Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΔΙΕΘΝΗ

73η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ

Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, απότοκο της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, ξεχώρισαν στις ομιλίες κατά την έναρξη της ετήσιας Συνόδου της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσίασε μία «μελανή εικόνα» της πολιτικοοικονομικής κατάστασης σε διεθνές επίπεδο, εκτιμώντας πως ξεπροβάλλει ένας δρόμος «χωρίς επιστροφή» όσον αφορά την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Κάλεσε τους δεκάδες ξένους ηγέτες να αναζωογονήσουν τη διεθνή συνεργασία, θεωρώντας πως είναι «μονόδρομος» στην αντιμετώπιση προκλήσεων και απειλών «στους εντεινόμενα χαοτικούς καιρούς που ζούμε». «Ο πολυμερισμός δοκιμάζεται τώρα που τον χρειαζόμαστε περισσότερο» είπε, διαπιστώνοντας σε άλλο σημείο «αύξηση του λαϊκισμού και της πόλωσης». Μίλησε για «ανικανότητα» στην επίλυση πολέμων, όπως αυτοί που μαίνονται εδώ και χρόνια σε Συρία και Υεμένη, σαν να μην έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης όταν κλείνει το μάτι στην κλιμάκωση των συγκρούσεων από τη μεριά των ιμπεριαλιστών. Εξέφρασε κάποια ανησυχία για το ρίσκο και τους σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν στις καινοτόμες εξελίξεις σε επιστήμες και τεχνολογία.

Τραμπ: «Βοήθεια μόνο στους φίλους»

Χαρακτηριστικότερη ομιλία για τον σφοδρό ανταγωνισμό που κλιμακώνεται, ήταν αυτή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που δικαιολόγησε την επιλογή της κυβέρνησής του να αποχωρήσει από σημαντικές διεθνείς συνθήκες και οργανισμούς, αναφέροντας τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τη Συνθήκη του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, επειδή «πρέπει να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας». «Υψώνουμε ανάστημα για τις ΗΠΑ και τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ και η Πολωνία «ορθώνουν το ανάστημά τους για ελευθερία και κυριαρχία», ασκώντας μεταναστευτική πολιτική προς το δικό τους «εθνικό συμφέρον». Ακολούθως ανακοίνωσε πως πλέον η αμερικανική χρηματοδότηση των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ περιορίζεται στο 25% ώστε να αναγκαστούν «και άλλες χώρες να επωμιστούν το βάρος». Πρόσθεσε ότι ανέθεσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επανεξετάσει όλες τις υποθέσεις χορήγησης ξένης βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα δοθούν μόνο «σε όσους μας σέβονται και είναι ειλικρινά φίλοι μας». Δεν παρέλειψε τις απειλές στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και με νέες κυρώσεις, ενώ συκοφαντώντας το σοσιαλισμό (που δεν υπάρχει στη χώρα αυτή) διακήρυξε: «Ολες οι χώρες πρέπει να αντισταθούν στο σοσιαλισμό και τη μιζέρια που φέρνει!». Αργότερα, ο Τραμπ προχώρησε στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ σε ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση, «προβλέποντας» ότι «ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ενδέχεται να ανατραπεί πολύ γρήγορα από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του».

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της Ενέργειας, συνέστησε στη Γερμανία να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία και να στραφεί στο αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), τονίζοντας ότι εάν δεν αλλάξει πορεία, «η Γερμανία θα εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία».

Υπερασπίστηκε την επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών με άλλες χώρες, με το επιχείρημα ότι «το εμπόριο πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο». Εμμέσως κατηγόρησε την Κίνα πως διατηρεί τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος της χώρας του και πως εντάχθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου καταστρατηγώντας το καταστατικό του Οργανισμού και καταπατώντας πνευματικά και άλλα δικαιώματα.

Εξαπέλυσε μύδρους κατά του Ιράν, θεωρώντας το υπεύθυνο επειδή «σπέρνει χάος στη Μέση Ανατολή» και για προσπάθειες «αποσταθεροποίησης» του Κόλπου. Εκτόξευσε ξανά απειλές για επίθεση στη Συρία, σε περίπτωση που «το καθεστώς Ασαντ» προχωρήσει «σε χρήση χημικών όπλων». Αποσιωπώντας τις ευθύνες και τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, έδειξε υποκριτικό ενδιαφέρον για το λαό της χώρας. Ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με το «Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου», την Αίγυπτο και την Ιορδανία, πασχίζουν για τη «σταθεροποίηση και ευημερία της περιοχής».

Για την Κορεατική Χερσόνησο είπε πως δρομολογούνται εξελίξεις «αδιανόητες έως και πριν λίγο καιρό», ιδιαίτερα μετά από τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας μέχρι την πλήρη τήρηση των συμφωνιών.

Ακολούθησαν οι ομιλίες και άλλων ηγετών, όπως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κ.ά. Χαρακτηριστικά, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή απέναντι στη χρήση των κυρώσεων ως «όπλων». «Σήμερα, κάποιες χώρες επιχειρούν επίμονα να προκαλέσουν το χάος. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις». Αυτά λέγονται και με αιχμές για τη στήριξη από την πλευρά των ΗΠΑ κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, την ίδια ώρα φυσικά που και η Τουρκία, μαζί όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και τις πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου στήριξαν τους δολοφόνους τζιχαντιστές για τις δικές τους επιδιώξεις στην περιοχή.

Ο σύμβουλος Επικοινωνιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, ανήρτησε στο «Twitter» μια φωτογραφία όπου διακρίνεται ο Τούρκος Πρόεδρος να ανταλλάσει χειραψία με τον Αμερικανό ομόλογό του και να χαμογελούν ο ένας στον άλλο, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης.

«Αυτοί που εξοπλίζουν τους τρομοκράτες με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά και χιλιάδες μεταγωγικά αεροσκάφη, φορτωμένα με όπλα για χάρη των δικών τους στρατηγικών συμφερόντων, μετά βεβαιότητας θα νιώσουν θλίψη στο μέλλον», είπε επίσης ο Ερντογάν.