Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ

Επικοινωνιακός «τζόγος»... αντιλαϊκή «κέντα»

Θα τραβήξει σε μάκρος, όπως όλα δείχνουν, το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης με το θέμα της περικοπής των συντάξεων που έχει ψηφίσει, όπως φανερώνουν τα όσα ανακοινώθηκαν από πλευράς υπουργείου Οικονομικών μετά τις συναντήσεις που είχε την Παρασκευή ο Ευ. Τσακαλώτος με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών στο περιθώριο της Ετήσιας Δυνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Π. Τόμσεν και την Κρ. Λαγκάρντ, για να τους καταθέσει τα «επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης» ότι η μείωση των συντάξεων δεν «αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο», όπως επίσης και ότι υπάρχει πλέον ο «δημοσιονομικός χώρος» για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των λεγόμενων «αντιμέτρων» σε βάθος τετραετίας. Μετά τα... πειστικά επιχειρήματα του Ευ. Τσακαλώτου οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ φέρεται να υποστήριξαν ότι «το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και, τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης».

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν σχετικά ρεπορτάζ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, ο Π. Τόμσεν δεν έκανε καμιά αναφορά στην Ελλάδα παρά τις ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί γραπτώς από τους Ελληνες δημοσιογράφους, δείχνοντας έτσι πως ο εν λόγω ιμπεριαλιστικός οργανισμός επιλέγει να μην τοποθετηθεί δημόσια για το συγκεκριμένο θέμα σε αυτήν τη χρονική συγκυρία.

Ετσι κι αλλιώς πάντως με την έκθεση που δημοσιοποίησε πριν από λίγο καιρό το ΔΝΤ για την Ελλάδα, στέλνει σαφή μηνύματα για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα από το γεγονός της χρονικής παράτασης που μπορεί να δοθεί στην εφαρμογή του ενός ή του άλλου αντιλαϊκού μέτρου.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bloomberg», σε ό,τι αφορά το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, αν και είπε ότι το θέμα δεν ανήκει στη «δικαιοδοσία» του, πρόσθεσε πως «υποθέτω ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα (...) Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις - γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές - τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Εξάλλου, ο Μοσκοβισί ήταν ξεκάθαρος και ως προς την απαρέγκλιτη εφαρμογή ενός ακόμη προϋπολογισμού - καρμανιόλα για τις λαϊκές ανάγκες. Οπως είπε, την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στην ΕΕ το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού και «θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιον τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Ομως πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας».