Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΒΟΥΛΗ

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ζήτησε στήριξη για να ολοκληρώσει τη βρώμικη δουλειά για κεφάλαιο, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του υπερασπίστηκε ο Αλ. Τσίπρας κλείνοντας με την ομιλία του τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χτες βράδυ, επαναφέροντας τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με το να ισχυρίζεται ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης θα δοθεί σε μια κυβέρνηση που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία (...) θα είναι ψήφος για να επιστρέψουμε στην Ελλάδα της προόδου και όχι της συντήρησης».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη βρώμικη δουλειά που διεκπεραιώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αναφέροντας ενδεικτικά τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, τη συνταγματική αναθεώρηση και μια σειρά ακόμα από παρεμβάσεις που αφορούν τα ζητούμενα του κεφαλαίου και έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα.

Για τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών είπε ότι θα γίνει επαρκής συζήτηση στη Βουλή, ενώ ενημέρωσε το Σώμα ότι επιδόθηκε επισήμως η ρηματική διακοίνωση, με την οποία τα Σκόπια ενημερώνουν για την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία, όπως ανέφερε, «διευκρινίζεται ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει εθνότητα ενώ η γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών». Κατόπιν αυτών και δεδομένης πάντα της ταύτισης της ΝΔ με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που υπηρετεί και η συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη σε συζήτηση για να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν στηρίζει τη συμφωνία. Πάντως, για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και τα εύσημα που έχει εισπράξει από ΗΠΑ και Γερμανία, ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο, επιχείρησε να στήσει και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, που κατηγόρησε ότι αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά.

Υποστήριξε ότι η ΝΔ αποφάσισε να μετατοπιστεί από το μεσαίο στον ακροδεξιό χώρο, την κατηγόρησε για υιοθέτηση ακροδεξιών πρακτικών, διχαστικού λόγου και εκβιασμών σε βάρος βουλευτών που προτίθενται να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ολα αυτά προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ περί προοδευτικής συμμαχίας ενάντια στην ακροδεξιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, αν και έως πριν λίγα 24ωρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κυβερνητικό εταίρο ένα ακροδεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ.

Αλλωστε, απαντώντας και στην κατηγορία περί σικέ διαζυγίου με τον Π. Καμμένο, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε λόγο να κάνει κάτι τέτοιο και ερμήνευσε τα όσα διαδραματίζονται ως έκφραση της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με καταλύτη τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά που προϋπήρχε, γύρω από δύο πόλους, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Για το ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι είναι σε «απόλυτη ταύτιση» με τη ΝΔ και το κατηγόρησε ότι αντιγράφει την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη.

Στη βάση αυτή - που καθορίζουν τα σύγχρονα προτάγματα του εγχώριου κεφαλαίου - υποστήριξε πως «επανατοποθετούνται οι βουλευτές, παίρνοντας την ευθύνη τους απέναντι στο εθνικό και πατριωτικό καθήκον». Παραδεχόμενος ωστόσο τη στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, παραπονέθηκε ότι η κριτική τους είναι πολλές φορές άδικη, αφού αυτά τα ίδια ήταν που έδωσαν ψήφο σε κρίσιμα νομοσχέδια της κυβέρνησής του.

Απάντησε στα περί αποστατών και «κυβέρνησης κουρελού» θυμίζοντας στη ΝΔ ότι έχει επίσης επαυξήσει την κοινοβουλευτική της ομάδα με βουλευτές άλλων κομμάτων όσο και πρακτικές του «παλιού πολιτικού συστήματος», όπως αρέσκεται να καταγγέλλει, θυμίζοντας παλιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις επί κυβερνήσεων ΝΔ.

Αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και κατά την αποχώρησή του απ' τη Βουλή, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Σήμερα, το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, σε μία κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού, τα συμφέροντα και τις ανάγκες της Ελλάδας των πολλών».