην Ευρώπη και όχι στις ΗΠΑ». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις μπορούν να σταματήσουν την ολοκλήρωση του έργου.

Σχετικά με την ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς στην Αζοφική Θάλασσα, ο Χ. Μάας ζήτησε την απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών και την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά. Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η διέλευση των πλοίων από το Κερτς είναι εντελώς ελεύθερη και για τα ουκρανικά πλοία. Μάλιστα, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στην αποδοχή της πρότασης της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, να σταλούν στην περιοχή Γερμανοί και Γάλλοι εμπειρογνώμονες για να ελέγξουν το καθεστώς των Στενών Κερτς. «Ωστόσο, έχει περάσει ένας μήνας και κανένας δεν έχει φτάσει», πρόσθεσε.

Οσο για το «σχήμα της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία), ο Σ. Λαβρόφ το χαρακτήρισε σκέτο «χάσιμο χρόνου», από τη στιγμή που «οι προστάτες της Ουκρανίας (σ.σ. ΗΠΑ, ΕΕ κ.λπ.)» δεν την αναγκάζουν να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ.