Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 16 Σεπτέμβρη 2018 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Επίσκεψη Μέρκελ στη Λιθουανία

Η Αγκ. Μέρκελ και η Ντ. Γκριμπαουσκάιτε

Copyright 2018 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και η Ντ. Γκριμπαουσκάιτε
ΒΙΛΝΙΟΥΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τη στενή σχέση Γερμανίας - Λιθουανίας τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της την Παρασκευή στη Λιθουανία, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της χώρας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε.

Οι οικονομίες των δύο χωρών είναι στενά συνδεδεμένες. Αυτό αντανακλάται στον μεγάλο αριθμό γερμανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Λιθουανία (456), σημείωσε η καγκελάριος, αλλά και στους Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην πολυεθνική ΝΑΤΟική αποστολή στη Λιθουανία.

Η Λιθουανή Πρόεδρος τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στην ασφάλεια και τον ηγετικό ρόλο της στον κόσμο». «Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στην επίλυση των διαφόρων ευρωπαϊκών προβλημάτων», πρόσθεσε.

Επίσης, στο Βίλνιους συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λετονίας, Μάρις Κουσίνσκις, και τον πρωθυπουργό της Εσθονίας, Γιούρι Ράτας.

Τέλος, η Μέρκελ επισκέφτηκε τη ΝΑΤΟική πολυεθνική ταξιαρχία που έχει αναπτυχθεί στη Λιθουανία όπου η Γερμανία έχει ηγετικό ρόλο ως «έθνος - πλαίσιο». Εκεί συμμετέχουν περίπου 550 Γερμανοί στρατιώτες, από τους περίπου 1.200 ΝΑΤΟικούς συνολικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ