Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Στόχος Δυτικά Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

«Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια συμφωνήσαμε ότι ως ΝΑΤΟ μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα με τις χώρες της περιοχής σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η όποια αλλαγή στη δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα εξαρτηθεί από την ενδεχόμενη μεταβολή των "συνθηκών" και όχι βάσει κάποιου χρονοδιαγράμματος».

Τάδε έφη, χτες, Στ. Πιτς, Βρετανός πτέραρχος, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, που ολοκλήρωσε την 1η της Σύνοδο για το 2019 σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, εστιάζοντας στα Δ. Βαλκάνια, ξεκαθαρίζοντας ότι όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία αποχώρηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την περιοχή, αλλά αντιθέτως αποφασίστηκε και ότι το ΝΑΤΟ κεντρικά θα διασφαλίσει κάθε αναγκαίο μέσο (υλικό, μέσα, προσωπικό) και νομικό κάλυμμα για τις επιχειρήσεις της διαβόητης KFOR (αποφάσεις σε ανώτατο ΝΑΤΟικό επίπεδο, εντολή ΟΗΕ κ.λπ.), ώστε η δύναμη να εδραιώσει το «περιβάλλον ασφαλείας» στην περιοχή.

Σημειωτέον, ο Πιτς προσδιόρισε ως τις «δυο μεγαλύτερες προσκλήσεις» για το ΝΑΤΟ στην παρούσα συγκυρία τη Ρωσία και τρομοκρατικές ομάδες, «απειλές» την παρουσία των οποίων βλέπουν και στη Βαλκανική, εξ ου και ο ευρωατλαντικός άξονας παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα, σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο (εξοπλισμοί και συμφωνίες τύπου Πρεσπών) για να διασφαλίσει τον έλεγχο της περιοχής. Προκειμένου, άλλωστε, να μειωθεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή, στη Σύνοδο μπήκε και θέμα να ενισχυθεί η «στρατηγική επικοινωνίας» του ΝΑΤΟ (βλ. προπαγάνδα με ελεγχόμενα ΜΜΕ και ΜΚΟ) ώστε να αντιμετωπίσει ό,τι ορίζει ως «παραπληροφόρηση», εκπορευόμενη από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η κόντρα με τη Ρωσία πιάνει και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Πιτς εξέφρασε την «ανησυχία» του ΝΑΤΟ για τη δράση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, ειδικά για τις ενέργειές της στην Αζοφική. Εστειλε δε μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να «κινείται» στην περιοχή σε συνεργασία με τη σύμμαχό του Ουκρανία. Επίσης, καθώς είχαν ξεχωριστή συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Γεωργίας (χώρα που εντός του 2019 το ΝΑΤΟ ετοιμάζει νέα μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση), εστίασαν ακριβώς στο «περιβάλλον ασφαλείας» στη Μαύρη Θάλασσα και τον Καύκασο, ελέγχοντας και το πώς προχωρούν οι περιλάλητες μεταρρυθμίσεις στις γεωργιανές Ενοπλες Δυνάμεις, με σκοπό να στοιχηθούν με τα ΝΑΤΟικά προτάγματα και κατευθύνσεις.

Τέλος, σε άλλη μια ανησυχητική εξέλιξη, που «κουμπώνει» με τα παραπάνω, αποφασίστηκε στην ειδική ενότητα της Συνόδου όπου συζήτησαν για τη λεγόμενη ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τα κράτη - μέλη να θέσουν στη διάθεση της λυκοσυμμαχίας «υψηλής ποιότητας ετοιμοπόλεμες εθνικές μονάδες, υψηλής ετοιμότητας», έτοιμες δηλαδή να διεκπεραιωθούν ανά πάσα στιγμή πάνοπλες και ετοιμοπόλεμες όπου τις ορίσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού.