Παρασκευή 16 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΣΥ
Υψηλοί τόνοι κατά του Κύπριου Προέδρου

Εισήγηση για θετική ψήφο στο δημοψήφισμα επί του πέμπτου σχεδίου Ανάν με απόλυτο όμως σεβασμό στην αντίθετη άποψη, υπέβαλε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέβαλε την εισήγηση στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χτες για να αποφασίσει τη θέση του κόμματος ενόψει των δημοψηφισμάτων.

Ο κύριος Αναστασιάδης σε μακροσκελή ομιλία του, με την οποία άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου, επιχειρηματολόγησε υπέρ της εισήγησής του και επισήμανε ότι αυτή την ώρα η ιστορία κτυπά την πόρτα της Κύπρου.

Τονίζοντας ότι στις κρίσιμες αυτές ώρες, οι ευθύνες των αποφάσεων βαραίνουν αποκλειστικά την πολιτική ηγεσία και όχι το λαό, ο κύριος Αναστασιάδης εκτίμησε ότι η επιλογή του «Ναι» στο δημοψήφισμα, ανοίγει το δρόμο για επανένωση της Κύπρου.

Ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε έντονα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις θέσεις που διατύπωσε στο διάγγελμά του, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δαιμονοποίησε τη μια μετά την άλλη τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν προκειμένου να καταλήξει σε μια από πολλού προειλημμένη απόφαση.

Εξέφρασε ακόμη λύπη γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην προσπάθεια ενταφιασμού της λύσης, έφερε στην επιφάνεια όλες τις φοβίες και νοοτροπίες μιας άλλης εποχής, καλλιεργώντας ταυτόχρονα την ανασφάλεια και αισθήματα εχθρότητας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Γλαύκος Κληρίδης

Μιλώντας στο έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ , ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ζήτησε από τους συνέδρους να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι εάν δε λυθεί τώρα το κυπριακό πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προβεί σε διαβουλεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά και θα δώσει στο ψευδοκράτος οικονομική και πολιτική υπόσταση. Εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι πιθανόν όχι των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν ίσως επιφέρει την αναγνώριση του ψευδοκράτους από ισλαμικά κράτη, με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της Κύπρου.

«Ας συνέλθουμε και ας αντιληφθούμε ότι δεν είναι με τον ευσεβοποθισμό και με τις ωραίες λέξεις και τις χειρονομίες πατριωτισμού που θα σώσουμε την Κύπρο από τη διχοτόμηση, η οποία προσεγγίζει με μεγάλο κίνδυνο», είπε ο κ. Κληρίδης. Αναφέρθηκε ακόμη και σε κινδύνους από πιθανή αρνητική απάντηση των Ελληνοκυπρίων, τονίζοντας ότι «κινδυνεύουμε να μείνουμε στην Ευρώπη με εξωτερικό σύνορο τις διαχωριστικές γραμμές, να αυξηθούν οι έποικοι σε τεράστιο βαθμό, να μην επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες οι πρόσφυγες και να αποσυρθούν από το νησί τα Ηνωμένα Εθνη, διότι δε θα υπάρχει διαδικασία λύσεως του κυπριακού προβλήματος».

Μια μεγάλη χρονική περίοδος χωρίς διαπραγμάτευση του Κυπριακού, ανέφερε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αποτελεί την εδραίωση των τετελεσμένων και την αναγνώριση δύο κρατών. Πρόσθεσε: «Σε περίπτωση που πούμε όχι στο σχέδιο ενώ οι Τουρκοκύπριοι απαντήσουν θετικά, τότε δε θα μπορούμε να ζητούμε νέα διαπραγμάτευση, διότι θα μας λέγουν ότι αφού δε δεχτήκατε το σχέδιο, εμείς γιατί να σας κάνουμε άλλες παραχωρήσεις και να δεχτούμε να τροποποιηθεί οτιδήποτε»;

Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα συμφέρον να τάσσεται υπέρ του «ναι», καθώς, όπως είπε, βρίσκεται εκτός πολιτικής και δεν έχει περιουσία στα κατεχόμενα ή οπουδήποτε αλλού.

Επικαλέστηκε την πενηντάχρονη πείρα του στην πολιτική και λέγοντας ότι «βάζω το χέρι μου στο Ευαγγέλιο, ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε με ένα "όχι" είναι ο ενταφιασμός της πατρώας γης».

«Προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του κυπριακού ελληνισμού», κατέληξε ο κύριος Κληρίδης.

Στο συνέδριο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν διαμορφωμένα δύο μπλοκ, ένα του «ναι» και ένα για ψήφο κατά συνείδηση, καθώς και μια μικρότερη ομάδα υπέρ του «όχι» που, μάλιστα, είχε αναρτήσει και δύο πανό.

Η απόφαση του Κόμματος έναντι του σχεδίου Ανάν αναμενόταν να ληφθεί αργά χτες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ