ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Τίμησαν τους εκτελεσθέντες του ματωμένου Αυγούστου του 1944
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018

Ο Σπ. Χαλβατζής
Σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία συγγενών των εκτελεσθέντων πραγματοποιήθηκε στα Ανω Πετράλωνα την Κυριακή 9/9 η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 74 χρόνια από το αιματοβαμμένο Μπλόκο της Καλλιθέας και το ολοκαύτωμα στα Παλαιά Σφαγεία. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι ΚΟ του 3ου Διαμερίσματος Αθήνας και της Καλλιθέας του ΚΚΕ, οι ΟΒ Πετραλώνων και Καλλιθέας της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα 100χρονα του ΚΚΕ και ειδικά στο έπος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Ο Σπ. Χαλβατζής, αναφερόμενος στον Αύγουστο του 1944, που σημαδεύτηκε από τα αιματοβαμμένα μπλόκα των κατακτητών στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, είπε μεταξύ άλλων ότι αυτά έγιναν τη στιγμή που το θηρίο του ναζισμού ήταν στα τελευταία του. «Γι' αυτό και τα μπλόκα. Γι' αυτό και οι δολοφονίες αγωνιστών, ΕΑΜιτών κυρίως, κομμουνιστών, που ήταν η ψυχή της Αντίστασης», είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε ότι οι χιλιάδες ήρωες που δολοφονήθηκαν ή εκτελέστηκαν, που έπεσαν με το όπλο στο χέρι, ακολουθώντας το κάλεσμα του ΚΚΕ, «δεν είναι για μουσειακές τιμές. Δεν τους εκφράζουν όσοι συμβιβάζονται με την πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ. Ολοι οι αγωνιστές και όλοι όσοι εμπνέονται από την ηρωική πάλη της ΕΑΜικής Αντίστασης μπορούν να εκφράζονται σήμερα από την πολιτική που έρχεται σε σύγκρουση με τις αστικές πολιτικές. Μπορούν να εκφραστούν στην πάλη για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Στον αγώνα για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο...».


Στην εκδήλωση, το συγκλονιστικό χρονικό της 28ης Αυγούστου του 1944 διάβασε ο ηθοποιός Διονύσης Ξενάκης, ενώ γινόταν και απαγγελία ποιημάτων εμπνευσμένων από τον ηρωικό λαϊκό αγώνα. Οι συγκεντρωμένοι άκουσαν για το πώς στις 28 Αυγούστου του 1944, πριν ακόμα χαράξει, ναζί και ταγματασφαλίτες περικύκλωσαν τις περιοχές Πετραλώνων, Παλαιών Σφαγείων και Καλλιθέας έως τη Συγγρού, έστησαν τα μπλόκα, βασάνισαν και εκτέλεσαν 16 αγωνιστές, ΕΑΜίτες, από 14 έως 25 ετών. Ακολούθησαν πλιάτσικο και η πυρπόληση, με τους ναζί μακελάρηδες και τους ντόπιους συνεργάτες τους να παραδίδουν τη λαϊκή συνοικία στις φλόγες.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο για τα 100χρονα του ΚΚΕ και κατατέθηκαν στεφάνια από το ΚΚΕ, την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Λουλούδια κατέθεσαν στο μνημείο οι συγγενείς των εκτελεσμένων, ενώ οι συγκεντρωμένοι βροντοφώναξαν «παρών» στο προσκλητήριο των νεκρών εκτελεσμένων, λίγο πριν τραγουδήσουν τη «Διεθνή».