Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

«Κράχτης» επενδύσεων η αντιλαϊκή πολιτική

Με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική επιχειρεί η κυβέρνηση να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών και των αγορών, με φόντο βέβαια και το μπαράζ των αναδιαρθρώσεων που προβλέπονται στη συμφωνία για την επόμενη περίοδο και θα προστεθούν στους πάνω από 1.000 μνημονιακούς νόμους.

Το αντιλαϊκό «αφήγημα» είχε συνέχεια στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «Invest in Greece», που διοργανώθηκε χτες από την Capital Link στη Νέα Υόρκη, με θεματική την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους κλάδους των τραπεζών, της Ενέργειας, στον τουρισμό και τις υποδομές, αλλά και σε τομείς όπως τα κρατικά και τα εταιρικά ομόλογα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος, με γραπτό μήνυμα, στους «επενδυτές», υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία εξαγωγική και ελκυστική για επενδύσεις χώρα», διαβεβαιώνοντας ότι «μπορείτε τώρα να δημιουργήσετε μία νέα εταιρεία σε λιγότερο από μία ώρα και ο νέος νόμος πλαίσιο διευκολύνει στρατηγικές επενδύσεις με ταχείς διαδικασίες (fast track)».

Δίνοντας έμφαση στη γεωστρατηγική θέση της χώρας στο πλέγμα των ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, έκανε ειδική αναφορά στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι «έδειξε στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μια δύναμη που προωθεί τη συναίνεση και τη σταθερότητα και που πάντα αναζητά νέους τρόπους συνεργασίας και αμοιβαίας ανάπτυξης».

Στην τοποθέτησή του - μέσω τηλεδιάσκεψης - ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, αναδεικνύοντας την αποφασιστική συμβολή της σημερινής κυβέρνησης στο αντιλαϊκό έργο, τόνισε στους επενδυτές ότι «για αρκετά χρόνια, διαδοχικές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να παράγουν πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά από το 2016 η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»...

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντ. Κοστέλο, εστίασε στο επόμενο κύμα με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, και συγκεκριμένα στο ζήτημα της «διαμόρφωσης» του κατώτατου μισθού, με βάση βέβαια την «παραγωγικότητα», στην επίτευξη των στόχων για τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνδυασμό και με το καθεστώς της νομικής προστασίας στην πρώτη κατοικία, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη «μεταρρύθμιση» της Δημόσιας Διοίκησης, δηλαδή στις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» για την επόμενη περίοδο.

Ο ίδιος για μια ακόμη φορά ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών προϋποθέτει την ολόπλευρη εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων».

Η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων βιομηχάνων

Την ίδια ώρα, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ, θέτοντας το πλέγμα των αναδιαρθρώσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην εγχώρια βιομηχανία, σε μελέτη του που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της «πρωτοβουλίας "Ελληνική Παραγωγή" - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», μεταξύ άλλων, εστιάζει στα παρακάτω:

-- Ασφαλιστικές εισφορές. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δυσμενή ανταγωνιστική θέση, καθώς οι εργοδότες οφείλουν να καταβάλουν μεγαλύτερα ποσά (σε σχέση με την ΕΕ) για δεδομένες καθαρές αποδοχές των εργαζομένων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Σε αυτό το φόντο, προτείνεται «μείωση εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, εφόσον συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας και σε συνάρτηση με αυτή», επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της κρατικής επιδότησης για τις ασφαλιστικές εισφορές σε νέους εργαζόμενους, πάνω από το 50% που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019.

-- Κόστος Ενέργειας. Οπως επισημαίνουν, το ενεργειακό κόστος της εγχώριας μεταποίησης, «αν και έχουν καταγραφεί βελτιώσεις πρόσφατα», με βάση στοιχεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες της ΕΕ, διαμορφώνεται στην Ελλάδα σχεδόν 30% υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ. Μεταξύ άλλων προτείνονται: Διερεύνηση μέτρων στήριξης της βιομηχανίας, ειδικά της εντάσεως Ενέργειας, ενίσχυση διεθνών διασυνδέσεων για συμμετοχή στην Ενεργειακή Ενωση, περιορισμός ύψους φόρων και χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος για βιομηχανική χρήση.

-- Φορολογία - αποσβέσεις. Προτείνουν την «κατά προτεραιότητα χρήση των όποιων δημοσιονομικών περιθωρίων για την επαναφορά ταχύτερων αποσβέσεων». Επίσης την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος για μείωση του φορολογικού συντελεστή από τα 4 χρόνια (που έχει προβλέψει η κυβέρνηση) στα 3 χρόνια και μάλιστα στο «πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου μείωσης των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις».

-- Χρηματοδότηση. Προτάσσεται η ενίσχυση συμμετοχής της βιομηχανίας στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνδυασμό με παρεμβάσεις που αφορούν τη «μεγαλύτερη ευελιξία του αναπτυξιακού νόμου», την αξιοποίηση εναλλακτικών εργαλείων χρηματοδότησης (π.χ. μέσω κεφαλαιαγορών) κ.ά.

-- Αδειοδοτήσεις. Ως κύριο ζήτημα αναφέρεται «η έλλειψη ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, με περιφερειακή και κλαδική διάσταση».

Ενα ακόμα δώρο της κυβέρνησης προς το κεφάλαιο

Στο μεταξύ, άλλο ένα δώρο προς το κεφάλαιο έκανε πράξη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή, η οποία προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων στην κύρια σύνταξη κατά 50% για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών.

Με την τροπολογία αυτή, οι εργοδοτικές εισφορές των επιχειρήσεων για την ηλικιακή αυτή ομάδα μειώνονται από το 13,33% στο 6,66% και το υπόλοιπο θα επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το συνολικό κονδύλι από το οποίο απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για μέτρο το οποίο είχε ανακοινώσει πριν από τρεις μήνες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, συνδέοντάς το ευθέως με την προοπτική κάποιας αύξησης στον κατώτερο μισθό και την κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού για τους νέους, που παραμένει σε ισχύ από το 2012.

Οπως είχε πει τότε στη ΔΕΘ, «η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και η κατάργηση του υποκατώτατου, πρέπει να γίνει με τρόπο που θα δημιουργεί την κοινωνική συναίνεση και βεβαίως την προοπτική της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας»...

Ετσι, πριν ακόμα οι μισθωτοί με μισθούς πείνας δούνε κάποια αύξηση λίγων ευρώ στο εισόδημά τους, η κυβέρνηση είχε αναγγείλει και σήμερα εφαρμόζει την απόφασή της να «μπουκώσει» τις επιχειρήσεις με νέες απαλλαγές.

Με τον τρόπο αυτό, η όποια μικρή αύξηση στον κατώτερο μισθό - όταν αυτή δοθεί - αντί να επιβαρύνει τους εργοδότες, που τόσα κέρδισαν και κερδίζουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την καρατόμηση των μισθών, θα φορτωθεί και πάλι στα λαϊκά στρώματα, αφού η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι και αλλιώς προέρχεται από τη σκληρή φορολογία και τα ματωμένα πλεονάσματα.