Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΔΙΕΘΝΗ

ΣΥΡΙΑ

Αμερικανικές αντιδράσεις στα τουρκικά σχέδια

«Μονομερείς ενέργειες» που είναι «απαράδεκτες» χαρακτηρίζει το Πεντάγωνο τη νέα στρατιωτική επιχείρηση της Αγκυρας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την αντίδραση των ΗΠΑ προκαλούν οι ετοιμασίες της Τουρκίας για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, που ανακοίνωσε προχτές ο Ρ. Τ. Ερντογάν στο όνομα της υπεράσπισης της «ασφάλειας» της χώρας του.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αντιπλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον, δήλωσε ότι «η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιαδήποτε πλευρά, ειδικά καθώς ενδέχεται να βρίσκονται στην περιοχή στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, θα ήταν πολύ ανησυχητική. Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια απαράδεκτη». Ο ίδιος βέβαια είπε ότι «ο συντονισμός και η διαβούλευση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αποτελούν τη μόνη προσέγγιση για την αντιμετώπιση θαμάτων που αφορούν την ασφάλεια σε αυτή την περιοχή». Υποστήριξε ακόμα ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στη στενή συνεργασία με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις, προσθέτοντας όλο νόημα ότι «στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς συντονισμό θα υπονομεύσουν τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών». Είπε ακόμα ότι οι δύο χώρες «έχουμε επίσημες υποχρεώσεις η μία απέναντι στην ασφάλεια της άλλης», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται να βοηθήσει στην «υπεράσπιση της ασφάλειας» των τουρκικών συνόρων.

Να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά της κουρδικής οργάνωσης YPG στη Συρία, στην πόλη Τελ Ριφάατ, στα οποία οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του εξακολουθεί να «αντιμάχεται» τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν στη Συρία και ότι « θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».