Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΔΙΕΘΝΗ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT

Η επιβίωση της κυβέρνησης παρατείνει τα σκληρά παζάρια

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η συνεχιζόμενη πόλωση και η σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης στη Βρετανία αλλά και οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες στους κόλπους άλλων ισχυρών χωρών - μελών της ΕΕ τροφοδοτούν τις διεργασίες για περισσότερα παζάρια και αντιπαραθέσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Η επιβίωση, για μία ακόμη φορά, της κυβέρνησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, χτες βράδυ, μετά την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της που είχε καταθέσει ο σοσιαλδημοκρατικός ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν (με 325 ψήφους κατά της πρότασης δυσπιστίας από τους βουλευτές των Συντηρητικών και το βορειοϊρλανδικού DUP και 306 ψήφους υπέρ από το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας, τους Φιλελεύθερους και τους Ανεξάρτητους), παρατείνει τη ρευστότητα των εξελίξεων. Η ίδια η πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμη να ξεκινήσει (από χτες βράδυ) τις συναντήσεις με όσους βουλευτές όλων των κομμάτων θέλουν να συζητήσουν μαζί της τα επόμενα βήματα με στόχο τη «διεκπεραίωση», όπως είπε, της εντολής του βρετανικού λαού. Διαβεβαίωσε ακόμη ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ένα «βελτιωμένο» σχέδιο (μετά την απόρριψη, με 432 κατά, έναντι 202, την Τρίτη το βράδυ, του σχεδίου για το Brexit) δίχως ωστόσο να έχει εξασφαλίσει κάποιες σοβαρές ενδείξεις από την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

Μετά τη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία ο Κόρμπιν απαίτησε για μία ακόμη φορά από την πρωθυπουργό να αποτρέψει κάθε πιθανότητα για χάος από ένα Brexit δίχως συμφωνία με την ΕΕ. Το ίδιο απαίτησε αργότερα και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Εντ Ντέιβι. Ολα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά: Αναβολή της έναρξης της διαδικασίας του Brexit αντί για τις 29 Μάρτη τουλάχιστον έως το Δεκέμβρη (όπως προωθεί νομοσχέδιο τριών πρώην Συντηρητικών υπουργών), παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ, δεύτερο δημοψήφισμα ή και πρόωρες εκλογές.

Οι αντιδράσεις στην ΕΕ

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, άφησε χτες για πρώτη φορά (με περισσότερη σαφήνεια) ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «βελτιωτικών» διαπραγματεύσεων με στόχο μία «συντεταγμένη λύση», δηλώνοντας: «Εχουμε ακόμη χρόνο για διαπραγματεύσεις, αλλά τώρα περιμένουμε να δούμε τι προτείνει η πρωθυπουργός (σ.σ. Τερέζα Μέι). Θέλουμε οι ζημιές, και θα υπάρξουν ζημιές σε κάθε περίπτωση, να είναι όσο γίνεται ήπιες. Τότε, φυσικά, θα προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε μία συντεταγμένη λύση». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, μιλώντας στο BBC πρότεινε να δοθεί στο Λονδίνο περισσότερος χρόνος ώστε «να επιτευχθεί μια ξεκάθαρη θέση από το Κοινοβούλιο και το λαό της Βρετανίας». Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τόνισε: «Θέλουμε να αποφύγουμε τη δημιουργία συνόρων στα οποία θα γίνονται τελωνειακοί έλεγχοι σε κάθε περίπτωση». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αναβληθεί η ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί να γίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ο Μάας διαβεβαίωσε ότι εάν υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα συζητηθεί εποικοδομητικά.

Αντίθετα, λιγότερο πρόθυμος εμφανίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς κατά πληροφορίες φέρεται πως δεν επιθυμεί να δοθούν στο Λονδίνο περισσότερος «χρόνος και περιθώρια περαιτέρω διαβουλεύσεων» θεωρώντας πως οι Βρετανοί «θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστές για το τι είναι δυνατόν». Φέρεται μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΑΡ, να ευχήθηκε στους Βρετανούς βουλευτές «καλή τύχη καθώς πρέπει να εφαρμόσουν κάτι που δεν υπάρχει!».

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια διαφορετική συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ αν το Λονδίνο αλλάξει τις υπάρχουσες «κόκκινες γραμμές», αλλά θα πρέπει να παραμείνει μια ασφαλιστική δικλίδα για την αποφυγή των σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Επιπλέον, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο εκτίμησε πως «κανένας δεν επιθυμεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά εκεί οδεύουμε».