Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΒΟΥΛΗ

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Εμφάνισε τη ΝΔ καταλληλότερη για την «πολιτική σταθερότητα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ξανά για «θίασο», «ευτελισμό» και «αλληλοδανεισμό βουλευτών» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για να σχηματιστούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, με «γυρολόγους πολιτικούς» που «παζαρεύουν μια νέα στέγη».

Αποφεύγοντας και στη δευτερολογία του να μιλήσει για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, είπε ότι «όποιος ψηφίσει "Ναι" εγκρίνει συνολικά το τεράστιο ναυάγιο που ζει η χώρα» και «ανοίγει το δρόμο στη δήθεν μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών».

Ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει με «διαδικασίες εξπρές» να περάσει «η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να μην αλλάξει τη σύνθεση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, «παραποιώντας τις δυνάμεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων». Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για τυχοδιωκτισμό, διότι με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών έκανε την εξωτερική πολιτική «εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας» και έπαιξε με αυτά τα θέματα για «μικροπολιτικούς λόγους».

Επέμεινε ακόμα ότι πλέον η κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τη σύνθεσή της, είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό πρέπει να αντανακλάται στις συνθέσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι πήρε τη διακυβέρνηση με ψέματα και ότι κυβέρνησε με ψέματα, και του χρέωσε ως «αχρείαστο» το 3ο μνημόνιο, όταν και η ΝΔ, όπως και το ΠΑΣΟΚ, το ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση για επιβράδυνση της οικονομίας, φοροεπιδρομή, δημιουργία «ακριβής γραφειοκρατίας» και πελατειακό κράτος, αποεπένδυση, εγκληματικότητα στις γειτονιές, ανομία στα πανεπιστήμια, «ράβε - ξήλωνε» στην Παιδεία, τραμπουκισμούς κατά δικαστών κ.ά.

Την ίδια ώρα, επιχείρησε να δικαιολογήσει τις «μεταγραφές» βουλευτών από άλλα κόμματα στη ΝΔ επί προεδρίας του, επιμένοντας ότι στις δικές τους περιπτώσεις δεν υπήρχαν αξιώματα και υπουργεία να τους αποδοθούν, όπως γίνεται - κατά το σκεπτικό του - με όσους βουλευτές πάνε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επέμεινε επίσης σε όσα είπε προχτές εναντίον του νέου υπουργού Αμυνας και τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, συγκρίνοντας την υπουργοποίησή του με αυτή του χουνταίου Σπαντιδάκη. Απέδωσε ευθύνες γι' αυτό στον Αλ. Τσίπρα και παρέπεμψε στη θεωρία περί διάκρισης εξουσιών στο αστικό κράτος.

Λέγοντας ότι η παράταση αυτής της κατάστασης με μια «κυβέρνηση - κουρελού» εγκυμονεί κινδύνους, και ότι χρειάζεται «σταθερότητα» για να έρθουν «ανάπτυξη», «επενδύσεις», «ανάκτηση εμπιστοσύνης», με μια «ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή», ζήτησε ξανά εκλογές «το συντομότερο δυνατό».