Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτικο-διπλωματική προετοιμασία για την «επόμενη μέρα»

«Μπαρούτι» μυρίζει η κατάσταση με τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Από τις εν εξελίξει ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Από τις εν εξελίξει ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα στη Συρία, στο τελευταίο μεγάλο «οχυρό» τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, καθώς δρομολογούνται οι εξελίξεις σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για κλιμάκωση πολεμικών επιθέσεων και για σκληρότερα παζάρια όλων των εμπλεκόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η κατάσταση μυρίζει «μπαρούτι», όπως δείχνουν και οι στρατιωτικές προετοιμασίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν νέα χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια έξω από τις ακτές της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των αμερικανο-αιγυπτιακών ετήσιων ασκήσεων «Bright Star 2018», από τις 8 έως τις 20 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή 23 χωρών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας. Στην περιοχή ανοιχτά της Συρίας έχει αναπτυχθεί σημαντικός αριθμός αμερικανικών αντιτορπιλικών, ενώ οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βομβαρδίσουν τη Συρία με 200 πυραύλους «Τόμαχοκ».

Λίγες μέρες νωρίτερα (8 Σεπτέμβρη) ολοκληρώθηκαν πολυήμερα γυμνάσια έξω από τις ακτές της Συρίας, με πάνω από 20 ρωσικά πολεμικά πλοία, υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και βομβαρδιστικά. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον, Ερικ Παχόν, παρατήρησε πως οι δυνάμεις αυτές παραμένουν στην περιοχή ενώ έχει ήδη συμπληρωθεί μια βδομάδα από τον τερματισμό των γυμνασίων.

Παράλληλα, στο συριακό έδαφος, εδώ και τουλάχιστον τρεις βδομάδες η Τουρκία ενισχύει με έμψυχο δυναμικό αλλά και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και κινητές μονάδες πυροβολικού τα 12 «παρατηρητήρια» που έχει φτιάξει στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στο πλαίσιο υποτίθεται της «ζώνης αποκλιμάκωσης συγκρούσεων». Μόνο την τελευταία βδομάδα, διεθνή ΜΜΕ έχουν αναφέρει την ενίσχυση των εκεί τουρκικών δυνάμεων με αρκετές δεκάδες στρατιωτικούς, ταυτόχρονα με τις πυρετώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν να πετύχει στο Ιντλίμπ μία γενική εκεχειρία.

Στις 10 Σεπτέμβρη, οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους Κούρδους και Αραβες μαχητές των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) ξεκίνησαν την «τελική φάση» επίθεσης κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην πόλη Χατζίν, που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Επιπλέον, Αμερικανοί στρατιωτικοί στη Συρία κλιμάκωσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με επίκεντρο τη στρατιωτική βάση που έχουν εγκαταστήσει στο Αλ Τανφ (γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση της συριακής κυβέρνησης), ξεκινώντας «γυμνάσια με χρήση αληθινών πυρών», με τη συμμετοχή πάνω από 100 Αμερικανών πεζοναυτών που ήρθαν ως ενισχύσεις. Οι ασκήσεις έγιναν μετά την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού πως σχεδιάζει επιθέσεις «ακριβείας» κατά τζιχαντιστών που δρουν κοντά στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι στόχος των ασκήσεων στο Αλ Τανφ είναι... «να σταλεί ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία» να μην πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στην αμερικανική βάση στη Συρία, τουλάχιστον σε ακτίνα 55 χλμ.

Σημαντικό κομμάτι του «παζλ» αποτελούν και οι τακτικές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί στο Ιντλίμπ εδώ και περίπου δυο βδομάδες η ρωσική Πολεμική Αεροπορία σε θέσεις τζιχαντιστών, καθυστερώντας μία μαζική επίθεση εναντίον τους, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων από την Τουρκία (παρά την πρόσφατη συμμαχία μαζί της), τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτίμησαν ότι το τελευταίο 15ήμερο εγκατέλειψαν τις εστίες τους πολλές δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, είτε εξαιτίας των αεροπορικών επιδρομών είτε από το φόβο περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων.

Επίσης, επαναλαμβανόμενες είναι οι απειλές από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους για στρατιωτική επίθεση στο Ιντλίμπ, με πρόσχημα χημικά όπλα ή «μαζική επίθεση σε βάρος αμάχων». Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, πιο έντονα και η Γερμανία, με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας δεν αποκλείουν γερμανική συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Ενώ την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, στις συναντήσεις που είχε στο Βερολίνο ζήτησε ανοιχτά από τον γερμανικό στρατό να συμμετάσχει, δηλώνοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να δείξει κανείς τη στήριξή του δεν είναι τα λόγια, αλλά η στρατιωτική αλληλεγγύη».

Νέα σκληρά παζάρια στη Γενεύη

Παράλληλα με τη στρατιωτική κινητικότητα, οι ιμπεριαλιστές ξεδιπλώνουν το «κουβάρι» νέων διπλωματικών διαβουλεύσεων.

Η Τουρκία, που αντιδρά έντονα σε μία μαζική επίθεση στο Ιντλίμπ - καθώς τυχόν ανακατάληψή της από τον συριακό στρατό θα της στερήσει τα προσχήματα και θα την αναγκάσει να τερματίσει τις χερσαίες επεμβάσεις σε Αφρίν και Μάνμπιτζ - πασχίζει είτε να αποτρέψει μία ρωσο-ιρανική επέμβαση με τη συμμετοχή του συριακού στρατού, είτε να εξασφαλίσει εγγυήσεις για τη δικιά της παρουσία. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν θα συναντήσει γι' αυτόν το λόγο τη Δευτέρα 17/9 στο Σότσι της Ρωσίας τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε αυτήν τη συνάντηση, είπε την Παρασκευή από το Πακιστάν ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για εκεχειρία στο Ιντλίμπ και με τη Ρωσία και το Ιράν, αλλά και με άλλες «διεθνείς πλατφόρμες».

Επιπλέον, στη Γενεύη, μέσα στη βδομάδα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε - σε δύο φάσεις - σημαντικές συναντήσεις με ανώτερους διπλωμάτες Δύσης και Ρωσίας - Ιράν. Στις αρχές της βδομάδας, 10 - 11 Σεπτέμβρη, συνάντησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη υφυπουργούς Εξωτερικών από τη λεγόμενη διαδικασία της Αστάνα, δηλαδή από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, με στόχο την προώθηση της διαδικασίας για τη συγκρότηση της λεγόμενης συριακής συνταγματικής επιτροπής. Ο ντε Μιστούρα δεν ανακοίνωσε κάποιο σαφές αποτέλεσμα, ωστόσο διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως συμφωνήθηκε μία πρώτη λίστα ατόμων που θα απαρτίσουν ένα 45μελές συμβούλιο, το οποίο θα δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση συγκρότησης της συνταγματικής επιτροπής.

Λίγες μέρες αργότερα, την Παρασκευή, ο ντε Μιστούρα συναντήθηκε με διπλωματικούς αξιωματούχους της λεγόμενης «Μικρής Ομάδας για τη Συρία», που απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Αίγυπτο, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία. Δισέλιδο έγγραφο «non paper» που κυκλοφόρησε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση δείχνει πως προωθείται «λύση», με βάση την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εγγυάται την «εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία» της Συρίας. Αυτό όμως επιχειρείται να γίνει με βάση τα συμφέροντα δυτικών δυνάμεων και του Ισραήλ, καθώς επιδιώκεται μία «βολική» μεταβατική «συριακή κυβέρνηση» που θα διακόψει τις σχέσεις με το Ιράν και με ένοπλες σιιτικές οργανώσεις. Στο ίδιο έγγραφο «απαιτήσεων», καλείται το νέο Σύνταγμα να προβλέπει σαφή διαχωρισμό των εξουσιών του Προέδρου και του πρωθυπουργού της Συρίας, ώστε ο πρώτος να έχει λιγότερες αρμοδιότητες και ο δεύτερος ενισχυμένες εξουσίες. Επιδιώκεται επίσης ο ΟΗΕ να αναλάβει κάθε πλευρά της διεξαγωγής νέων εκλογών στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων της καταγραφής και εγγραφής ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά και της δημιουργίας μίας διοίκησης που θα μετατρέψει - σε ένα «μεταβατικό στάδιο» - τη χώρα σε διεθνές προτεκτοράτο ανάλογο με αυτά που στήθηκαν μετά την επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται με πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης Σύνοδος Τουρκίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ