Καλλιτεχνική απεικόνιση της διαστημοσυσκευής «Ψυχή» μπροστά από τον ομώνυμο αστεροειδή |
Η Μαριέλλα Σπάντα, επικεφαλής Μηχανικής και Καινοτομίας Επίγειων Συστημάτων του ESA, χαρακτήρισε τη θετική έκβαση της δοκιμής (αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών τυποποίησης σε διεθνές επίπεδο και υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων μηχανικής) θεμέλιο λίθο για τη μελλοντική ανάπτυξη του «Διαδικτύου του Ηλιακού Συστήματος».
Η μετάδοση ξεκίνησε από το αστεροσκοπείο του Κρυονερίου, από όπου μια ισχυρή ακτίνα λέιζερ κατευθύνθηκε προς τη διαστημοσυσκευή «Ψυχή». Αν και δεν μετέφερε πραγματικά δεδομένα, ο «φάρος» αυτός σχεδιάστηκε ώστε να είναι τόσο ακριβής, που η συσκευή DSOC στην «Ψυχή» μπόρεσε να «κλειδώσει» πάνω του και να στείλει αντίστροφα ένα μήνυμα προς τη Γη. Το μήνυμα το συνέλαβε το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», που βρίσκεται 37 χιλιόμετρα μακριά από το αστεροσκοπείο του Κρυονερίου, σε μια κορυφή του Χελμού.
Ανεβασμένος από το εσωτερικό του ειδικού κοντέινερ στο αστεροσκοπείο του Κρυονερίου, ο πομπός λέιζερ του συστήματος DSOC |
Ο Πομπός Επίγειου Λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε ενσωματώνει 5 λέιζερ υψηλής ισχύος, που ελέγχονται από μηχανισμούς κατεύθυνσης υψηλής ακρίβειας, και είναι τοποθετημένος σε ένα κοντέινερ μήκους 6,5 μέτρων, που διαθέτει πλατφόρμα ανεβάσματος του συστήματος μετά τη δύση και κατεβάσματος μέσα στο κοντέινερ πριν την ανατολή, ώστε να μένει προστατευμένο από τον ήλιο και άλλους παράγοντες. Ο Δέκτης Επίγειου Λέιζερ μοιάζει με τους πάγκους πειραματισμού με ακτίνες λέιζερ, με τη διαφορά ότι είναι τόσο ευαίσθητος που μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και μεμονωμένα φωτόνια. Αυτός ο δέκτης προσαρμόστηκε στο πίσω μέρος του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος», διαμέτρου κύριου κατόπτρου 2,3 μέτρων (το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη), που βρίσκεται 2.340 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, στον Χελμό.
Στο πίσω μέρος του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» του αστεροσκοπείου Χελμού διακρίνεται ο δέκτης ακτίνων λέιζερ του συστήματος DSOC |
Οι οπτικές συνδέσεις με διαστημόπλοια για τη μεταφορά εντολών προς το σκάφος και δεδομένων από τα όργανά του υπόσχονται ταχύτητες επικοινωνίας 10 έως 100 φορές πιο γρήγορες συγκριτικά με τα χρησιμοποιούμενα συστήματα ραδιοεπικοινωνιών. Επίσης, χρησιμοποιούν λιγότερη Ενέργεια και τα απαιτούμενα εξαρτήματα έχουν μικρότερο όγκο και μάζα, ενώ δεν επηρεάζονται και από παρεμβολές. Τον ερχόμενο Νοέμβρη οι υπουργοί των χωρών που συμμετέχουν στον ESA θα αποφασίσουν για το πρόγραμμα ASSIGN (Advancing Solar System Internet and GrouNd), που στοχεύει στον συνδυασμό των υπαρχόντων και μελλοντικών μέσων ραδιοεπικοινωνίας με τα οπτικά δίκτυα, σε ένα συνεκτικό δίκτυο, που θα χρησιμοποιείται από τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές αλλά (όπως ήταν αναμενόμενο) και από την ευρωπαϊκή βιομηχανία, στον ανταγωνισμό της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Ο ESA εξετάζει την κατασκευή ενός ρυμουλκού ηλεκτρικής πρόωσης, με το όνομα «LightShip», που θα μεταφέρει επανδρωμένα διαστημόπλοια στον Αρη και όταν φτάνει στον κόκκινο πλανήτη θα μπαίνει σε τροχιά για να παρέχει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης. Το «LightShip» θα διαθέτει σύστημα επικοινωνιών τμήμα του οποίου θα αποτελεί και υποσύστημα οπτικών τηλεπικοινωνιών, παρόμοιο με αυτό που δοκιμάστηκε πριν δυο βδομάδες από τα αστεροσκοπεία της Πελοποννήσου.
Το αστεροσκοπείο Χελμού |
Το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος» |