«Χαμόγελο της Τζοκόντας» και «Μεγάλος Ερωτικός» στη Λυρική
Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη 2018

Με δύο εμβληματικά έργα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής δημιουργίας, το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και τον «Μεγάλο Ερωτικό» ανοίγει ο Κύκλος «Μάνος Χατζιδάκις» για τη φετινή σεζόν, στις 28, 29 και 30 Σεπτέμβρη στις 20.00, στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» ηχογραφήθηκε το 1965 στη Νέα Υόρκη σε παραγωγή του θρύλου Κουίνσι Τζόουνς. «Τα δέκα αυτά τραγούδια γράφτηκαν μ' ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων. Το θέμα είναι η γυναίκα έρημη μες στη μεγάλη πόλη. Το κάθε τραγούδι είναι κι ένας μονόλογός της, κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της. Μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί». Με αυτά τα λόγια έκλεινε ο Μάνος Χατζιδάκις το σημείωμά του στην πρώτη έκδοση του θρυλικού πλέον «Χαμόγελου της Τζοκόντας».

Στον «Μεγάλο Ερωτικό» ο Χατζιδάκις μελοποίησε Ελύτη, Καβάφη, Σαπφώ, Σαραντάρη, Γκάτσο, Σολωμό, Ευριπίδη, Χορτάτζη, Σολομώντα και ένα ποίημα της Μυρτιώτισσας, το οποίο στάθηκε η αφορμή για τη δημιουργία του έργου. Στην πρώτη αξεπέραστη ηχογράφηση τα τραγούδια του δίσκου ερμήνευσαν η Φλέρυ Νταντωνάκη και ο Δημήτρης Ψαριανός. Στον «Μεγάλο Ερωτικό» ο Χατζιδάκις επινοεί εκ νέου την αρχαία τέχνη της τραγουδοποιίας και καταθέτει μια πρόταση - σταθμό. Ο ίδιος αναφέρει: «Προχωρώ την προσωπική μου μουσική έκφραση στο Τραγούδι, σ' επίπεδα αυστηρότερα και καθαρώς ποιητικά διατηρώντας και παραλλάσσοντας συγχρόνως τα στοιχεία εκείνα που με χαρακτήρισαν απ' την αρχή».

Στη νέα ανάγνωση του «Μεγάλου Ερωτικού», το έργο θα ερμηνεύσουν ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Δήμητρα Σελεμίδου.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού και η καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιώργου Χατζιδάκι.