Κυρώσεις και απειλές για «δευτερεύοντες δασμούς» ενάντια στην Κίνα και «εταίρους» της Ρωσίας
(c) Copyright 2022, dpa (www.d |
Ταυτόχρονα, την άμεση διασύνδεση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τον συνολικότερο ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου για επιβολή σκληρών «δευτερευόντων δασμών» στους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας (δηλαδή πρώτα και κύρια στην Κίνα, αλλά και σε Ινδία, Βραζιλία κ.ά.), όπως και το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, που παράλληλα με τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στοχοποιεί απευθείας και κινεζικές τράπεζες.
Παράλληλα με τα παραπάνω, το ευρωατλαντικό στρατόπεδο, όπως και οι αντίπαλοί του, προχωρά ολέθριους σχεδιασμούς και προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στο έδαφος της όξυνσης των ανταγωνισμών.
2025 The Associated Press. All |
Από τη συνάντηση του Ντ. Τραμπ με τον γγ του ΝΑΤΟ στον Λευκό Οίκο |
Σε μία ακόμα επιβεβαίωση της συνολικότερης πορείας κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ανεξάρτητα από τα παζάρια για «εκεχειρία» και «διευθέτηση» του πολέμου στην Ουκρανία, ο ...«φιλειρηνιστής» Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα σε συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στο ΝΑΤΟ «μεγάλες ποσότητες όπλων», «όλων των ειδών», και το ΝΑΤΟ «θα παραδώσει τα όπλα (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα πληρώσουν το 100%».
Ο Μ. Ρούτε συμπλήρωσε ότι η Ουκρανία θα «πάρει στα χέρια της πραγματικά τεράστιο αριθμό στρατιωτικού εξοπλισμού, τόσο για αεράμυνα όσο και πυραύλους και πυρομαχικά».
Τις επόμενες μέρες παρέμεινε μία «ασάφεια» ως προς το είδος των στρατιωτικών εξοπλισμών που θα σταλούν στο Κίεβο, κάτι που πέρα από λόγους στρατιωτικής σκοπιμότητας αντανακλά παζάρια και αντιθέσεις εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ.
Σε μεταγενέστερες δηλώσεις του, ο Ρούτε είπε ότι οι πύραυλοι που θα σταλούν στο Κίεβο «είναι τόσο αμυντικοί όσο και επιθετικοί», επισημαίνοντας ότι το θέμα «το εξετάζουν τώρα το Πεντάγωνο και η Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση στην Ευρώπη, μαζί με τους Ουκρανούς».
Ανέφερε δε ότι έχει έρθει σε επαφή με «πολλές χώρες» που σκοπεύουν να συμμετάσχουν στη συμφωνία, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα τη Γερμανία και αναφέροντας μεταξύ άλλων τη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Βρετανία, την Ολλανδία και τον Καναδά, ενώ πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Παρ' όλα αυτά, δεν φαίνεται ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο εν λόγω σχέδιο. Τσεχία και Ουγγαρία έχουν ήδη δηλώσει δημόσια ότι δεν θα συμμετέχουν - η Ουγγαρία δεν συμμετέχει σε καμία αποστολή όπλων στο Κίεβο - ενώ μέχρι στιγμής η Γαλλία έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επίσημα, με το «Politico» επικαλούμενο Γάλλους αξιωματούχους να αναφέρει ότι το Παρίσι επιχειρεί να κατευθύνει τα τεράστια εξοπλιστικά κονδύλια στη γαλλική πολεμική βιομηχανία.
Χαρακτηριστικά, σε επικοινωνία που είχε ο Εμ. Μακρόν με τον Β. Ζελένσκι την Παρασκευή, δεν ανακοινώθηκε τίποτα σχετικά με το σχέδιο που παρουσίασε ο Τραμπ, ενώ μάλιστα ο Ουκρανός Πρόεδρος ανέφερε ότι συζήτησαν για την παροχή πυραύλων για τα ευρωπαϊκά συστήματα αεράμυνας SAMP/T, καθώς και για περαιτέρω εκπαίδευση πιλότων για τα γαλλικά μαχητικά Mirage.
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο που παρουσίασε ο Τραμπ περιλαμβάνει σίγουρα την αποστολή πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «Patriot» και το βασικό σενάριο είναι ότι ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ θα στείλουν στην Ουκρανία συστοιχίες που διαθέτουν και μετά θα αγοράσουν αντικαταστάσεις από τις ΗΠΑ, με «Patriot» ή άλλα οπλικά συστήματα.
Δημοσίευμα του «Reuters», πέρα από τις χώρες που ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ, αναφέρει επίσης την Ελλάδα και την Ισπανία ως «καλές υποψήφιες» να στείλουν συστοιχίες «Patriot» στο Κίεβο.
Από κει και πέρα, δημοσιεύματα αμερικανικών πρακτορείων και ΜΜΕ («Reuters», Axios, CNN κ.ά.) αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πουλήσουν επίσης σε μέλη του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία μια σειρά επιθετικά όπλα, όπως πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλους αέρος - αέρος μέσου βεληνεκούς, πυρομαχικά οβιδοβόλων κ.ά.
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι το Βερολίνο θα έχει «σημαντική συνεισφορά» στις αγορές αμερικανικών όπλων για το Κίεβο, αν και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω συζητήσεων για τις λεπτομέρειες.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Αμυνας Μπ. Πιστόριους στις ΗΠΑ, ενώ θα συζητηθούν και την ερχόμενη Δευτέρα σε συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, όπου θα προεδρεύσουν ο Πιστόριους και ο Βρετανός ομόλογός του Τζον Χίλι.
Σύμφωνα με τον Χίλι, στη συνάντηση θα πάρουν μέρος επίσης ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ και ο Μ. Ρούτε.
Σε όλα τα παραπάνω ήρθαν να «κουμπώσουν» τα δημοσιεύματα των «Financial Times» και της «Washington Post», σύμφωνα με τα οποία σε συνομιλίες μεταξύ του Ντ. Τραμπ και του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι, στις αρχές Ιούλη συζητήθηκε η προοπτική έντασης των ουκρανικών πληγμάτων βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας με «δυτικούς» πυραύλους, ακόμα και στην πρωτεύουσά της, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να ενθαρρύνει μια τέτοια σοβαρή κλιμάκωση.
Ο Τραμπ φέρεται να είπε: «Βολοντίμιρ, μπορείς να χτυπήσεις τη Μόσχα; Μπορείς να χτυπήσεις και την Αγία Πετρούπολη;», με τον Ζελένσκι να απαντά: «Απολύτως. Μπορούμε αν μας δώσετε τα όπλα».
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι δύο εφημερίδες, ο Τραμπ ενθάρρυνε την Ουκρανία να κλιμακώσει τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος «για να μην παίζει άμυνα», «να περάσει στην επίθεση», να «κάνει το Κρεμλίνο να αισθανθεί το κόστος» και να το αναγκάσει να διαπραγματευτεί.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η «Washington Post» αναφέρει ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν να δοθεί εξουσιοδότηση για χρήση του πλήρους βεληνεκούς των πυραύλων ATACMS που έχουν σταλεί ήδη στην Ουκρανία (περίπου 300 χιλιόμετρα), όπως και το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων τύπου Tomahawk, με πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές - αν και οι τελευταίοι προς το παρόν δεν εντάσσονται στις λίστες παραδόσεων που επεξεργάζεται η Ουάσιγκτον.
Μετά τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Κίεβο δεν πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τη Μόσχα, ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε την παραπάνω ερώτηση στον Ζελένσκι, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν σημαίνει πως του έδωσε «πράσινο φως» για να το κάνει.
Ο Β. Ζελένσκι, πάντως, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Newsmax», κράτησε «ζεστό» το θέμα, ζητώντας «ισχυρά όπλα» και δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για δράση, για μια επίδειξη δύναμης».
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία - παρότι σε αυτή τη φάση επέλεξε να υποβαθμίσει τα σχετικά αμερικανικά δημοσιεύματα - οριοθετεί ως «κόκκινη γραμμή» τα χτυπήματα με «δυτικούς» πυραύλους σε ρωσικό έδαφος. Τον περασμένη Νοέμβρη, μετά τα πρώτα ουκρανικά πλήγματα με πυραύλους ATACMS εντός της Ρωσίας, η Μόσχα απάντησε με την εκτόξευση τον νέου υπερηχητικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Ορέσνικ στην πόλη Ντνίπρο, ανακοίνωσε ότι θα θεωρούνται στόχοι και υποδομές χωρών που επιτρέπουν τέτοια χρήση των όπλων τους από το Κίεβο, ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε αντίστοιχη «διεύρυνση» του ρωσικού πυρηνικού δόγματος.
Στο μεταξύ, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι όλα αυτά τα χρόνια ένα τεράστιο πεδίο δοκιμής οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών τακτικών των ιμπεριαλιστών πάνω στις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες του ουκρανικού και του ρωσικού λαού, ο ουκρανικός κρατικός όμιλος επενδύσεων και προμηθειών όπλων Brave1 ανακοίνωσε απροκάλυπτα το πρόγραμμα... «Δοκιμές στην Ουκρανία», στο πλαίσιο του οποίου ξένες πολεμικές βιομηχανίες θα στέλνουν τα τελευταία τους όπλα για δοκιμή στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τη Ρωσία και στη συνέχεια θα περιμένουν πίσω αναφορές, με τους στρατιώτες που σκοτώνονται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση σε ρόλο πειραματόζωου...
Στο άλλο σκέλος των ανακοινώσεών του τη Δευτέρα για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Τραμπ απείλησε με «δευτερεύοντες δασμούς» τους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας «αν δεν έχουμε συμφωνία σε 50 μέρες».
Η εν λόγω απειλή στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στην Κίνα, αλλά και ενάντια στην Ινδία και στη Βραζιλία, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, μάλιστα, να κάνει ονομαστική αναφορά στις 3 χώρες τις επόμενες μέρες, λέγοντας ότι «μπορεί να πληγούν μαζικά» και να τις καλεί «να τηλεφωνήσουν στον Βλαντιμίρ Πούτιν και να του πουν ότι θα πρέπει να σοβαρευτεί για τις ειρηνευτικές συνομιλίες».
Ο δε Τραμπ σε νέες δηλώσεις του για τους δευτερεύοντες δασμούς που απειλεί να επιβάλει ανέφερε ότι «θα είναι πάρα πολύ ισχυροί, πολύ κακοί για τις εμπλεκόμενες χώρες, και ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να τραβήξουμε αυτό το νήμα - και ίσως δεν θα το κάνουμε, θα δούμε».
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν ότι οι δασμοί αυτοί θα αφορούν χώρες που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι διακομματικό νομοσχέδιο Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών, που έχει ήδη τη στήριξη 85 γερουσιαστών των ΗΠΑ, εφόσον ψηφιστεί θα εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να επιβάλλει δευτερεύοντες δασμούς τουλάχιστον 500% σε εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας.
Στο μεταξύ, μετά από έντονα παζάρια η ΕΕ ενέκρινε την Παρασκευή το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στοχεύοντας κυρίως στον ενεργειακό και στον τραπεζικό τομέα, καθώς και στο Εμπόριο.
Η έγκριση ήρθε μετά την άρση του βέτο της Σλοβακίας, η οποία φέρεται να εξασφάλισε από τις Βρυξέλλες διαβεβαιώσεις για τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Τα κύρια μέτρα του νέου πακέτου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έναν κυμαινόμενο μηχανισμό μείωσης του ανώτατου ορίου τιμών πώλησης για το ρωσικό πετρέλαιο, κατά 15% από τη μέση τιμή αγοράς (άρα σήμερα διαμορφώνεται σε περίπου 47,6 δολάρια το βαρέλι), απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων διύλισης ρωσικού πετρελαίου από τρίτες χώρες (εκτός Νορβηγίας, Βρετανίας, ΗΠΑ, Καναδά και Τσεχίας), απαγόρευση συναλλαγών με τους αγωγούς «Nord Stream» 1 και 2, εμποδίζοντας τη λειτουργία ή συντήρησή τους, ένταξη άλλων 105 πλοίων στη «μαύρη λίστα» του ρωσικού «σκιώδους στόλου» (ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε πάνω από 400), επέκταση της απαγόρευσης χρήσης του τραπεζικού συστήματος SWIFT σε άλλες 22 ρωσικές τράπεζες, περαιτέρω περιορισμούς της ρωσικής πρόσβασης σε προϊόντα «διπλής χρήσης» και ανεπτυγμένης τεχνολογίας κ.ά.
Στο Εμπόριο, προστίθενται 26 οντότητες στη λίστα κυρώσεων για υποστήριξη του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας, εκ των οποίων οι 11 είναι από Κίνα, Χονγκ Κονγκ και Τουρκία.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η ύπατη εκπρόσωπος, Κάγια Κάλας, χαιρέτισαν το πακέτο, ισχυριζόμενες ότι πλήττει την καρδιά της ρωσικής πολεμικής μηχανής και μειώνει τον προϋπολογισμό του Κρεμλίνου.
Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα της ΕΕ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι «η Ρωσία έχει αποκτήσει μια ορισμένη ανοσία στις δυτικές κυρώσεις και έχει προσαρμοστεί σε αυτές», για να προσθέσει ότι «κάθε νέος περιορισμός δημιουργεί αρνητικές συνέπειες για τις χώρες που τις υποστηρίζουν».
Σημειωτέον, στο νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ που ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Κίνας περιλαμβάνονται δύο κινεζικές τράπεζες.
Η Λιν Τζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται πάντα στις αβάσιμες μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε πως θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ενώ τόνισε ότι «οι κανονικές συναλλαγές μεταξύ ρωσικών και κινεζικών επιχειρήσεων δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε παρεμβολές τρίτων».
Σε ένα τέτοιο φόντο, καθώς εντείνονται συνολικότεροι σχεδιασμοί και στρατιωτικές προετοιμασίες για μια ενδεχόμενη γενικευμένη πολεμική σύγκρουση, την Πέμπτη ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Γερμανός καγκελάριος Φρ. Μερτς υπέγραψαν τη νέα διμερή Συνθήκη Βρετανίας - Γερμανίας, η οποία ονομάστηκε «Συνθήκη του Κένσινγκτον».
Το έγγραφο καλύπτει μια σειρά ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην «ασφάλεια» και στην «άμυνα». Με το βλέμμα στραμμένο στις πολεμικές προετοιμασίες και στην ενίσχυση της πολεμικής οικονομίας, οι δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμφώνησαν μεταξύ άλλων σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, στην αντιμετώπιση των «κυβερνοαπειλών» και του «πληροφοριακού πολέμου», στον συντονισμό εξαγωγών όπλων, όπως τα τεθωρακισμένα οχήματα «Boxer» και τα αεροσκάφη «Typhoon», καθώς και σε μέτρα για ανάπτυξη πυραύλων ακριβείας πολύ μεγάλου βεληνεκούς («Deep Precision Strike», με βεληνεκές πάνω από 2 χιλιάδες χιλιόμετρα).
Σύμφωνα με το «Bloomberg», η Συνθήκη υποχρεώνει Βρετανία και Γερμανία να υπερασπιστούν ο ένας τον άλλο σε περίπτωση επίθεσης.
Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την «άμυνα», Βρετανία και Γαλλία συμφώνησαν σε 17 κοινά έργα, όπως για την απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ τους, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνονται επίσης μέτρα καταστολής της μετανάστευσης, καθώς και η δημιουργία διμερούς επιχειρηματικού φόρουμ.
Ο δε Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι η διμερής συνθήκη Βρετανίας - Γερμανίας συμπληρώνει τις ήδη υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες που έχουν η Γερμανία με τη Γαλλία και η Βρετανία με τη Γαλλία.
Ο Κιρ Στάρμερ ανέφερε επίσης ότι το σχέδιο της «συμμαχίας των προθύμων» για αποστολή «δυτικών» στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μετά από μια «εκεχειρία» είναι πρακτικά ολοκληρωμένο και μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα, καθώς ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σχετική δομή διοίκησης.
Επισήμανε δε ότι τα στρατιωτικά αυτά σχέδια αφορούν την ανάπτυξη χερσαίων, ναυτικών και εναέριων δυνάμεων, καθώς και την παραπέρα στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου και του ουκρανικού στρατού.
Από την πλευρά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επανέλαβε την Παρασκευή τη θέση της Μόσχας ότι «η ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων άλλων χωρών στην Ουκρανία υπό οποιοδήποτε πρόσχημα θα ήταν απολύτως απαράδεκτη. Το θεωρούμε προετοιμασία για ξένη στρατιωτική επέμβαση και θα θεωρήσουμε αυτές τις λεγόμενες "πολυεθνικές δυνάμεις" νόμιμους στρατιωτικούς στόχους».
Την ίδια ώρα, μιλώντας σε συνέδριο στη Γερμανία ο στρατηγός Κρ. Ντόναχιου, διοικητής της Συμμαχικής Χερσαίας Διοίκησης και του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική, ανέφερε ότι ο αμερικανικός στρατός και οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι ξεκινούν την εκτέλεση ενός νέου σχεδίου με την ονομασία «Γραμμής Αποτροπής της Ανατολικής Πτέρυγας», που στοχεύει στην ενίσχυση των χερσαίων δυνατοτήτων και στην προώθηση της στρατιωτικής - βιομηχανικής διαλειτουργικότητας σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στα σχέδια που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής» και την ενεργοποίηση «κλιμακούμενης, παγκόσμιας αποτροπής», δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εστιάζουν πρώτα απ' όλα στα κράτη της Βαλτικής και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των νέων ΝΑΤΟικών σχεδίων τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Οπως είπε, το Καλίνινγκραντ έχει πλάτος περίπου 47 μίλια και περιβάλλεται από το ΝΑΤΟ από όλες τις πλευρές, και ο αμερικανικός στρατός και οι σύμμαχοι έχουν τώρα τη δυνατότητα «να το "ρίξουν" από το έδαφος σε ένα χρονικό πλαίσιο που είναι ανήκουστο και ταχύτερο από ό,τι μπορέσαμε ποτέ να κάνουμε».
«Το έχουμε ήδη σχεδιάσει και το έχουμε ήδη αναπτύξει», δήλωσε απροκάλυπτα...
Η Ρωσία από την πλευρά της έσπευσε να απαντήσει στα παραπάνω «υπενθυμίζοντας» το πυρηνικό της δόγμα.
«Μια επίθεση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ θα σημάνει επίθεση στη Ρωσία, με όλα τα δέοντα αντίποινα που προβλέπονται, μεταξύ άλλων, από το πυρηνικό δόγμα της», δήλωσε ο Λ. Σλούτσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής κρατικής Δούμας.
Ο Σλούτσκι περιέγραψε τη ρητορική για μια επίθεση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ ως «ένα σχέδιο για την εξαπόλυση του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, με επακόλουθη παγκόσμια αντιπαράθεση χωρίς νικητές».
Ο δε Ντμ. Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην Πρόεδρος της χώρας, υποστήριξε προηγουμένως ότι η «Δύση» διεξάγει έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο κατά της Ρωσίας, στον οποίο η Μόσχα θα πρέπει «να απαντήσει πλήρως και, αν χρειαστεί, να εξαπολύσει προληπτικά πλήγματα».
«Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ένας πόλεμος δι' αντιπροσώπων, αλλά στην ουσία πρόκειται για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας (εκτοξεύσεις δυτικών πυραύλων, δορυφορικές πληροφορίες κ.λπ.), πακέτα κυρώσεων, ηχηρές δηλώσεις για τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο TASS.
«Πρέπει επομένως να δράσουμε αναλόγως, να απαντήσουμε πλήρως, ή ακόμα και να εξαπολύσουμε προληπτικά πλήγματα αν χρειαστεί», δήλωσε.