ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΒΛΑΔΙΒΟΣΤΟΚ
Το ρωσικό κεφάλαιο αποφασιστικά στη διεκδίκηση θέσεων σε Ασία - Ειρηνικό
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018

Από τη συνάντηση Πούτιν - Σι στο Βλαδιβοστόκ
Από τις 11 έως τις 13 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ της ανατολικής Ρωσίας το 4ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, μια διοργάνωση που έχει καθιερωθεί από τη ρωσική κυβέρνηση από το 2015 και φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο μιας συνάντησης πολιτικών και επιχειρηματιών, τύπου «Φόρουμ του Νταβός» στη μεγάλη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Για φέτος, αντιπροσωπείες από κυβερνήσεις ή επιχειρηματικούς ομίλους από 60 χώρες της περιοχής και όχι μόνο έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ το κεντρικό μότο του Φόρουμ είναι: «Απω Ανατολή: Διευρύνοντας το πεδίο των ευκαιριών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο καλωσόρισμα που κάνει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για τη διοργάνωση, σημειώνει ότι αυτή «αντανακλά τη θέληση της Ρωσίας να ενσωματωθεί πιο αποφασιστικά στην οικονομική πραγματικότητα και τα δίκτυα συνεργασίας στην τεράστια περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού». Η Ρωσία από το 2015 έχει θεσπίσει 17 ειδικές οικονομικές ζώνες σε όλη την Απω Ανατολή, από το Βλαδιβοστόκ στα σύνορα με την Κίνα έως τον Βερίγγειο Πορθμό. Οι ζώνες αυτές έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις, το λεγόμενο «ελεύθερο λιμάνι» του Βλαδιβοστόκ, ώστε να εξασφαλίζονται για επιχειρηματικούς ομίλους - ντόπιους και ξένους - ευνοϊκές συνθήκες για συνεργασίες και ξένες επενδύσεις μακράς πνοής, αλλά και - όπως προβάλλεται ιδιαίτερα - η δυνατότητα να ανοιχτούν σε μια μεγάλη αγορά στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης, της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης και το Φόρουμ Ασίας - Ειρηνικού.

Οχι τυχαία, ο Ρώσος Πρόεδρος, μιλώντας σε επιχειρηματίες στο περιθώριο του Φόρουμ, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ, στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη «οι ξένοι επενδυτές, γενικά όλοι οι επενδυτές που έρχονται στην Απω Ανατολή, να μην παγιδευτούν σε στερεότυπα και να λάβουν αποφάσεις που δεν επικεντρώνονται στο χθες αλλά στο μέλλον», προσθέτοντας ότι «η Απω Ανατολή σήμερα ανοίγει μεγάλες προοπτικές για επιχειρηματικές δραστηριότητες για το ευρύτερο φάσμα θεμάτων».

Και ο προεδρεύων του Φόρουμ, Γιούρι Τρουτνέφ, αντιπρόεδρος της Ρωσίας και απεσταλμένος στην Απω Ανατολή, υπογράμμισε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της περιφέρειας», προβάλλοντας τις ειδικές οικονομικές ζώνες και την «κρατική στήριξη για επενδυτικά σχέδια υψηλού δυναμικού».

Σε αυτό το πνεύμα, της ενίσχυσης του ρόλου του ρωσικού κεφαλαίου και σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, έχουν προγραμματιστεί και οι συζητήσεις στο Φόρουμ, που σε ό,τι αφορά τις μπίζνες έχουν χωριστεί σε 4 υποενότητες. Τον τίτλο «Η Απω Ανατολή: Διεθνή σχέδια για συνεργασία» φέρουν οι θεματικές για την εξερεύνηση νέων εδαφών (Αρκτική, Διάστημα, αξιοποίηση ωκεανών), για την ενεργειακή συνεργασία ειδικά στη Βορειοανατολική Ασία (με διασύνδεση ενεργειακών δικτύων Ρωσίας, Κίνας, Μογγολίας, Βόρειας και Νότιας Κορέας). Επίσης προβάλλονται η δημιουργία ενός διεθνούς ιατρικού κέντρου στο Βλαδιβοστόκ για την προώθηση και του ιατρικού τουρισμού, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η διεύρυνση της ρωσοκινεζικής συνεργασίας, η κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» και ο ρόλος της ρωσικής Απω Ανατολής, ο γεωπολιτικός ρόλος της Ρωσίας σε έναν κόσμο που αλλάζει με την άνοδο της Κίνας και της Ινδίας και η απάντηση στους «εμπορικούς πολέμους», το μεγάλο έργο του τρανσιβηρικού σιδηροδρόμου με συμμετοχή της Βόρειας και Νότιας Κορέας, όπως και η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και ενεργειακής γέφυρας στη Νότια Κορέα μέσω Κίνας, κ.α.

Με τίτλο «Προτεραιότητες για τη Βιομηχανία» εξετάζονται οι εξελίξεις κατά κλάδο παραγωγής (Ενέργεια, διατροφή, αγροτική οικονομία, τουρισμός, αλιεία κ.λπ.). Με τίτλο «Εργαλεία για τη στήριξη των επενδυτών» θα γίνουν συζητήσεις για τα «πλεονεκτήματα» των ειδικών οικονομικών ζωνών, την εξέλιξη της ρωσικής Απω Ανατολής και του Βλαδιβοστόκ ως χρηματοπιστωτικών κέντρων και εδρών οff shore εταιρειών (δηλαδή ως λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων» για να τοποθετούν οι καπιταλιστές τα κεφάλαιά τους), τη δημιουργία Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Τέλος, στην τέταρτη υποενότητα, του «Επιχειρηματικού Διαλόγου», περιλαμβάνονται συζητήσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Συνάντηση Πούτιν με Σι και Αμπε

Ταυτόχρονα, το Φόρουμ αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για συναντήσεις Ρώσων κρατικών αξιωματούχων με ομολόγους τους. Μια τέτοια συνάντηση είχε ο Πούτιν με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ η αντιπροσωπεία της Κίνας αριθμεί πάνω από 1.000 άτομα. Υπογραμμίστηκε η σημασία των διμερών σχέσεων και τονίστηκε ότι οι εμπορικές συναλλαγές το 2018 αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια. Επίσης υπεγράφησαν πολλές διμερείς συμφωνίες, και κρατικές και ανάμεσα σε επιχειρήσεις.

Ο Πούτιν συναντήθηκε επίσης με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, όπου συζητήθηκε η διμερής συνεργασία και υπεγράφη ένα πακέτο συμφωνιών για κοινές επενδύσεις, χωρίς να γίνουν γνωστές πολλές λεπτομέρειες. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία και ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, μέσα και από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης, που εκκρεμεί από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, ο Αμπε ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβρη θα επισκεφτεί τη Ρωσία ο Ιάπωνας υπουργός Αμυνας. Παράλληλα, οι δύο πλευρές ενισχύουν τις προσπάθειές τους για κοινές επενδύσεις στις Κουρίλες Νήσους στον βόρειο Ειρηνικό, των οποίων την κυριότητα διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτεραιότητα «αιώνα» η ανάπτυξη της ρωσικής Απω Ανατολής(2023-09-13 00:00:00.0)
Βήμα «οικονομικής διπλωματίας» και γεωπολιτικών παζαριών(2019-09-06 00:00:00.0)
Ανησυχία για την πορεία της οικονομίας(2018-09-21 00:00:00.0)
Μια αναδυόμενη αγορά που προσελκύει πολλούς «παίκτες»(2018-07-20 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Πούτιν - Αμπε(2016-09-03 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ρώσου αντιπροέδρου(2014-05-10 00:00:00.0)