Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες πλημμύρισαν τους χώρους της μεγάλης νεανικής πολιτείας
  • Ξεκίνησε χτες το τριήμερο των εκδηλώσεων, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη
  • Σήμερα Παρασκευή στις 21.45 η κεντρική πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Αντάξιο των προσδοκιών και των απαιτήσεων που προκύπτουν από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και την 50χρονη Ιστορία της ΚΝΕ αναδείχθηκε από την πρώτη κιόλας μέρα το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε χτες το βράδυ στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και θα κορυφωθεί αύριο Σάββατο.

Χιλιάδες νέοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών, γέμισαν τους χώρους της μεγάλης νεανικής πολιτείας που στήθηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη, έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αναδεικνύοντας ότι τώρα είναι και δικός τους αυτός ο δρόμος.

Σήμερα Παρασκευή στις 21.45 θα γίνει η κεντρική πολιτική εκδήλωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αύριο Σάββατο στις 20.30, στη Νεανική Σκηνή, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η ίδρυση και δράση της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας (1967 - 1974)». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα προηγηθεί αφιέρωμα στα παράνομα τραγούδια της ΚΝΕ την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, με το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Στο επίκεντρο η μεγάλη έκθεση για τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ

Χτες, πρώτη μέρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η μεγάλη έκθεση για τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50χρονα της ΚΝΕ, όπου πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες και πολυπληθείς ξεναγήσεις. Μαζική ήταν η παρουσία των νέων της μόρφωσης και της δουλειάς στα Στέκια των εργαζομένων, των μαθητών, των ΑΕΙ - ΤΕΙ και κατά των ναρκωτικών.

Ο Κώστας Καρμπάς και η Ανθή Τατσιούλη στη σκηνή
Ο Κώστας Καρμπάς και η Ανθή Τατσιούλη στη σκηνή
Με την ψυχή τους έπαιξαν και διασκέδασαν τα μικρά παιδιά στον Παιδότοπο. Συμμετείχαν στην κατασκευή του ηλιακού συστήματος με φελιζολένιες μπάλες και έκαναν ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο Διάστημα μέσα από πειράματα Φυσικής. Αστροπαιχνίδια και αθλοπαιδιές θα γίνουν επίσης σήμερα και αύριο. Σήμερα Παρασκευή θα παρουσιαστεί και θεατρικό με τίτλο «Οι καινούργιες περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα», ενώ αύριο Σάββατο το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράσταση Καραγκιόζη και ζούμπα πάρτι.

Οι μικρότερες ηλικίες της νεολαίας αντάμωσαν στο «Κόκκινο Αερόστατο» και συμμετείχαν στα δημιουργικά εργαστήρια που λειτούργησαν με θέματα από την Ιστορία, τον Αθλητισμό, τα Εικαστικά και τις Επιστήμες.

Στην Κεντρική Σκηνή ξεχώρισε το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι, με τον Κώστα Καρμπά και την Ανθή Τατσιούλη. Η βραδιά έκλεισε με το αφιέρωμα στη μουσική διαδρομή του μεγάλου μας καλλιτέχνη Σταύρου Κουγιουμτζή, με την εκπληκτική ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα.

Στη Λαϊκή Σκηνή, το ποντιακό γλέντι που στήθηκε με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη «ζέστανε» την ατμόσφαιρα, για να συνεχιστεί η βραδιά με το λαϊκό γλέντι, με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Γιάννη Λίτσιο.

Στη Νεανική Σκηνή, το νεανικό κοινό παρακολούθησε συναυλίες με τους Urban Pulse, τους Imam Baildi και νεανικά συγκροτήματα.

Η συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος

Από την Κεντρική Σκηνή και το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι
Από την Κεντρική Σκηνή και το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι
Στη Νεανική Σκηνή πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η πείρα από την πάλη με την εργοδοσία, το κράτος και τους μηχανισμούς του». Μίλησε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Νίκος Χριστάνης αναφέρθηκε στην 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και στους ακατάλυτους δεσμούς που ανέπτυξε με την εργατική τάξη, σημειώνοντας ότι «χωρίς αυτούς τους δεσμούς δεν θα μπορούσε να αντέξει το συνεχές σφυροκόπημα και τις διώξεις της αστικής τάξης, που έχει ως στόχο να εξασθενίσει τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, να το περιθωριοποιήσει ή ακόμα και να το διαλύσει».

Αναφέρθηκε στην Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του 2010, στα κριτήρια που μπαίνουν για την ανασύνταξη του κινήματος, στις βασικές κατευθύνσεις πάλης και τον προσανατολισμό που πρέπει να υιοθετήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αλλά και στις σχέσεις Κόμματος - συνδικάτων.

Οπως είπε, «η πάλη του εργατικού κινήματος θα είναι πάντα περιορισμένη και χωρίς προοπτική αν δε διεξάγεται συνδυασμένα με όλες τις μορφές, ιδεολογική, πολιτική, οικονομική, αν ο αγώνας δεν υποτάσσεται στη συγκέντρωση και προετοιμασία της εργατικής τάξης για τη νίκη σε επίπεδο εξουσίας, για την κατάργηση της εξουσίας των μονοπωλίων και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Νίκος Χριστάνης
Ο Νίκος Χριστάνης
(...) Αποκτά προτεραιότητα στη δράση των κομματικών δυνάμεων στην εργατική τάξη στους τόπους δουλειάς και κατοικίας, στους χώρους εκπαίδευσης, με αντανάκλαση στην πολιτικοποίηση του συνδικαλιστικού της κινήματος, η πολιτική πάλη για τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, με επίκεντρο το σύνολο των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και τις προϋποθέσεις για την ικανοποίησή τους.

Μπαίνει στο κέντρο της πάλης η πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό και την εξουσία τους, και όχι μόνο η πάλη κατά του ενός ή του άλλου εργοδότη, κατά σωματείο, για το ένα ή το άλλο πρόβλημα. Δηλαδή, η πάλη για το σοσιαλισμό.

Αυτό σημαίνει, σε κάθε χώρο ή κλάδο όχι μόνο να γνωρίζουμε τα πιο οξυμένα προβλήματα, αλλά να μπορούμε να αποκαλύπτονται και οι μηχανισμοί εκμετάλλευσης και κυρίως οι όροι για την κατάργηση τους». Και ξεκαθάρισε ότι «χωρίς ισχυρό ΚΚΕ, με Οργανώσεις - πυρήνες σε βασικούς, μεγάλους και στρατηγικούς χώρους δεν μπορεί να υπάρξει ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι βασικός όρος για την ανασύνταξη είναι η προσέλκυση νέων εργατικών - λαϊκών μαζών στην ενεργητική συμμετοχή στις διαδικασίες του κινήματος. «Αποτελεί λοιπόν για μας προτεραιότητα η δουλειά στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, στη νεολαία», είπε. «Αυτή συγκεντρώνεται σήμερα στα σχολεία (γυμνάσια - λύκεια), στις σχολές του ΟΑΕΔ, των ΙΕΚ, των διαφόρων κέντρων κατάρτισης, στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ. Είναι βασικό το τι μαθαίνει εκεί, πώς διαπαιδαγωγείται ο νέος από τα πρώτα του βήματα σε αγωνιστική - ταξική κατεύθυνση.

Από τη συζήτηση στη Νεανική Σκηνή
Από τη συζήτηση στη Νεανική Σκηνή
(...) Υπάρχει και στην περιοχή μας σημαντική πείρα από τη δράση σ' αυτούς τους χώρους, χρειάζεται πιο αποφασιστικά, πιο επίμονα οι κομμουνιστές να δρουν σε αυτούς τους χώρους.

Οι κομμουνιστές, οι ριζοσπάστες αγωνιστές πρέπει και σήμερα να σκεφτούν μορφές, δραστηριότητες μέσα στα συνδικάτα που θα υλοποιήσουν το στόχο της μαζικής προσέλκυσης στην οργανωμένη πάλη νέων και γυναικών, μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα».


Ο Γ. Νταλάρας στη σκηνή
Ο Γ. Νταλάρας στη σκηνή

Από την Κεντρική Σκηνή και το αφιέρωμα στη μουσική διαδρομή του Σταύρου Κουγιουμτζή
Από την Κεντρική Σκηνή και το αφιέρωμα στη μουσική διαδρομή του Σταύρου Κουγιουμτζή

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ