Τρίτη 11 Δεκέμβρη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Με συνευθύνη ΕΕ - κυβέρνησης συνεχίζεται η άναρχη διασπορά αιολικών πάρκων

Το «μπαλάκι» των ευθυνών για την άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών στην κυβέρνηση πετάει η ΕΕ, επιχειρώντας να κρύψει τη γνωστή και καταγεγραμμένη συνευθύνη και των δυο για την απαράδεκτη κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει σε πολλές περιοχές της χώρας μας.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλου, με την οποία ζητούσαν ανάμεσα σε άλλα την άμεση αναστολή εργασιών στα πάρκα αυτά συνολικά και ειδικότερα στη Μονεμβασιά, επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων και εκπόνηση συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος επίτροπος K. Vella στην απάντησή του αναφέρει ότι «εναπόκειται στα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν την τήρηση όλων των πτυχών της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ και τη διεξαγωγή όλων των αναγκαίων αξιολογήσεων, τόσο πριν από την έγκριση ενός έργου όσο και κατά τη διάρκεια της υλοποίησης και του κύκλου ζωής του. Τα κράτη - μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν την αναστολή των εργασιών, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Προσθέτει επίσης ότι «η Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, λόγω μη συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό και την έκδοση αδειών κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα».

Η απάντηση δηλαδή της Επιτροπής επιχειρεί να αποκρύψει ότι η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση χέρι - χέρι καταστρώνουν τις πολιτικές και καταρτίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των ανεμογεννητριών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και τις ζωές των κατοίκων, στο πλαίσιο της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου.

Το πραγματικό ερώτημα είναι Ενέργεια σε όφελος ποιου

«Δεν είναι η "φιλοπεριβαλλοντική" ευαισθησία της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους ωθεί στη λεγόμενη "πράσινη" Ενέργεια - πώς άλλωστε θα μπορούσαν αυτοί που τσακίζουν λαούς με την πολιτική τους, δεν διστάζουν να σπέρνουν πόλεμο, δυστυχία, προσφυγιά; Είναι η δίψα για κερδοφόρες επενδύσεις συσσωρευμένων κεφαλαίων στον τομέα αυτό, που συνδυάζει σχετικά φτηνό κόστος παραγωγής και υψηλές τιμές πώλησης ρεύματος που ακριβοπληρώνει ο λαός. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι, καλή ή κακή Ενέργεια. Το πραγματικό ερώτημα είναι "Ενέργεια σε όφελος ποιανού, του λαού ή των επιχειρήσεων";» τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και προσθέτει: «Δεν υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια της ΕΕ και της στρατηγικής της. Οταν αναφερόμαστε στην Ενέργεια στον καπιταλισμό και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δύο βασικές έννοιες τους ξεχωρίζουν: Η Ενέργεια δεν είναι φυσικό αγαθό, ούτε αυτονόητο λαϊκό δικαίωμα η πρόσβαση σ' αυτό. Είναι εμπόρευμα».

Σημειώνεται ακόμη ότι στο αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την κατάργηση των τελών ΑΠΕ - χαράτσι για τα εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά - και την άμεση μείωση των τιμολογίων οικιακού και αγροτικού ρεύματος κατά 50% για την ανακούφισή τους, η ΕΕ παραπέμπει και πάλι στην ελληνική κυβέρνηση. «Κοινός παρονομαστής της πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης, ωστόσο, και στο θέμα αυτό είναι να πληρώνουν το μάρμαρο οι εργαζόμενοι για να πριμοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο όνομα της "πράσινης ανάπτυξης της οικονομίας"», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και καλεί: «Τα σωματεία και οι φορείς που κινητοποιούνται ενάντια στην άναρχη διασπορά των αιολικών πάρκων να εντείνουν την πάλη τους ενάντια στην απελευθέρωση και την ιδιωτικοποίηση του κλάδου της Ενέργειας, διεκδικώντας αναλυτική εξέταση των πολλαπλών επιπτώσεων στην οικονομία και στο περιβάλλον της περιοχής, απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, φθηνό ρεύμα για το λαό, κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα, για να απαλλαχθεί και ο τομέας της Ενέργειας από τον βραχνά της καπιταλιστικής κερδοφορίας».