Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΒΟΥΛΗ

Οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, παρακάμπτοντας τα αντιλαϊκά πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δικά του μέτρα, όπως και για «συγκάλυψη ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή» για τα ζόρια που προέκυψαν στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Επέμεινε στο αίτημά της για εκλογές, με υπερψήφιση πρώτα αναθεωρήσεων στο Σύνταγμα όπου συμφωνούν, και μετά τις εκλογές διακομματική ψήφιση νόμου με κάποια μεμονωμένα μέτρα ως φερετζέ «φιλολαϊκής» πολιτικής. Επιτέθηκε και στη ΝΔ, κατηγορώντας την για πόλωση και μικροκομματικά συμφέροντα, ενώ έδειξε ξανά το «άγχος» της να εμφανιστεί ως ο μόνος εκφραστής της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας. Παράλληλα μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη χτεσινή ψηφοφορία σημείωσε ότι δε σκοπεύει να βάλει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και μέχρι προ ολίγων ημερών κυβερνητικός εταίρος Π. Καμμένος δήλωσε ότι ψηφίζει «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συνδέοντάς την με τη συμφωνία για τις Πρέσπες, για την οποία - όπως αναμενόταν - επικέντρωσε στο ονοματολογικό ώστε να κρύψει τη συμφωνία του με τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που αυτή προωθεί και τους οποίους ο ίδιος υπηρέτησε με ζήλο από τη θέση του υπουργού Αμυνας επί τέσσερα χρόνια. Είπε ότι είχε διαβεβαιώσεις από τον Αλ. Τσίπρα και τον τότε ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά ότι η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές, αλλά ο κυβερνητικός του εταίρος άλλαξε θέση, αναγκάζοντας και τον ίδιο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Καταφέρθηκε εναντίον πρώην στελεχών των ΑΝΕΛ που παραμένουν στην κυβέρνηση, ζητώντας εκ νέου από τον πρωθυπουργό να τους βγάλει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Ζήτησε, ακόμα, δημοψήφισμα για τη συμφωνία. Υπερασπίστηκε, πάντως, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε άλλα πεδία. Από την ομιλία του δεν έλειψε ο αντικομμουνισμός και συναγωνίστηκε σε βρωμιές τα όσα ακούστηκαν από τους χρυσαυγίτες.

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος, επιδόθηκε εκ νέου σε εθνικιστικό παραλήρημα και αντικομμουνισμό, ενώ ούτε στη δευτερολογία του βρήκε να πει έστω μια λέξη για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Ο Στ. Θεοδωράκης, δίνοντας μια εικόνα για το τι προτίθενται να κάνουν ο ίδιος και όσοι ακόμα ελέγχει στο Ποτάμι, είπε πως «ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση». Μπροστά στις διαρροές στελεχών από το κόμμα του, ξανάβαλε θέμα να μην δέχονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες βουλευτές που φεύγουν από τα κόμματα με τα οποία εξελέγησαν. Κατά τα λοιπά, επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν διασφαλίζει «ηρεμία και σταθερότητα» για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία και ότι χρειάζεται «πολιτική αλλαγή».

Λάβρος «μακεδονομάχος» εμφανίστηκε ο Β. Λεβέντης, χωρίς να θίγει ούτε αυτός το ελάχιστο τους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια.